Međunarodnom suradnjom do sigurnije Europe

Kadeti iz 14 zemalja EU-a natjecali su se na 5. Olimpijadi znanja iz područja zajedničke sigurnosne i obrambene politike, a najboljima su 14. srpnja na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu dodijeljene nagrade

Na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu održana je 14. srpnja ceremonija uručenja nagrada najboljim natjecateljima 5. Olimpijade znanja iz područja zajedničke sigurnosne i obrambene politike (5. CSDP – Common Security and Defence Policy Olympiad).

Na Olimpijadi je sudjelovalo 40 kadeta iz 14 zemalja članica EU-a koje su nominirale njihove vojnoobrazovne ustanove. Kadeti su se natjecali u pisanju eseja na teme koje je predložila Implementacijska grupa iz područja zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU-a.

Olimpijada se trebala održati 2020. godine u Dubrovniku, ali zbog pandemije koronavirusa održana je online te su nagrade dodijeljene najboljim esejima, čiji su autori sredinom srpnja stigli u Zagreb kako bi primili svoje zaslužene nagrade.

Prvo mjesto osvojio je kadet Nikolaus Pachucki-Bammer s Terezijanske vojne akademije iz Austrije, drugo mjesto pripalo je kadetkinji Tinji Zerzer s iste akademije, a treće mjesto osvojio je kadet ȘerbanIonuț Oboroceanu s Vojne tehničke akademije “Ferdinand I.” iz Rumunjske. Dodijeljena je također i posebna nagrada za osmišljavanje dizajna odnosno plakata Olimpijade, koja je pripala kadetu Alexanderu Kernu s akademije iz Austrije.

Podizanje interoperabilnosti

Predsjednik Implementacijske grupe za provedbu Vojnog Erasmusa brigadir Harald Gell s Terezijanske vojne akademije iz Austrije u pozdravnom je govoru čestitao pobjednicima te izrazio žaljenje zbog otkazivanja Olimpijade znanja u Dubrovniku. Istodobno je izrazio zahvalnost Hrvatskoj i Hrvatskom vojnom učilištu na svemu što su učinili u organizaciji Olimpijade u ova izazovna vremena.

Implementacijska grupa izvršno je tijelo sastavljeno od predstavnika vojnih obrazovnih ustanova zemalja članica EU-a, koja rukovodi svim aktivnostima povezanim s Vojnim Erasmusom.

Kako je naglasio brigadir Gell, cilj je inicijative “harmonizacija osnovnog vojnog obrazovanja europskih časnika i podizanje razine interoperabilnosti čime se unapređuje europska sigurnost”. Implementacijska grupa promovira europsku sigurnosnu i obrambenu kulturu tako da među kadetima promovira vrijednosti i ideje kako bi se lakše i uspješnije suočili sa sadašnjim i budućim sigurnosnim izazovima, a sve to u skladu je sa zajedničkom sigurnosnom i obrambenom politikom Europske unije.

Europska inicijativa za razmjenu mladih časnika inspirirana Erasmus programom, poznata kao Vojni Erasmus i “EMILYO”, promovirana je 2008. godine na sastanku Vijeća EU-a u formatu ministara obrane, formiranjem Implementacijske grupe.

Razmjena časnika i kadeta

Zapovjednik HVU-a general Mate Pađen nakon uručenja nagrada zahvalio je svima na dolasku. “Čast mi je ugostiti vas ovdje na HVU-u. U ovoj prostoriji na istom mjestu okupile su se mlade snage i iskusni pripadnici oružanih snaga, što mi je drago vidjeti. Uživamo raditi s mladima, a posebno podržavamo razmjenu mladih časnika i kadeta, program koji je počeo 2008. godine. Razvio se u nešto na što smo danas jako ponosni. Riječ je o programima koji pomažu da se bolje razumijemo, razmjenjujemo znanja, pripremamo za budućnost kako bismo zajedničkim snagama branili slobodu,” rekao je general Pađen i dodao: “Čestitam pobjednicima, zaslužili su istaknuvši se, među ostalim, što je za njih motivirajuće jer znaju da su na dobrom putu u svojoj karijeri. Svima želim sve najbolje u budućoj karijeri, siguran sam da ćete biti sjajni časnici, a ovo su dobri temelji za obavljanje našeg časnog posla,” zaključio je u svojem govoru zapovjednik HVU-a.


