Trijumf volje i zakletva na odanost domovini

Hrvatskoj vojsci trebaju komandosi visokih ljudskih i iznad svega moralnih osobina, primjerenog ponašanja, koji imaju odgovornost prema obitelji i postrojbi i cijeloj zajednici

Umor, iscrpljenost, krajnje probijanje vlastitih granica promišljanja i razmišljanja, odvojenost od najmilijih, neizvjesnost, adrenalin, opasnost pa – uspjeh. Nakon šest mjeseci ostali su samo oni najbolji, koji će se odsad nazivati komandosima, ostali su oni u čijim se rukama nalazi naša sigurnost. Svečanom prisegom da ni pred jednom preprekom i poteškoćom neće ustuknuti, već da će ih svaka činiti jačima i boljima, s pogledom usmjerenim prema nebu, u vojarni “Josip Jović” u Udbini završena je obuka 19. naraštaja polaznika Temeljne obuke za specijalna djelovanja Zapovjedništva specijalnih snaga Hrvatske vojske.

Svečanoj prisezi i uručenju diploma nazočio je ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga brigadni general Perica Turalija, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadir Dražen Ressler, predstavnici braniteljskih udruga te pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga.

Rijetki odabrani

“Ovo je test volje, ponosan sam,” kratko nam je komentirao jedan od novih hrvatskih komandosa nakon prisege. Znamo jako dobro, dovedeni su do krajnjih granica iscrpljenosti i umora, ali ni u takvim trenucima mladi vojnici ne posustaju. Nabacuju osmijeh i govore: “Gotovo smo zaboravili koristiti pribor za jelo.” Bez puno riječi, a s iznimnim postignućem u rukama, novi komandosi zaista su spremni za najzahtjevnije i najopasnije zadaće koje se pred njih postave. Tijekom obuke, kažu iz Zapovjedništva specijalnih snaga, ni u jednom trenutku ništa nije bilo prepušteno slučaju. Svaki korak bio je pod budnim okom njihovih instruktora, koji su nam priznali kako su ovo dani koji daju smisao svemu što rade jer svečanom prisegom komandosa Hrvatska vojska daje velik dar domovini.

“Kad ih pogledam nakon obuke, osjećam se zadovoljno i sretno jer sam uspio stvoriti nešto za dobrobit Republike Hrvatske. Biti commando znači biti domoljub, hrabar i spreman za svaki izazov. Kad su izišli iz helikoptera, rekli su mi: ‘Hvala instruktore na svemu što ste dali, to su osjećaji za koje se živi’,” rekao nam je jedan od instruktora te dodao da vremena za odmor i predah nisu imali jer je obuka intenzivna i psihofizički izrazito zahtjevna.

“Ovisno o fazi obuke aktivni su 16 do 18 sati, od jutra do crnog mraka. Imamo geslo kako su svi pozvani, ali da su rijetki odabrani. Dođe masa i ostane upravo ono što treba, ostane elita. U svakom trenutku kod njih, siguran sam, postoje promišljanja o odustajanju, ali onaj tko se odluči za ovaj poziv, sve izdrži,” nastavlja njihov instruktor i napominje da im je postrojba tad i otac i majka. Objasnio je kako su pred njima samo izazovi i zadaci, nemaju kontakt s vanjskim svijetom i za taj poziv može biti spreman samo izniman čovjek koji želi biti dio elite Hrvatske vojske.

Elita Hrvatske vojske

Istaknuvši kako mu je sama nazočnost na završnoj svečanosti u povodu završetka commando obuke velika čast, ministar obrane čestitao je novim komandosima na početku jedne nove i iznimno odgovorne etape vojničkog života. “Vi ste večeras postali dio elitnih snaga Hrvatske vojske. U očima naših građana, onog trenutka kad ste odlučili biti hrvatski vojnici, postali ste elitni dio hrvatskog društva. Građani zbog vas vjeruju u sigurnost naše domovine,” rekao je ministar Banožić i dodao kako svaka vojnikinja i vojnik iz svoje perspektive mora razmišljati o tome da ta sigurnost svakim danom sve više raste.

“To se odnosi i na mene osobno. Svaki dan moram dobro promisliti i preispitati svoje odluke, a isto se odnosi i na sve zapovjednike grana i postrojbi. Svojim ponašanjem moramo biti primjer društvu,” nastavio je ministar i dodao kako je upravo u rukama komandosa doprinos snažnijoj obrani domovine te daljnji razvoj sposobnosti Hrvatske vojske.

“Svaki dan promatrajući hrvatsku zastavu, odoru i oznaku na njoj, a s velikim poštovanjem prema hrvatskim braniteljima, ustrajno ćemo razvijati Hrvatsku vojsku i njezine sposobnosti, čuvati njezin dignitet i sve ono što smo postigli od devedesetih godina do danas,” zaključio je ministar i istaknuo da će komandosi uvijek imati punu podršku Ministarstva obrane i u vezi s modernizacijom i opremanjem specijalnih postrojbi.

Načelnik Glavnog stožera rekao je kako je iznimno ponosan na nove komandose. Naglasio je kako je iza njih izrazito zahtjevna obuka: “Ovu obuku mogu završiti samo oni fizički najspremniji i mentalno potpuno stabilni. Svaki od njih ima osobne motive, svi oni žele sudjelovati u obrani domovine i žele joj služiti, a služit će kroz najzahtjevnije oblike i načine.”

Admiral Hranj podsjetio je i na hrvatske branitelje koji su prenijeli svoje znanje i iskustvo specijalnim postrojbama. Istaknuo je kako je ova noć početak jednog dostojanstvenog poziva i velike odgovornosti.

