Polaznici Zapovjedno-stožerne škole “Blago Zadro” u Slavoniji

U okviru redovitog nastavnog plana i programa polaznici 28. naraštaja Zapovjedno-stožerne škole “Blago Zadro” Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” predvođeni obnašateljem dužnosti načelnika ZSŠ-a bojnikom Željkom Đurkovićem proveli su od 15. do 17. listopada studijsko putovanje na području Slavonije.

Polaznici su prvo posjetili Mjesto sjećanja – Vukovarska bolnica 1991., a slijedio je obilazak Memorijalnog centra Domovinskog rata u Vukovaru te predavanje bojnika Franje Čanakija o Bitki za Vukovar.

Tijekom studijskog putovanja polaznici su sudjelovali u programu obilježavanja 28. obljetnice pogibije Blage Zadre i Alfreda Hilla na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru te nazočili misi zadušnici za poginulog generala Zadru i sve poginule, ubijene i nestale branitelje Vukovara. Sudjelovali su i u programu na Trpinjskoj cesti kod poprsja Blage Zadre te obišli mjesto njegove pogibije gdje su zapalili svijeću. U Vukovaru su posjetili Spomen-dom te masovnu grobnicu Ovčara, gdje su zapalili svijeću i odali počast žrtvama.

Zadnjeg dana studijskog putovanja polaznici su posjetili Novu Gradišku te obišli spomen-sobu 121. brigade Hrvatske vojske, a predavanje o vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak održao je nastavnik vojne povijesti pukovnik Ante Samardžić. Kod spomen-obilježja hrvatskim braniteljima u Novoj Gradiški i Okučanima polaznici su zapalili svijeće.

Zdravko Lovašen

Foto: ZSŠ