Pobjednik kadet Nikolaus Pachuki-Bammer

Terezijanska vojna akademija iz Austrije

Hvala od srca, na gostoprimstvu, kao i na pozivu i šansi da se ovdje okupimo u ovom izazovnom vremenu. Čast mi je primiti ovu nagradu. Zbog rata na ovom području, EU je na težak način naučio koliko je važna zajednička sigurnost i obrambena politika u multipolarnom svijetu s različitim izazovima, a suradnja je odgovor na trenutačne i nadolazeće događaje i krize odnosno odgovor na izazovna vremena u kojima živimo.

Zadnjih 16 mjeseci COVID-19 velik je izazov za cijelo društvo, ne samo za oružane snage već se svi sektori društva zajedničkim snagama bore protiv koronavirusa. Suradnja je ključ – suradnja unutar Europske unije i između naših zemalja. Za nas mlade vojne lidere ovo je dobra prilika i priznanje koliko je naša uloga u društvu važna i koliko je za budućnost važno naše zajedničko razumijevanje. Zajedno smo snažni. Suradnja je ključ, a ona počinje upravo ovdje, između naših institucija i zemalja te čini Europu sigurnijim i boljim mjestom. Učimo jedni od drugih, stvaramo naša društva i institucije otpornijim na krize budućnosti. Kakve god one bile, mi smo za njih spremni. Želim zahvaliti Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” na potpori, organizaciji i prijateljstvu.


ESDC

Olimpijada znanja

Europsko učilište za sigurnost i obranu (ESDC) svake dvije godine organizira Olimpijadu znanja iz područja zajedničke sigurnosne i obrambene politike na kojoj mogu sudjelovati kadeti iz zemalja članica EU-a odnosno kadeti vojnih obrazovnih institucija članica koje su pristupile inicijativi.

Olimpijada se održava u zemlji članici koja u prvom dijelu godine predsjeda EU-om. S obzirom na to da je Republika Hrvatska predsjedala EU-om u prvoj polovini 2020. godine, HVU je došao na red kao organizator i domaćin 5. Olimpijade, koja se trebala održati od 1. do 5. lipnja 2020. u Dubrovniku. Vojne obrazovne ustanove zemalja članica EU-a nominirale su kadete za sudjelovanje na Olimpijadi koja se sastoji od dva dijela. U prvom dijelu prijavljeni kadeti napisali su esej na jednu od deset tema koju je utvrdila Implementacijska grupa. Ukupno se iz jedne zemlje moglo prijaviti maksimalno četvero kadeta. Paralelno s tim morali su završiti online tečaj o poznavanju CSDP-a.

Evaluatori iz zemalja koje su prijavile kandidate, pregledavali su i ocjenjivali eseje s tim da evaluatori ne mogu ocjenjivati radove svojih polaznika.

Svaki esej prošao je dvije evaluacije i provjeru s dvije različite aplikacije radi sprečavanja plagiranja. Po završetku procesa evaluacije utvrđena je lista kadeta koji su se plasirali u rezidencijalnu fazu natjecanja planiranu za 2020. godinu u Dubrovniku, međutim, ona je morala biti odgođena zbog loše epidemiološke situacije. Početkom 2021. odlučeno je da se zadnja faza Olimpijade neće održati, a kao konačni rezultati uzeti su rezultati evaluacije pisanih eseja kadeta. HVU se kao organizator 5. Olimpijade obvezao održati prigodnu svečanost za pobjednike.

Tekst: Petra Kostanjšak

Foto: Darko Sertić