Knjiga koja otima zaboravu ljude i događaje

Obilježavajući 30. obljetnicu oslobađanja vojarne u Našicama od JNA te 30. obljetnicu osnutka 132. brigade HV-a Našice – Orahovica u Našicama je 18. prosinca 2021. predstavljena knjiga Našički kraj u Domovinskom ratu: Povjesnica 132. brigade Hrvatske vojske Našice Za domovinu i narod svoj (zapisi sudionika)

Knjiga Našički kraj u Domovinskom ratu nastala je temeljem ideje i zajedničkog rada članova brojnih udruga proizišlih iz Domovinskog rata okupljenih oko Koordinacije udruga hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Grada Našica, koja je nakladnik, na čelu s brigadnim generalom Milanom Kneževićem, dok su urednici Snježana Marod, predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Našice i Srečko Perković, ratni psiholog 132. brigade HV-a. Pogovor knjizi napisao je general-pukovnik Slavko Barić, ratni zapovjednik 132. brigade.

Realizirana uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Osječko-baranjske županije i Grada Našica knjiga je posvećena svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, kao i svim umrlim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata koji su im se pridružili u proteklih 30 godina samostalne države Hrvatske.

Na više od 140 stranica, objedinjujući brojne dokumente, ratne fotografije, zemljovide, isječke iz tiskovina i sjećanja sudionika ratnih događanja pred čitateljem izrasta impresivna i kompleksna spomenica na olovnu 1991. godinu, ali i na hrabrost, požrtvovnost i beskrajno samodavanje onih koji su braneći našički kraj, braneći domovinu zavrijedili svoje mjesto u vječnosti sjećanja.

Prizori iz našičke ratne bolnice (Izvor: Našički kraj u Domovinskom ratu)

Kroz poglavlja Domovinski rat u Našicama i našičkom kraju, Civilne službe Našica u Domovinskom ratu 1991. 1992. godine, Iz ratne arhive 132. brigade HV, Sastavnice 132. brigade HV, Portreti ratnika, Oznake postrojbi, Spomen smrtno stradali hrvatski branitelji 1991. 1996. knjiga daje presjek svega onog što je u ratnom vremenu, često u obliku spontanog samoorganiziranja značilo presudno vrijedne korake prema konsolidaciji obrane i konačnoj pobjedi.

General-pukovnik Slavko Barić, ratni zapovjednik 132. brigade u Pogovoru knjizi piše: “Knjigom sjećanja pokušavamo oteti zaboravu vrijeme koje je iza nas, ali prije svega ljude u tom vremenu. Događaji iz 1991. godine jasno su odredili sudbinu našeg naroda i naše države, a sve kroz sudbinu malenog hrvatskog čovjeka. Vrijeme u kojem se jasno razlikovao čovjek od nečovjeka, hrabrost od kukavičluka, odlučnost i odvažnost od kolebljivosti i straha, spremnost na žrtvu od bježanja i skrivanja. Upravo to je obilježje vremena borbe za dostojanstvo, pravo na slobodu i vlastitu državu. Vrijeme koje su obilježili ljudi, radnici, studenti, intelektualci, žene i muškarci, očevi, sinovi, majke i kćeri, vrijeme svenarodnog jedinstva u ostvarivanju povijesne ideje jednog naroda – hrvatskog – o svojoj državi.”

Snježana Marod koja potpisuje suautorstvo knjige prisjeća se njezina nastajanja: “Prikupljanje građe za knjigu započelo je prije 20 godina prilikom organiziranja izložbe ratnih fotografija i VHS filmova koje je snimao i sačuvao Vjekoslav Pandurić, pripadnik IPD službe u 132. brigadi HV. Tijekom stvaranja knjige mnoge fotografije i pisani materijali prikupljeni su od osoba koje su bile voljne staviti ih na raspolaganje za ovu namjenu, a usput se pojavila ideja da na jednome mjestu prikupimo sve što je do sada pojedinačno objavljivano u lokalnom tisku, izdanjima Matice hrvatske, Zavičajnog muzeja Našice, u sredstvima javnog informiranja…”

“Knjiga prikazuje fotografijom i riječju malog, ali duhom i hrabrošću velikog čovjeka, koji je krenuo svojim prsima braniti i obraniti domovinu, svoj kućni prag, svoju obitelj, ne razmišljajući o vlastitom životu i zdravlju,” kaže Snježana Marod pa naglašava: “Fotografije i pisana građa dokument su vremena o kojem svjedoče jedino ako se objave.”


