Dali ste podršku kad je najviše trebala…

“Dali ste mi podršku bez srebra, tek na početku, kad mi je to zapravo najviše i trebalo, kad su rijetki vjerovali u mene i to nikad neću zaboraviti…” rekao je hrvatski izbornik Zlatko Dalić

U Ministarstvu obrane Republike Hrvatske 18. siječnja izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić održao je ključnom osoblju MORH-a i Hrvatske vojske na čelu s potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem i načelnikom Glavnog stožera OSRH generalom zbora Mirkom Šundovom predavanje o putu i uspjehu Hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom nogometnom prvenstvu održanom u Rusiji 2018. godine.

Predavanju su nazočili i vrhunski sportaši – ugovorni pričuvnici na čelu s braćom Martinom i Valentom Sinkovićem.

Ministar Krstičević istaknuo je kako je uspjeh hrvatskih nogometaša najbolji primjer koliko je važna snaga zajedništva i poniznog pristupa vođenju tima, koristeći se strategijom malih koraka, ali uporno i strpljivo.

“Vratili ste prijeko potrebnu vjeru u sebe i osjećaj vrijednosti hrvatskom čovjeku. Svojim pristupom i izjavama još više ste jačali povjerenje navijača i cijelog hrvatskog naroda u našu reprezentaciju, i time zajedno s našim dečkima ujedinili cijelu Hrvatsku. Upravo je to, mogu slobodno reći, najvažnija dimenzija vašeg uspjeha, povezali ste se s narodom i ujedinili ste narod,” rekao je ministar te dodao kako je Hrvatska vojska otpočetka podupirala izbornika Dalića i vjerovala u njegov način vođenja hrvatskog nogometa.

Ministar je naglasio kako je nogometna reprezentacija pokazala duh zajedništva, kao i osjećaj za temeljne vrijednosti koje čine hrvatski identitet.

General Šundov podsjetio je kako je Hrvatska vojska uoči odlaska Hrvatske nogometne reprezentacije u Rusiju, u gradu heroju Vukovaru darovala izborniku Daliću i nogometašima hrvatsku zastavu kao motiv za srčaniju i hrabriju borbu za boje Lijepe Naše. “Vašim uspjehom, kojem je prethodilo puno rada, truda, znoja i odricanja, pokazali ste kako se radi za boljitak domovine i kako to, zapravo, nije jednostavno, ali osjećaj je neopisiv,” poruka je načelnika Glavnog stožera, koji se osvrnuo i na sjajnu motiviranost nogometaša kao pojedinaca, ali i tima.

Izbornik Dalić na početku je zahvalio Hrvatskoj vojsci i Ministarstvu obrane na potpori koju su mu pružili u trenucima kad je tek preuzeo vođenje Hrvatske nogometne reprezentacije. Prisjećajući se svojeg prvog posjeta MORH-u još u veljači 2018., rekao je: “Dali ste mi podršku bez srebra, tek na početku, kad mi je to zapravo najviše i trebalo, kad su rijetki vjerovali u mene i to nikad neću zaboraviti.”

Dalić je naglasio kako je odlazak u Rusiju iz Vukovara kao simbola stradanja u Domovinskom ratu pokazao sinergiju i povezanost hrvatskog nogometa i hrvatskih vojnika te zahvalnost i poštovanje prema svim hrvatskim braniteljima.


“Podrškom koju je Hrvatska vojska dala videoporukom Jedno srce, jedna duša, jedna Hrvatska, uoči utakmice s Danskom, koju sam smatrao ključnom i teškom, otvorio nam se put u finale. Gledajući tu poruku ostao sam bez teksta, gledao sam video iznova i iznova i onda ga na koncu pustio i igračima. Rekao sam im kako im više ja ne trebam, kako je dalje sve na njima, a oni su u tišini i bez riječi odgledali taj video. Otad više ništa nije bilo isto,” rekao je izbornik Dalić i naglasio kako su ključ uspjeha vjera, domoljublje i zajedništvo te kako se niti jedan veliki uspjeh ne može ostvariti bez timske igre jer, kako kaže, sreća prati hrabre i one koji vjeruju.


“Luku Modrića kao najboljeg nogometaša dala je cijela ekipa. Najvažniji je tim, što se moglo vidjeti i iz tuge na Lukinu licu kad je primio nagradu za najboljeg igrača. Uvijek i prije svega zajedništvo i sinergija,” istaknuo je Dalić i dodao kako je jedna od ključnih stvari ostati miran, ponizan i skroman do kraja.


“Euforija nije dobra, odvede u krajnost s kojom se teško nositi. Veselje da, ponos i dostojanstvo i samopoštovanje svakako, ali i poštovanje protivnika. Tako sam govorio i igračima, i to se pokazalo kao provjeren put do uspjeha,” rekao je izbornik Dalić te dodao kako je glavni motiv za pisanje knjige Rusija naših snova bilo upravo nevjerojatno zajedništvo hrvatskog naroda koje mu je, priznaje, postalo važnije od bilo kakvog priznanja. “Iz istog razloga odlučio sam ostati izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije. Imamo i moramo još puno dati domovini kroz hrvatski nogomet. Trebaju nam novi mladi motivirani igrači, nova snaga i mladost. Kupili smo cijeli svijet svojim ponašanjem, igrom i domoljubljem. Nastojat ću da tako bude i dalje.”


OJI, foto: Josip KOPI