Marke – Modelarstvo

Brojni hobiji najviše dolaze do izražaja tijekom ljetnih praznika

Gradnjom i natjecanjima umanjenih modela prometala bavi se sportsko modelarstvo

Jedan je od njih i sportsko modelarstvo, koje se bavi gradnjom i natjecanjima umanjenih primjeraka automobila, vlakova, brodova, raketa i zrakoplova. Modeli se uglavnom ne izrađuju u omjeru, nego je njihova veličina određena posebnim natjecateljskim pravilima.

Automodelarstvo je među popularnijim, a podrazumijeva gradnju i natjecanja daljinski upravljanih modela automobila. Natjecanja se održavaju s modelima koji su uglavnom umanjene replike stvarnih trkaćih automobila, terenskih vozila, kamiona i sl.

Izrađeni su u mjerilu 1 : 5 ili manjem, a pogonjeni su elektromotorom ili malim motorom s unutarnjim izgaranjem na benzin ili nitrometan, u kategorijama do desetak centimetara kubnih radnog obujma motora. Utrke se održavaju na posebnim stazama s asfaltnom ili zemljanom podlogom u kategorijama ovisno o vrsti modela, pogona i mjerila.

Automodelarstvo je zbog svoje praktične primjene iznimno popularno

Brodomodelarstvo je također popularno, a obuhvaća izradu plovnih modela jedrilica, motornih čamaca, jedrenjaka i različitih vrsta brodova za posebna natjecanja u brzini plovidbe ili kvaliteti manevriranja. Tek osnovnim izgledom podsjećaju na uzore, ali ne slijede ih omjerom veličina i opremom te su zasebna tehnička ostvarenja. Brodomodeli za natjecanja dijele se na više razreda – od glisera za natjecanja u brzinskoj vožnji s propelerom u zraku, preko natjecanja u brzini vožnje pa sve do jedrilica koje se natječu u parovima na regatnom polju u obliku kvadrata.

Gradnjom i natjecanjem letećih modela zrakoplova bavi se zrakoplovno modelarstvo ili aeromodelarstvo. Pojedinac ili skupina zrakoplovnih modelara konstruiraju i grade modele zrakoplova, obavljaju pripreme s probama leta, natječu se ili pokušavaju postaviti rekorde u različitim disciplinama.

Željezničko modelarstvo kao dio tehničke kulture jednako je zanimljivo i djeci i odraslima

Željeznički modelari grade umanjene primjerke željeznica sa željezničkim prugama, građevinama, vozilima i dr. Veličina elemenata na maketi te širina kolosijeka ovise o odabranom mjerilu. Prvi modeli bili su pogonjeni oprugama, zatim parom, električnom energijom, baterijama te upravljani s pomoću transformatora. Među najmlađim je granama raketno modelarstvo.

Intenzivniji razvoj amaterske raketne tehnike počeo je u doba prvih svemirskih letova, a njim se uglavnom bave mlađe dobne skupine.

Tekst: Ivo Aščić

Zrakoplovno modelarstvo obuhvaća više kategorija modela – od jednostavnih papirnatih do mlaznih te radijski upravljanih modela zrakoplova i helikoptera
Modelari letećih raketa natječu se u različitim klasama, npr. za postizanje visina, nošenje tereta, trajanje leta
Modeli brodova danas se izrađuju od drva ili umjetnih smola