22. obljetnica Zapovjedno-stožerne škole “Blago Zadro”

Na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” obilježena je 15. listopada polaganjem vijenca i paljenjem svijeće ispred poprsja Blage Zadre 22. obljetnica Zapovjedno-stožerne škole. Vijenac je položio zapovjednik HVU-a general-pukovnik Slavko Barić, zamjenik zapovjednika brigadni general Zdravko Klanac i zapovjednik Zapovjedno-stožerne škole brigadir Ivan Zelić. Polaganju vijenca nazočili su polaznici 24. naraštaja Intergranske zapovjedno-stožerne škole i sin generala Zadre Tomislav Zadro s obitelji.
Blago Zadro, heroj Domovinskog rata i legendarni zapovjednik obrane Vukovara, poginuo je 16. listopada 1991. u borbama za Vukovar, a još za života postao je simbol otpora velikosrpskoj agresiji te braniteljske hrabrosti i požrtvovnosti. Premda nije bio vojno školovan, nakon što je započeo napad na Vukovar preuzima zapovijedanje obranom Borova naselja. Kao zapovjednik 3. bojne 204. vukovarske brigade sa svojim je suborcima na Trpinjskoj cesti uništio na desetke srpskih tenkova i oklopnih vozila, nizao pobjede, zaustavljao nadmoćnu agresorsku vojnu silu, zbog čega je ta cesta ostala zapamćena kao groblje neprijateljskih tenkova. Po mišljenju mnogih, njegovom je pogibijom započeo i pad Vukovara – ne samo zato što više nije postojao nitko tko bi povezivao punktove obrane u Borovu naselju i Vukovaru, nego i zato što je svojom srčanošću, junaštvom i karizmom snažno utjecao na moral svojih suboraca.
Blago Zadro pokopan je u listopadu 1998. na vukovarskom Novom groblju, nakon što su njegovi posmrtni ostaci zajedno s još 937 žrtava ekshumirani iz masovne grobnice. Čin general-bojnika posmrtno mu je dodijelio predsjednik Franjo Tuđman.
Zbog uloge u Domovinskom ratu, junačke pogibije i velike karizme koju je stekao za vrijeme Bitke za Vukovar, Blago Zadro postao je jednim od najvećih i najpoštovanijih ratnih zapovjednika čije ime Zapovjedno-stožerna škola s ponosom nosi od 1995. godine.

L. Puljizević, foto: J. Đ. Perković