Kraj čekanja Eurofightera

Portal Defense-Aerospace objavio je 23. siječnja da je španjolsko zrakoplovstvo krajem 2016. u operativnu uporabu uvelo 12 novih borbenih aviona Eurofighter. Riječ je o letjelicama koje su već bile kompletne i smještene u hangarima zrakoplovne baze u Albaceteu, ali zrakoplovstvo ih nije moglo preuzeti zbog proračunskih ograničenja. Pristigli Eurofighteri dopunili su španjolsku flotu tih aviona na 60.

(Foto: Ejército del Aire/Ministerio de Defensa España)

Letjelice, standarda Tranche 2 i Tranche 3, proizvedene su u Airbusovim pogonima u Getafeu kod Madrida i prvo službeno dostavljene NATO-ovoj agenciji NETMA (NATO Eurofighter and Tornado Management Agency). U očekivanju dostave Španjolskoj, NETMA je prepustila njihovo održavanje pripadnicima 14. eskadrile iz Albacetea, a svaki je avion polijetao svakih 20 dana u svrhu održavanja operativnih sposobnosti i poštivanja potrebnih certifikata.
Španjolska je inicijalno namjeravala kupiti 87 Eurofightera, ali broj je zaustavljen na 73. Zadnjih trinaest, svi standarda Tranche 3, trebalo bi biti isporučeno tijekom 2017. i 2018., ali postoje informacije da bi se proces mogao oduljiti do 2019. godine. Zrakoplovno-logističko središte radi istodobno na letjelicama Tranche 1 koje su već u floti, s ciljem dodavanja nekih sposobnosti koje imaju noviji standardi.

D. VLAHOVIĆ