Ratna škola u Zaprešiću

Svečana proslava blagdana Sv. Josipa, zaštitnika Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ | Foto: MORH/ T. Brandt

Polaznici 24. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić” predvođeni načelnikom brigadirom Mijom Kožićem posjetili su 19. ožujka 2022. godine Zaprešić i Nove dvore Jelačićeve, jedinstveni kompleks sa spomenicima kulturno-povijesne baštine (Vršilnica, Muzej Matije Skurjenija, dvorac, kapela sv. Josipa, perivoj, stambene i gospodarske zgrade, grobnica obitelji Jelačić i park-šuma). Izaslanstvo Zaprešića predvođeno gradonačelnikom Željkom Turkom dočekalo je polaznike te im je predstavilo grad i Nove dvore. U pozdravnim govorima državnog tajnika MORH-a Branka Hrga kao izaslanika ministra obrane, zamjenika zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” brigadnog generala Blaža Beretina i gradonačelnika Željka Turka naglašena je dugogodišnja suradnja Ratne škole i Grada Zaprešića. Svi su naraštaji dolazili u Zaprešić i Nove dvore kako bi upoznali značaj cjelovitog kompleksa obitelji Jelačić koji je ostavljen hrvatskom narodu.

Gradonačelnik Turk rekao je kako mu je iznimno drago što se ta tradicija nastavlja i što se održava u crkvi sv. Ivana Krstitelja jer se ondje i inače spajaju duhovno i svjetovno. Misu je služio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, koji je istaknuo kako mu je drago da se u Zaprešiću štuje sv. Josip, koji je poznat po svojim iznimnim vrlinama, ali i kao zaštitnik hrvatskog naroda. Nakon mise nazočni su se uputili do spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu na Trgu žrtava fašizma, gdje su položili vijence i zapalili svijeće.

U Muzeju Matije Skurjenija polaznici su imali priliku vidjeti dokumente iz vremena bana Jelačića. Kroz kompleks Novih dvora ih je, u organizaciji Turističke zajednice grada Zaprešića u sklopu kostimirane ture, vodila Anka Jelačić, u pratnji bana i njegove supruge Sofije. Predstavila im je sačuvane i djelomično obnovljene objekte te je uz obilazak održan sat povijesti o životu bana Jelačića i njegovu boravku u Novim dvorima.

 

Posjet je završio kod grobnice obitelji Jelačić, na kojoj je banov grb i geslo: “Što Bog dade i sreća junačka”. Izaslanstva Ministarstva obrane Republike Hrvatske, Ratne škole i Grada Zaprešića ondje su položila vijenac i zapalila svijeće. Ispred grobnice počasni je plotun ispalilo Kuburaško društvo “Ban Josip Jelačić”. Riječ je o tradiciji koju Grad Zaprešić i Ratna škola njeguju već 24 godine, a ističe se kao primjer odlične suradnje Hrvatske vojske i civilnih institucija.

Tekst: Ratna škola

Foto: HVG