Kalašnjikov u Indiji

(Foto: Press Information Bureau / Government of India)

Indijski premijer Narendra Modi objavio je 3. ožujka vijest o osnivanju indijsko-ruskog konzorcija za proizvodnju jurišnih pušaka AK-203. Konzorcij će se zvati Indo-Russia Rifles Private Limited, a proizvodni pogon bit će smješten u gradu Korwi, država Uttar Pradesh. Što se tiče vlasništva, 50,5 % imat će indijska državna industrijska institucija OFB (Ordnance Factory Board), koja djeluje pod Ministarstvom obrane, tvrtka Kalašnjikov imat će 42 %, a ruska državna izvozna tvrtka Rosoboronexport 7,5 %.
Cilj je novim puškama Kalašnjikov u kalibru 7,62 x 39 mm koje će tvornica proizvoditi (odobreno je 750 000 komada), opskrbiti indijsku vojsku, a poslije i teritorijalnu obranu te policiju. No, vijest pomalo i iznenađuje s obzirom na to da je Indija prije mjesec dana već potvrdila kupnju 72 400 američkih jurišnih pušaka SIG716G2 Patrol u kalibru 7,62 x 51 mm, a na putu je i zaključenje ugovora s Caracalom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata za 96 000 karabina CAR 816 u kalibru 5,56 x 45 mm. Prema navodima portala ThePrint, namjera je puškom SIG opremiti pješačke postrojbe koje djeluju na prvoj crti, a AK-203 će zadužiti ostale postrojbe. Karabin će služiti za borbu u urbanom okružju. Međutim, tri nabave potvrđuju uobičajenu indijsku praksu nabave različitih tipova naoružanja iz različitih dijelova svijeta.
AK-203 najnovija je inačica poznate puške AK-47. Predstavnica je nove serije pušaka Kalašnjikov, poznate pod oznakom 200 i nasljednice serije 100. Zapravo je riječ o puški AK-103 poboljšane ergonomije i s dodatnim šinama za montažu optike i druge opreme. Moguće je instalirati i podcijevni bacač granata od 40 mm. Zasad je koriste ruske specijalne postrojbe.

Domagoj VLAHOVIĆ