“Ovo je tek početak na vašem putu da postanete pravi specijalci. Hrvatska država i vojska trebat će vaše vještine i znanja za one najopasnije i najrizičnije zadaće. To će biti, vjerujem, vrlo rijetko, ali kad dođe to toga, morate biti potpuno spremni. Pred vama je dug put usavršavanja i napredovanja. Budite ambiciozni i posvećeni poslu, ciljajte visoko i ne predajite se,” poručio im je načelnik Glavnog stožera OSRH.

Visoke ljudske i moralne osobine

Istaknuvši kako su novi komandosi bili detaljno praćeni tijekom cijele obuke, general Turalija rekao je kako je upravo ovaj naraštaj jedan od najboljih i najuspješnijih. Objasnio je kako završetak ove obuke nije kraj jer slijede dodatna osposobljavanja za dužnosti u okviru postrojbi Hrvatske vojske te razvoj i osposobljavanje za namjenske zadaće.
“Ovo je vaš prvi izazov i test za pristupanje specijalnim snagama. Nakon šest mjeseci ostali ste samo vi, vođeni velikom željom i entuzijazmom. Pokazali ste težnju za razvojem karijere u ZSS-u. Znam da vam nije bilo lako, ali ovo nije kraj, ovo je početak vaše obuke,” nastavio je njihov zapovjednik, naglasivši da su natprosječni, što su i pokazali tijekom mjeseci, te da moraju ići do maksimuma. “Stalna transformacija vojnih sustava, kao i promjenjivost i inovativnost vođenja sukoba, zahtijeva posebne sposobnosti pripadnika specijalnih snaga. Zato trebamo one najjače, vrhunski obučene pojedince koji nisu samo profesionalci za provedbu najtežih operacija,” rekao je general Turalija.

Na kraju im je poručio: “Biti specijalac zahtijeva i visoke ljudske i iznad svega moralne osobine: primjereno ponašanje, odgovornost prema obitelji i postrojbi i cijeloj zajednici.”

Prva Temeljna obuka za specijalna djelovanja provedena je 1994. godine. Kako je dio pripadnika specijalnih postrojbi vojnička znanja stekao u zapadnim vojskama, u commando obuci korištene su obučne metode tih vojski koje su zatim nadopunjavane vlastitim metodama usvojenim tijekom Domovinskog rata. Reći će zato mnogi da je poziv komandosa ples oko vrata pakla, ali ni ta vrata ne mogu nadvladati odanost, hrabrost i vjernost domovini.


Ciljevi i zadaće obuke za specijalna djelovanja

 Cilj je Temeljne obuke za specijalna djelovanja odabrati, obučiti i osposobiti vojnike, dočasnike i časnike za obnašanje dužnosti u Zapovjedništvu specijalnih snaga. Zadaća je obuke da polaznici steknu i usvoje znanja za samostalan rad unutar binoma, skupine ili tima u primjeni taktičkih sposobnosti za provedbu specijalnih operacija.

Polaznici su po završetku Temeljne obuke za specijalna djelovanja osposobljeni za:

– nekonvencionalno (asimetrično) ratovanje

– rukovanje naoružanjem

– sudjelovanje u procesu donošenja vojne odluke

– samostalnu provedbu bojnih gađanja

– zračne operacije

– pružanje prve pomoći u borbenim uvjetima

– primjenu taktičkih radnji unutar malih postrojbi

– rukovanje sredstvima veze

– kopnenu orijentaciju, obavještajnu djelatnost

– vojnu psihologiju

– djelovanje u NBK okružju

– rad s minsko-eksplozivnim sredstvima

– primjenu radnji i postupaka za preživljavanje

– izbjegavanje, otpor i bijeg

– borbu u urbanom okružju, na vodenim površinama i u planinskom okružju.


Slijed obuke

Prvo razdoblje:

  1.  faza: Pripremna faza – ulazno testiranje

 Obuhvaća opsežan pristup tjelesnom kondicioniranju koji uključuje usvajanje dodatnih znanja vezanih uz način prehrane, hidratacije, prevencije ozljeda, rehabilitacije te razvoja programa vježbanja. Dodatno područje na koje je stavljen naglasak uključuje progresivan razvoj vještina potrebnih za topografiju, vođenje u dinamičkom i kompleksnom okružju.

  1. faza: Selekcija i procjena

 Obuhvaća sustavni proces kojim se kandidati procjenjuju po svim dimenzijama/vidovima/oblicima vezanim uz zadaće koje su specifične za  postrojbu i djelovanje u operativnom okružju. Proces procjene temelji se na izvedbi (uspješnosti) i ponašanju.

 Drugo razdoblje:

  1.  faza: Individualne zadaće i temeljna padobranska obuka

 Obuhvaća opsežan i sveobuhvatan pristup obuci polaznika u poznavanju i primjeni temeljnih borbenih zadaća s naglaskom na samostalnom radu pojedinca te na zračno desantnim operacijama.

  1. faza: Taktika malih postrojbi

 Obuhvaća opsežan pristup u osposobljavanju polaznika za primanje, planiranje i provedbu skupnih zadaća u sastavu binoma, skupine ili tima, te u stvaranju homogenosti skupine u cilju provedbe zadaće.

  1. faza: Commando

 Obuhvaća osposobljavanje polaznika za provedbu specijalnih operacija u različitom okružju: borbene zadaće u naseljenom mjestu, vodenom okružju, planinskom okružju te provedbu ostalih zadaća u iznimno složenim i zahtjevnim uvjetima s minimalnom logističkom potporom danju i noću.

Tekst: Jelena Jakšić

Foto: Tomislav Brandt