Knjiga – nagrada mladim autorima

Knjiga obuhvaća 58 priča ilustriranih prigodnim fotografijama, u kojima su sadržajno obrađene brojne teme iz Domovinskog rata, neke još uvijek bolne. Uvjereni smo da će knjiga potaknuti i druge autore da se priključe ovoj vrijednoj inicijativi, ali i da će biti zalog koji će od zaborava sačuvati onaj zajednički duh ljubavi prema domovini koji nas je na poseban način nosio tih ratnih godina

U prigodi obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 26. obljetnice VRO Oluja, Ministarstvo hrvatskih branitelja predstavilo je 2. kolovoza u Novinarskom domu knjigu Priče iz Domovinskog rata iz pera srednjoškolaca, koja je pripremljena i tiskana u suradnji s časopisom Hrvatski vojnik.

U knjizi su objavljene najbolje kratke priče iz javnih poziva za dodjelu nagrada za najbolju kratku priču za učenike srednjih škola iz 2019. i 2020. koje je, s ciljem čuvanja sjećanja i promicanja vrijednosti Domovinskog rata kroz afirmaciju pisane riječi organiziralo i provelo Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Predstavljanju knjige uz potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda nazočio je i izaslanik ministra obrane Ivica Grebenar, ravnatelj Uprave za materijalne resurse; izaslanica ministra znanosti i obrazovanja Vesna Šerepac, članovi Povjerenstva za odabir kratkih priča te brojni drugi.

Ministar hrvatskih branitelja rekao je kako je iznimno ponosan na ovaj projekt koji potiče na promišljanje značaja Domovinskog rata kod učenika srednjih škola. “Zbirku Priče iz Domovinskog rata iz pera srednjoškolaca izdali smo u suradnji s uredništvom Hrvatskog vojnika, koje je priče objedinjene u zbirci objavilo i u svojem časopisu, te im ovom prigodom zahvaljujem na suradnji i inicijativi,” rekao je ministar Medved te poručio: “Zahvaljujem svim učenicama i učenicima koji su se odazvali našim pozivima, kao i njihovim mentorima koji su ih u tome poticali, a napose njihovim roditeljima koji su im usadili domoljublje kao temeljnu vrijednost. Čestitam svim nagrađenima – neka vam i ova zbirka vaših priča bude poticaj da i ubuduće pridonosite promicanju vrijednosti Domovinskog rata.”

Predsjednica Povjerenstva za vrednovanje priča profesorica Marina Čubrić istaknula je kako je tijekom dvije godine na natječaj stiglo 177 priča, od kojih su neke uistinu dirnule članove Povjerenstva, te dodala: “Ministarstvo hrvatskih branitelja na ovaj način potiče učenike da tešku stvarnost Domovinskog rata pretoče u umjetničku riječ koja nadilazi prostor i vrijeme. Glavni cilj ovog natječaja bilo je poticanje proučavanja Domovinskog rata, ali i kreativnog izražavanja mladih autora, a posebno veseli što ova zbirka izlazi u Godini čitanja. Ratovi nisu baš najbolja mjera za književnost, ali ni književnost nije najbolja mjera za rat. No, tek u ratu čovjek spozna što je mir i što je sloboda. Oduvijek je rat bio tema književnih djela, ali svaka priča o ratu zapravo je antiratna priča. Zato i naši učenici, pišući o ratu, uče kako je mir nenadoknadiv.”

“Ovdje se radi o pričama o samostalnosti i slobodi, o prekinutoj mladosti, logorima gdje su mučeni oni što su branili svoj dom,” rekao je na predstavljanju književnik Tomislav Bajsić te na kraju poručio kako su priče pisane iz srca, a autori pokazuju kako su prepoznali vrijednosti onih koji su branili domovinu.

Nakon predstavljanja knjige, autoricama i autorima najboljih kratkih priča o Domovinskom ratu po ovogodišnjem javnom pozivu uručene su nagrade i pohvale, a njihovim mentorima priznanja za poticanje literarnog stvaralaštva o Domovinskom ratu. Uvjereni smo da će i ove priče biti ukoričene u jednu novu zbirku te na taj način ostati kao trajan spomen na sve vrijednosti koje baštinimo iz Domovinskog rata. Ove je godine na natječaj stiglo 208 priča, što dovoljno govori o interesu mladih ljudi za pisanje o toj tematici, ali i potvrda da je Ministarstvo hrvatskih branitelja započelo iznimno dobar projekt.


Ovogodišnji pobjednici natječaja za najbolju kratku priču

Prva nagrada: priča Dio mene – autorica Stella Ristović

Druga nagrada: priča Pet minuta – autorica Vida Terze

Treća nagrada (5): priča Deja vu – autorica Lea Beber

priča Božja ruka iznad Srđa – autorica Antonija Bračun

priča Ništa – autorica Cora Borković

priča Povez – autor Ivan Mandarić

priča Svjetlucava traka završetka – autor Daniele Beriša

 

Tekst: Željko Stipanović

Foto: Tomislav Brandt