Zajednička obuka ZSS-a i specijalnih snaga Američke vojske

Kulminacija zajedničke obuke bilo je ustrojavanje Namjenske grupe specijalnih snaga (Special Operations Task Group – SOTG) sa zadaćom planiranja i provedbe nekoliko kompletnih operacija s igrajućim crvenim snagama i uz istodobno praćenje operacija sa zapovjednog mjesta

Na vojnim lokacijama u okolici Udbine i Knina od 5. do 30. srpnja uspješno je provedena združena obuka hrvatskih i američkih specijalnih snaga. Pripadnici 1. grupe specijalnih snaga u sastavu ZSS-a provodili su zajedno s pripadnicima specijalnih snaga Američke kopnene vojske, tzv. zelenim beretkama (United States Army Special Forces – US SF), aktivnost Joint Combined Exchange Training (JCET). Aktivnost se sastojala od taktičke obuke i razmjene iskustava na razini timova specijalnih snaga, a kulminacija obuke bila je u drugom dijelu, kad je ustrojena Namjenska grupa specijalnih snaga (Special Operations Task Group – SOTG) sa zadaćom planiranja i provedbe nekoliko kompletnih operacija s igrajućim crvenim snagama i uz istodobno praćenje operacija sa zapovjednog mjesta.

Demonstracija sposobnosti

Cjelokupnoj obučnoj vrijednosti spomenute aktivnosti dodatno je pridonijela i nazočnost pripadnika Obavještajne pukovnije OSRH koji su pružali specijalističku potporu Namjenskoj grupi specijalnih snaga. Kao dodatna pogodnost, prisutnost letjelice C-130 i pripadnika Američkog ratnog zrakoplovstva koji su u istom terminu provodili unilateralne obučne aktivnosti rezultirala je provedbom trenažnih padobranskih skokova iz te letjelice. Kao krunu padobranskog umijeća, pripadnici 1. grupe specijalnih snaga proveli su noćni taktički padobranski skok s visokim otvaranjem i horizontalnim preletom (High Altitude / High OpeningHAHO), izvršivši ubacivanje u simuliranu protivničku pozadinu u noćnim uvjetima s punom borbenom opremom, nakon čega je slijedila daljnja infiltracija te prepad na visokovrijedan cilj.

Pripadnici ZSS-a na godišnjoj razini provode višestruke obučne aktivnosti poput ove sa savezničkim snagama. Na njima demonstriraju svoje sposobnosti, a iznimno ih cijene najiskusnije postrojbe NATO-ovih specijalnih snaga.

Tekst i foto: OJI