Priče iz Domovinskog rata iz pera srednjoškolaca

“Neizmjerno sam ponosan na ovaj projekt čija je svrha čuvanje sjećanja na Domovinski rat i promicanje njegovih vrijednosti kroz afirmaciju pisane riječi te poticanje na promišljanje značaja Domovinskog rata kod učenika srednjih škola,” napisao je u predgovoru knjige potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved

Ministarstvo hrvatskih branitelja objavilo je tijekom 2019. i 2020. godine Natječaj za kratku priču o Domovinskom ratu za učenike srednjih škola u Republici Hrvatskoj. Osnovna ideja Natječaja bila je potaknuti mlade na čuvanje uspomene na vrijednosti i žrtve Domovinskog rata, a broj pristiglih priča bio je iznimno velik, što je govorilo o interesu mladih ljudi za ovu temu. Kvalitetu i vrijednost priča procjenjivalo je Povjerenstvo za vrednovanje koje je imenovao ministar hrvatskih branitelja.

“Povijest sebično preuzima događaje, ali oni zapravo traju u pričama, u umjetnosti. I priče dopiru do ljudskoga srca, uključuju se u kolektivno pamćenje, postaju dio identiteta” – zaključilo je Povjerenstvo, koje je imalo jasne kriterije za vrednovanje: jezično-stilske vrijednosti, estetske vrijednosti, uspješnost interpretacije teme te autentičnost prijavljenog rada.

Nagrade za prva tri mjesta najboljih priča uručene su uoči 5. kolovoza i obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i obilježavanja VRO Oluja.

Odjel Hrvatskih vojnih glasila i izdavaštva SSOJI-ja u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja odlučio je izdati knjigu kako bi se trajno sačuvala uspomena na ovu vrijednu inicijativu, kao i pokazano zalaganje učenika. Nagrađene priče već smo objavljivali u našem časopisu, no sadržajna vrijednost i duh domoljublja te prepoznate vrijednosti Domovinskog rata, koji su zajednička obilježja svih priča, potaknuli su nas na izdavanje ovog djela. 

Iako su autori priča srednjoškolci koji su rođeni godinama nakon završetka Domovinskog rata, one odišu zrelošću i izričajem kao da je riječ o autorima koji su bili autentični sudionici obrane domovine. To veseli svakog čitatelja, a posebno može veseliti hrvatske branitelje jer su teško stečene vrijednosti Domovinskog rata ostale u sigurnim rukama.

Knjiga obuhvaća 58 priča ilustriranih prigodnim fotografijama. Sadržajno su obradile brojne teme iz Domovinskog rata, neke još uvijek bolne. Uvjereni smo da će knjiga potaknuti i brojne druge autore da se priključe ovoj vrijednoj inicijativi, ali i da će biti zalog koji će od zaborava sačuvati onaj zajednički duh ljubavi prema domovini koji nas je na poseban način nosio tih ratnih godina.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u predgovoru je napisao: “Naša je domovina jedinstvena u Europskoj uniji po svojoj novijoj povijesti. Zbog toga nam misija mora biti podizanje svijesti mladih o Domovinskom ratu i čuvanje sjećanja na važnost žrtve hrvatskih branitelja za našu današnju slobodu.” Na poseban je način zahvalio učenicama i učenicima koji su se odazvali pozivu na Natječaj, kao i njihovim mentorima, koji su ih u tome poticali, a posebice njihovim roditeljima, koji su im usadili domoljublje kao temeljnu vrijednost.

Pripremio: Željko Stipanović