Ratna škola “Ban Josip Jelačić“ obilježila blagdan svojeg zaštitnika

Polaznici 25. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić” obilježili su u Zaprešiću blagdan svetog Josipa, zaštitnika Škole. Tradicija je to koju Ratna škola i Grad Zaprešić održavaju već 25. godinu zaredom

Izaslanstva MORH-a, Ratne škole te Grada Zaprešića na grobnici obitelji Jelačić i na spomenik poginulim braniteljima položili su vijence i upalili svijeće

Polaznici 25. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić“ predvođeni zapovjednikom brigadirom Mijom Kožićem 20. ožujka 2023. obilježili su u Zaprešiću blagdan svetog Josipa, zaštitnika Škole koja s ponosom nosi ime tog najpoznatijeg zaprešićkog stanovnika, bana Josipa Jelačića. Tradicija je to koju Ratna škola i Grad Zaprešić održavaju već 25. godinu zaredom.   Događaj su uveličali izaslanik ministra obrane, ravnatelj Uprave za ljudske potencijale MORH-a Ivan Jušić, izaslanik načelnika Glavnog stožera OSRH zamjenik načelnika GS-a OSRH  general-pukovnik Siniša Jurković, zamjenik zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman“  brigadni general Blaž Beretin i drugi. U crkvi svetog Ivana Krstitelja vojni ordinarij mons. Jure Bogdan služio je misu, a potom su izaslanstva MORH-a, Ratne škole te Grada Zaprešića na grobnici obitelji Jelačić i na spomenik poginulim braniteljima položili vijence i upalili svijeće.

Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk na svečanom prijmu za polaznike Ratne škole istaknuo je: “Želimo zajedno s predstavnicima Oružanih snaga RH odati počast velikom hrvatskom sinu, banu Josipu Jelačiću, ali također i moliti zagovor zaštitnika Ratne škole svetog Josipa čije su vrline potrebne našim vojnicima, ali i svakom čovjeku koji ima čvrstu vjeru u Hrvatsku i hrvatski narod.“ Načelnik Ratne škole brigadir Mijo Kožić kazao je kako suradnja s Gradom Zaprešićem traje od prvog naraštaja Ratne škole, a polaznici se tijekom posjeta upoznaju s bogatim nasljeđem te likom i djelom slavnog hrvatskog bana Josipa Jelačića čije ime Škola nosi s ponosom te dodao kako će se ova suradnja i dalje nastaviti sa sljedećim naraštajima. Polaznici Škole i gosti potom su obišli Nove dvore Jelačićeve čija je revitalizacija u tijeku, a nakon toga cijeli će kompleks s perivojem biti stavljen u turističku funkciju.


Ban koji je snažno obilježio hrvatsku povijest

Grof Josip Jelačić, hrvatski ban i general, rođen je 1801. godine u Petrovaradinu. Svojim je životom i djelom ostavio neizbrisiv pečat na zaprešićki kraj, a snažno je obilježio i hrvatsku povijest od sredine XIX. stoljeća pa sve do danas.  Svojim kvalitetama isticao se već u Terezijanskoj vojnoj akademiji u Bečkom Novom Mjestu. Tijekom vojničkog službovanja brzo je uočen njegov dar odličnog organizatora, stratega i vojskovođe. Nakon  uspona u činovima, častima i pothvatima Jelačić je imenovan hrvatskim banom i promaknut u čin generala. U vrlo složenim prilikama u kojima je živio i djelovao, znao je interese Habsburške Monarhije spojiti s interesima svojeg hrvatskog naroda. Ban Jelačić zadužio je hrvatski narod svojim proglasom o ukidanju kmetstva, sazivanjem prvih izbora za Hrvatski sabor, uvođenjem hrvatskog kao službenog jezika te zalaganjem za jačanje gospodarske djelatnosti. Upravo njegovim zalaganjem uspostavljeni su gospodarski, politički, kulturni i crkveni  odnosi koji su poslužili kao osnova za razvoj moderne Hrvatske. Neraskidiva povijesna veza Zaprešića i bana Jelačića započinje 1851. kad je ban doselio u Nove dvore. Tu je i sahranjen 20. svibnja 1859. godine.


 Ratna škola “Ban Josip Jelačić” najviša je vojna škola u kojoj se školuju i osposobljavaju visoki časnici i državni službenici iz Republike Hrvatske i inozemstva za sudjelovanje u procesu donošenja strategijskih odluka u području obrambenih i sigurnosnih poslova na nacionalnoj i međunarodnoj razini.


 TEKST  Vesna Pintarić; FOTO  Tomislav Brandt