Polaznici Ratne škole u Dalmaciji

Polaznici 23. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić” s načelnikom brigadirom Mijom Kožićem boravili su od 2. do 8. svibnja na studijskom putovanju u Dalmaciji.

U sklopu studijskog putovanja posjetili su vojarnu “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku Donjem, u kojoj su im se obratili zapovjednik 93. krila pukovnik Krešimir Ražov, zapovjednik Središta za obuku brigadir Goran Huljev, zapovjednik Pukovnije PZO-a brigadir Alen Šimunić te zapovjednik Multinational Special Aviation Training Centrea pukovnik Tomislav Pušnik. Nakon prezentacija zapovjednika postrojbi slijedio je obilazak TT zbora.

Polaznici su posjetili Grad Zadar te Zadarsku županiju. Zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-pukovnik Mladen Fuzul održao im je predavanje Zadar i Zadarska županija u ratu. Kod spomenika u uvali Jazine paljenjem svijeća odali su počast hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu.

U Splitu su posjetili Zapovjedništvo Hrvatske ratne mornarice, gdje ih je dočekao komodor Damir Dojkić, načelnik Stožera – zamjenik zapovjednika HRM-a. Polaznici Ratne škole upoznati su s ustrojem, misijom, zadaćama, aktualnim stanjem i planovima, nakon čega su obišli brodovlje HRM-a. Tijekom boravka na Mljetu, s radarskom postajom Bojne obalnog motrenja i navođenja HRM-a upoznao ih je zapovjednik Bojne pukovnik Ivica Suman. Posjetili su i Grad Split, Splitsko-dalmatinsku županiju te HNK Hajduk.

U sklopu studijskog putovanja posjetili su i Operativno vatrogasno zapovjedništvo RH u Divuljama, gdje su ih glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i zapovjednik ZOS-a GS OSRH brigadni general Ivan Turkalj upoznali s njegovim radom, ustrojstvom vatrogasnog sustava, provedbom Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za RH za 2021. godinu te suradnjom i pripremnim aktivnostima Oružanih snaga RH i Hrvatske vatrogasne zajednice za požarnu sezonu 2021. godine.

Tijekom posjeta Dubrovniku posjetili su Opću bolnicu Dubrovnik, gradsku i županijsku upravu te Muzej Domovinskog rata, gdje su obišli izložbu Dubrovnik u Domovinskom ratu 1991. – 1995.

Polaznici Ratne škole posjetili su i Trogir, otok Visovac na području NP Krka, NP Mljet te obišli povijesne i kulturne znamenitosti Zadra, Splita, Dubrovnika i Klisa.

Tekst i foto: Ratna škola