Studijsko putovanje 3. kadetske satnije u Vukovar

S ciljem odavanja počasti svim poginulim civilima i braniteljima Vukovara i vukovarskim herojima, pripadnici 3. kadetske satnije boravili su od 9. do 11. studenog u Vukovaru. Cilj studijskog putovanja bilo je i upoznavanje kadeta sa situacijom u gradu 1991. te fazama Bitke za Vukovar, uz detaljno objašnjavanje crta obrane grada te rasporeda braniteljskih snaga. Kadeta se posebno dojmilo što su im o događajima u Vukovaru govorili hrvatski branitelji koji su sami sudjelovali u borbama za grad te što su iz prve ruke saznali što se sve tih mjeseci događalo. Kadeti su bili smješteni u vojarni 5. gardijske brigade “Sokolovi”, a prvo su posjetili vukovarsku bolnicu.

“Hodajući bolnicom kao da se mogla nazreti patnja i bol svih ljudi koji su ondje bili. Lutke koje su predstavljale stvarne bolesnike u tim su se trenucima činile potpuno stvarne, a oblik i uređenje podruma kao i 1991. dodatno su pojačavali osjećaj strahopoštovanja. U pozadini se mogao čuti glas Siniše Glavaševića, koji kao da je bio s nama i opominjao da nikad ne zaboravimo što se dogodilo i da vječno pamtimo ljude koji su dali živote za spas domovine,” rekli su kadeti Dorothea Ložnjak i Ivan Bićanić.

Kadeti su zatim posjetili Memorijalni centar Domovinskog rata, gdje im je bojnik Franjo Čanaki prezentirao događaje u Vukovaru prije i tijekom rata. U Memorijalnom centru   razgledali su i tehničku opremu te oružje korišteno tijekom Domovinskog rata. Iduća stanica bila je Ovčara, gdje je kadetima pukovnik Ante Dugan zvan Samuraj objasnio što se na toj masovnoj grobnici dogodilo te zašto je upravo na tom mjestu.

Kadeti su obišli i legendarnu Trpinjsku cestu, poznatu i pod nazivom Groblje tenkova. Zadnjeg dana studijskog putovanja krenuli su s Trpinjske ceste na deset kilometara dugu hodnju, a cilj je bio proći kraj mjesta gdje je ubijen general Blago Zadro te kraj svih važnijih spomenika poginulim braniteljima Vukovara, koji se nalaze na ruti Trpinjska cesta – centar grada – Memorijalno groblje. Na početku hodnje kadetima se obratio umirovljeni časnički namjesnik Dejan Marošičević, vukovarski branitelj koji je najvećim dijelom sudjelovao u obrani Borova naselja, sjevernog dijela grada, čijom je obranom zapovijedao Blago Zadro.

OJI, foto: Ana Markulin