Svoj doprinos knjizi dala je skupina autora tekstova, fotografija i ostalih suradnika, kojima dugujemo veliku zahvalnost. Autori tekstova i suradnici u izradi knjige Našički kraj u Domovinskom ratu su Mirko Košturjak, Zdravko Ðanić, Zorko Šimunić, Krunoslav Nikšić, Srečko Perković, Mato Brkić, Vlado Dorić, Stevo Ivić, Goran Sokol, Nikola Masnikosa, Josip Patajac, Mirjana Rajković, Branko Kranjčev, Marko Marić, Branimir Jokić, Jasna Dundović, Vesna Lolić, Ivica Tomljanović, Katica Šimašek, Marinko Canecki, Petar Cvekan, Zvjezdana Gvozdanović, Slavko Barić, Oto Dudjak, Igor Dubaić i Mario Pavičić.

Autori korištenih fotografija: Siniša Kulišić, Ivan Ćosić, Ivica Lovošević, Pavao Karlak, Dario i Andrija Puhanić. Korištena je i osobna arhiva brojnih pripadnika 132. brigade kao i videomaterijal ratnog snimatelja IPD-a našičke brigade, pokojnog novinara Vjekoslava Pandurića.


“Naši pali, ranjeni i živi ratnici obavili su svoj dio krvave zadaće za domovinu. Oni su osigurali sebi vječnost, a zahvaljujući njima Hrvatska i dalje živi.

I danas, kad se zamagljuje pogled na Domovinski rat, kada postoji opasnost da se on potisne iz sjećanja, te se umanji vrijednost naše povijesti i žrtava koje smo dali, upravo radi tih ljudi moramo stalno upozoravati da su čast i hrabrost jedina prava mjera i putokaz za vrednovanje pravih vrijednosti Domovinskog rata.

Ostaje nam čuvati te vrijednosti ugrađujući u njih neizbrisiv trag sjećanja jer to dugujemo našim herojima koji su u temelje Domovine ugradili cijelo svoje biće i podarili ga svome narodu, nesebično i iskreno,” istaknula je urednica knjige Snježana Marod čiji je suprug Slavko poginuo 1991. u oslobađanju vojarne u Našicama.


Srečko Perković, prof., ratni psiholog 132. brigade i urednik knjige Našički kraj u Domovinskom ratu u svojem sjećanju na ratno vrijeme navodi: “IPD služba 132. brigade HV-a svoj je posao temeljila na iskustvima američke vojske i prema literaturi protivničke JNA. Dok su drugi prikupljali oružje, ja sam prikupio poveću ratno-psihološku literaturu. Dosta je tih knjiga bilo u blatu i vojska je gazila po njima. Sve što nam je trebalo bilo je već napisano, samo je bilo potrebno nešto umijeća i sposobnosti prilagodbe teorije našim potrebama. JNA je tad bila, po organizaciji i ustroju, četvrta vojska svijeta, a to znači da je uz postojeću stručnu literaturu kvalitetno obavljala i zaduženja IPD službe u okviru svojih postrojbi. Trebalo je u nastalim okolnostima to znanje primijeniti za potrebe HV-a. Tiskali smo kalendar, propagandne letke, plakate, postere, vizuale brigade u obliku sokola te Glasnik 132. brigade HV-a u kojem je surađivalo mnogo Našičana.”


Ratni put 132. brigade (zemljovid) (Izvor: Našički kraj u Domovinskom ratu)

 

“Našička brigada puno je toga napravila i zadužila ne samo grad Našice nego i čitavu Slavoniju, a time i Osječko-baranjsku županiju. Sudjelovali su u vrijednim i važnim operacijama od Ivanovca, Nuštra, Papuka i drugdje. Njihov doprinos bio je iznimno velik i temelj stvaranja slobodne i neovisne Republike Hrvatske, temelj je, također, bio i Domovinski rat na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom doktorom Franjom Tuđmanom. Oni koji su pali neka traju u nama koji živimo, jer herojima Domovinskog rata sloboda bijaše draža od života. Hvala svima onima koji su sudjelovali u pisanju ove knjige i neka ostane trajni spomen, a ono što su hrvatski branitelji napravili bit će vječno u našim srcima,” rekao je na predstavljanju knjige dožupan Osječko-baranjske županije Josip Miletić.


 

Tekst: Lada Puljizević

Foto: Našički kraj u Domovinskom ratu: Povjesnica 132. brigade Hrvatske vojske Našice – Za domovinu i narod svoj (zapisi sudionika)