Ratna škola ”Ban Josip Jelačić“ u Dalmaciji

Polaznici 21. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić” predvođeni načelnikom Škole brigadirom Mijom Kožićem proveli su od 3. do 7. lipnja studijsko putovanje na području Dalmacije.

Posjetili su 93. zrakoplovnu bazu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u Zemuniku Donjem, Bojnu obalnog motrenja i obavješćivanja Hrvatske ratne mornarice na Visu, Zapovjedništvo Hrvatske ratne mornarice u Splitu te Zapovjedništvo Gardijske mehanizirane brigade u Kninu. Dobrodošlicu su im zaželjeli zapovjednici i zamjenici zapovjednika postrojbi sa suradnicima, a u sklopu posjeta polaznici Ratne škole upoznali su se ustrojem, misijom, zadaćama, aktualnim stanjem i planovima navedenih postrojbi. 

Posjetili su također i Operativno vatrogasno zapovjedništvo RH u Divuljama, gdje su ih dočekali glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković i zapovjednik za priobalje Tomislav Vuko. Upoznali su polaznike Ratne škole s vatrogasnim djelatnostima te pripremama sustava vatrogastva za požarnu sezonu u 2019. godini i programom aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za RH u 2019. godini.

Posjet Šibeniku počeo je posjetom tvrtki ISKRA brodogradilište Shipyard i obilaskom Remontnog brodogradilišta, gdje se provode remonti brodova HRM-a. Polaznike je primio direktor tvrtke ISKRA Roko Vuletić te održao predavanje o suradnji s HRM-om vezano za održavanje i servisiranje brodova. Nakon predavanja polaznici su u pratnji voditeljice Odjela remonta Tihane Bura i kapetana bojnog broda Željka Jakusa iz HRM-a obišli tvrtku te se upoznali s njezinim mogućnostima i sposobnostima.

U Gradskoj knjižnici “Juraj Šižgorić”, polaznicima je predavanje održao Nikola Vukošić, ratni načelnik Policijske uprave šibensko-kninske i zapovjednik obrane Šibenika. Govorio je o doprinosu Šibenika u Domovinskom ratu i rujanskoj bitki 1991., a na predavanju su bili i zamjenik gradonačelnika Šibenika Paško Rakić i zamjenik Šibensko-kninskog župana Nikola Blažević, koji se obratio prigodnim riječima.

 Polaznici 21. naraštaja Ratne škole u pratnji generalnog vikara mons. Marinka Mlakića posjetili su i Interpretacijski centar katedrale sv. Jakova, UNESCO-ova spomenika sakralnog graditeljstva Civitas sacra u palači Galbiani te se susreli sa šibenskim biskupom mons. Tomislavom Rogićem.

Na tvrđavi Imperijal na Srđu polaznici su obišli izložbu ”Dubrovnik u Domovinskom ratu 1991. – 1995“, a kustos muzeja Mišo Đuraš održao je predavanje o oslobađanju juga Hrvatske. U Gradskoj upravi Dubrovnik polaznicima su zaželjeli dobrodošlicu zamjenica župana Dubrovačko-neretvanske Žaklina Marević i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika Dživo Brčić te ih ukratko upoznali s aktualnim stanjem u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Gradu Dubrovniku, gospodarskim prilikama kao i budućim investicijama. U Općoj bolnici Dubrovnik polaznike je primio ravnatelj  doc. prim. dr. sc. Marijo Bekić s najbližim suradnicima te ih upoznao s organizacijom i uvjetima rada u bolnici, te ulozi ratne bolnice Dubrovnik u Domovinskom ratu.

U prostorijama Policijske uprave splitsko-dalmatinske u Splitu, predavanje  Rimski vojnici – kršćani u Saloni održao je doc. dr. sc. Ivan Matijević, a predavanju je nazočio i policijski kapelan prof. dr. sc. don Marko Trogrlić. Tijekom studijskog putovanja polaznici su posjetili povijesne znamenitosti Splita, Dubrovnika i Knina  te Muzej sinjske alke i Svetište Gospe Sinjske.

Studijska putovanja polaznika Ratne škole ”Ban Josip Jelačić“ dio su redovite nastave. Polaznici se upoznaju s povijesnim i aktualnim stanjem regija koje posjećuju, ostvarenjima i budućim  planovima te mogućnostima sinergije civilnih i vojnih znanja i iskustava. Na taj način razvijaju se nove kompetencije polaznika za strateška promišljanja i djelovanja na strateškoj razini.

Tekst i foto: Ratna škola