Kadeti posjetili Vukovar i Vinkovce

Kadeti 16. naraštaja Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” boravili su od 8. do 10. studenog na studijskom putovanju u Vukovar i Vinkovce.

U vojarni “5. gardijske brigade Slavonski sokolovi” u Vinkovcima prvi dočasnik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade časnički namjesnik Dražen Horvat održao im je prezentaciju, a kadeti su tom prilikom zapalili svijeću za pripadnike 5. gardijske brigade poginule u Domovinskom ratu.

U Vukovaru su posjetili Mjesto sjećanja – Vukovarska bolnica 1991. Ondje su im multimedijski prikazana ratna zbivanja u bolnici ujesen 1991., a cjelokupnu su sliku stekli obilaskom podrumskih prostorija, u kojima je vjerno rekonstruiran život nekoliko stotina ranjenika i osoblja tijekom višemjesečne okupacije grada. Razgledali su i kronologiju stradanja, koja je predstavljena natpisima na zidnim pločicama podruma, te imena i prezimena hrvatskih branitelja i medicinskog osoblja koji su odvedeni iz vukovarske bolnice i pogubljeni na Ovčari.

Posjetili su Spomen-dom na Trpinjskoj cesti i iskazali počast svim poginulim pripadnicima 204. vukovarske brigade te zapalili svijeću kod poprsja generala Blage Zadre. Obišli su i mjesto pogibije generala Zadre te ondje zapalili svijeću. Kadeti su posjetili i Memorijalni centar Domovinskog rata te obišli izložbene prostore smještene u vojarni. Slijedio je obilazak Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, gdje su zapalili svijeću. Kadeti su obišli i Vukovarski vodotoranj te položili vijenac i zapalili svijeću kod križa na ušću Vuke u Dunav, a zatim su posjetili Spomen-dom Ovčara i masovnu grobnicu na Ovčari, gdje su zapalili svijeću za sve poginule.

Zdravko Lovašen

Foto: Kadetska bojna