Knjiga koja promiče vrijednosti Domovinskog rata

”Projekt smo pokrenuli kako bismo potaknuli učenike srednjih škola na promišljanje značaja Domovinskog rata, a ujedno razvijanje domoljubnih osjećaja i upoznavanja nacionalne povijesti,” napisao je u predgovoru druge knjige Priče iz Domovinskog rata iz pera srednjoškolaca potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved

Svečano predstavljanje druge knjige Priče iz Domovinskog rata iz pera srednjoškolaca održana je 4. kolovoza u Veteranskom centru u Šibeniku. Uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića predstavljanju su nazočili i potpredsjednici Vlade – ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved  i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar obrane Mario Banožić uz ostale članove Vlade, gradonačelnik Šibenika Željko Burić, voditelj Veteranskog centra Šibenik Goran Pauk, predstavnici udruga iz Domovinskog rata Šibensko-kninske županije, članovi Povjerenstva koje je ocjenjivalo priče te učenici koji su sudjelovali na natječaju sa svojim mentorima.

Osim mladih ljudi koji bruseći svoj talent u kratkoj književnoj formi postaju dio artikuliranja kolektivnog sjećanja i promicanja vrijednosti Domovinskog rata, projekt Ministarstva hrvatskih branitelja potvrđuje se i kao međugeneracijska poveznica koja uz učenike pokreće i njihove profesore, nerijetko i roditelje, članove obitelji, lokalne zajednice koji su u ratnim događajima sudjelovali pa tako svi zajedno, svaki na svoj način pridonoseći stvaranju novih priča potvrđuju nezaborav kao svoj odabir.

Kvalitetu i vrijednost priča procjenjivalo je Povjerenstvo za vrednovanje koje je imenovao ministar hrvatskih branitelja, a pri ocjenjivanju priča uzeli su u obzir jezično-stilske i estetske vrijednosti, uspješnost interpretacije te autentičnost prijavljenog rada. Odjel hrvatskih vojnih glasila i izdavaštva SSOJI-ja u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja sudjelovao je u pripremi za tisak i ove druge knjige kako bi se trajno sačuvala uspomena na ovu vrijednu inicijativu, kao i pokazano zalaganje učenika.

Premda smo nagrađene priče već objavljivali u našem časopisu, iznimno sadržajna kvaliteta i prepoznate vrijednosti Domovinskog rata mladih autora, koji su zajednička obilježja svih priča, nametnula su se kao imperativ za izdavanje i druge knjige. ”Zahvaljujem učenicama i učenicima koji se odazivaju našim pozivima, njihovim mentorima koji ih na to potiču, a posebnu zahvalu upućujem njihovim roditeljima koji su im usadili domoljublje kao temeljnu vrijednost. Ministarstvo hrvatskih branitelja i nadalje će poticati mlade na promišljanje značaja Domovinskog rata te se radujemo novim pričama iz pera naših vrijednih srednjoškolaca,“ istaknuo je obraćajući se nazočnima ministar Tomo Medved te je uputivši svima čestitke prigodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 27. obljetnice VRO Oluja na kraju dodao: ”Čestitam svim nagrađenima i pohvaljenima – neka vam zbirka priča bude najveća nagrada za vaš trud u promicanju vrijednosti Domovinskog rata, kao i poticaj da na čvrstim temeljima koje smo postavili nastavimo graditi još bolju budućnost naše domovine.”

Čestitke nagrađenim srednjoškolcima uputio je potom i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković istaknuvši kako se iz ovih priča vidi velika ljubav prema domovini naših mladih naraštaja. Pohvalio je ovu hvalevrijednu inicijativu Ministarstva hrvatskih branitelja te posebno zahvalio nagrađenim sudionicima natječaja na kreativnosti, vjeri, uspomenama i osjećajima koje su unijeli u svoje tekstove.

Uvjereni smo da će i ova knjiga koja obuhvaća 82 priče potaknuti i brojne druge autore da se priključe ovoj vrijednoj inicijativi, ali i da će biti zalog koji će od zaborava sačuvati onaj zajednički duh ljubavi prema domovini koji nas je na poseban način nosio tih ratnih godina.


Tijekom predstavljanja knjige objavljeni su i rezultati ovogodišnjeg natječaja na kojem je sudjelovalo 135 autora sa svojim pričama. Osim prve i druge dodijeljeno je još pet trećih nagrada te je pismeno pohvaljeno sedam autora.


I. NAGRADA

Najvjerniji prijatelj

Maria Dubravac, učenica 2. razreda

XI. gimnazija, Zagreb

Profesorica: Ivana Babić

 

II.NAGRADA

Obećanje

Emanuela Zlopaša, učenica 2. razreda

Srednja škola Tina Ujevića, Vrgorac

Profesorica: Matea Mihaljević Jurković

 

III. NAGRADA (pet ravnopravnih nagrada)

 Krik djeteta koje nije moglo plakati

Klara Jolić, učenica 1. razreda

Nadbiskupska klasična gimnazija s pravom javnosti, Zagreb

Profesorica: Andja Jakovljević

 

Dodirna točka

Ana Delost, učenica 3. razreda

Druga gimnazija Varaždin, Varaždin

Profesor: Nikola Slunjski

 

Krv i gnoj

Kristian Matijević, učenik 2. razreda

Srednja škola Daruvar

Profesorica: Danijela Štefan

 

Crna haljina

Lara Božanić, učenica 3. razreda

Škola likovnih umjetnosti Split

Profesor: Marin Stolica

 

Kratka sudbina

Emanuela Koretić, učenica 1. razreda

I. gimnazija Zagreb

Profesorica: Lidija Dumančić

 

PISANA POHVALA

Djevojčica bosih nogu

Marijola Tomić, učenica 1. razreda

Srednja škola Ilok

Profesorica: Ksenija Ljubić

Ne dirajte mi ravnicu

Marija Strunje, učenica 3. razreda

Srednja strukovna škola Vinkovci

Profesorica: Ivana Paulić

Ratne slike moga grada

Lucija Santro, učenica 4. razreda

Nadbiskupska klasična gimnazija s pravom javnosti, Zagreb

Profesorica: Iva Marija Pitlović

Šojke

Matea Matić, učenica 1. razreda

Nadbiskupska klasična gimnazija s pravom javnosti, Zagreb

Profesorica: Andja Jakovljević

Kad suze ponosom odišu

Fabijan Vođinac, učenik 2. razreda

Klasična gimnazija fra Marijana Lanosovića, Slavonski Brod

Profesorica: Anja Ravlić

Svjećice na torti

Ivan Mandarić, učenik 3. razreda

Nadbiskupijska klasična gimnazija ”Don Frane Bulić“ s pravom javnosti,  Split

Profesor: Vedran Torić

Exulansis 91

Dorian Kapetanović, učenik 1. razreda

I. gimnazija, Zagreb

Profesorica: Lidija Dumančić


Pripremio:  Željko Stipanović

Foto  Tomislav Brandt