“Kraj zadaće! Cilj uništen”

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” na Slunju provedeno je 25. srpnja završno bojno gađanje, koje je za 29 polaznika ujedno označilo i završetak specijalističke obuke roda topništva

“Kraj zadaće! Cilj uništen,” odjekivalo je Močilima, već standardnom lokacijom topnika na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” na Slunju 25. srpnja nakon što je provedeno završno bojno gađanje u sklopu specijalističke obuke roda topništva.

Nakon što su se deset tjedana educirali u sjedištu Topničko-raketne pukovnije u vojarni “Bilogora” u Bjelovaru, provodeći teorijski i praktični dio obuke, za ukupno 29 polaznika drugog ovogodišnjeg naraštaja specijalističke vojne obuke uslijedilo je taborovanje na slunjskom poligonu i konačno ono što su svi dugo čekali – bojno gađanje iz haubica 122 mm. Jako sunce i visoke ljetne temperature nisu im išle naruku, no na licima mladih vojnika moglo se vidjeti kako s nestrpljenjem iščekuju znak za početak gađanja.

Dok pod budnim okom instruktora polaznici obavljaju završne pripreme za krunu svoje specijalističke obuke, razgovaramo sa zapovjednikom voda za obuku na oružjima u bitnici za obuku, pripadnikom Topničko-raketne pukovnije satnikom Igorom Matijašićem, koji nam daje nešto više informacija o obuci.

“Provest ćemo bojno gađanje iz haubica 122 mm, a ukupno je prisutno 29 polaznika. Ovo je kruna njihove 12-tjedne specijalističke vojne obuke, a nakon ovog gađanja u zadnjoj fazi provest će se raščlamba. Ova je generacija iznimno dobra zahvaljujući trojici vrhunskih instruktora. Jedan je ratni instruktor, jedan je u Hrvatskoj vojsci dugi niz godina, dok je treći mladi desetnik. Savršen spoj mladosti i iskustva. Posade su vrhunski obučene i spremne za izvršavanje zadaće. S njima se intenzivno radilo, svakodnevno smo ih drilali i rad im je doveden do savršenstva,” objašnjava satnik Matijašić.

Nakon završetka obuke svi će biti raspoređeni po topničkim postrojbama Hrvatske kopnene vojske sa sjedištima u Bjelovaru i Benkovcu. Samo gađanje pratimo iz improviziranog zapovjednog sjedišta u kojem polaznici nakon svakog ispaljenog projektila primaju, računaju i dalje distribuiraju sve potrebne podatke. Uz polaznike koji se obučavaju za topničko-haubičku specijalnost, tu su i sudionici obuke za izvidničku, topografsku i računateljsku specijalnost.

Kako vrijeme odmiče, a broj se ispaljenih projektila povećava, lica mladih vojnika opuštenija su, no koncentracije im ne manjka jer svi projektili moraju pogoditi zadani cilj. I zaista, uz minimalne korekcije, kao što smo i spomenuli na početku teksta, cilj je uništen, a bojno gađanje uspješno provedeno.

Vrhunski obučene posade

“Završno gađanje prošlo je kako smo i planirali. Posade su vrhunski obučene zahvaljujući našim instruktorima, koji su svoje veliko znanje uspješno prenijeli polaznicima obuke,” zadovoljan je satnik Matijašić.

Završni dio specijalističke obuke pratio je i načelnik Stožera Topničko-raketne pukovnije, ujedno i zamjenik zapovjednika Topničko-raketne pukovnije pukovnik Davor Stefanović, koji je također izrazio zadovoljstvo provedenim gađanjem.”Vojnici su pokazali stečena znanja i uvježbanost u provedbi specijalističkih zadaća i sposobnosti. Tijekom bojnog gađanja vidjelo se da su motivirani te da izvršavaju sve zadaće koje su protekla dva mjeseca uvježbavali u Pukovniji kroz specijalističku obuku. Gađanje je proteklo sukladno planu, ostvarili su obučne zadaće kako je programom specijalističke obuke predviđeno. Sve specijalnosti koje su obučavane, dakle: topničko-haubička, izvidnička, topografska i računateljska pridonijele su ukupnoj provedbi topničkog gađanja,” komentirao je pukovnik Stefanović.

Jesu li polaznici ispunili sva očekivanja i zadaću izvršili na način kako je to obukom predviđeno pitali smo i njihova instruktora stožernog narednika Ivicu Ćurića, koji spremno odgovara: “Mogu reći da je ovo jedna od boljih klasa polaznika specijalističke obuke. Sad su osposobljeni za topnike. Svi su tijekom obuke pokazali veliku volju i motivacija im je bila odlična.”


Vojnikinja Sara Marušić, ciljač na haubici 122 mm
“Gađanje je bilo uspješno i provedeno prema zadanom planu, a moja je zadaća bila pogoditi ciljeve. Kad sam nakon dragovoljnog osposobljavanja odlučila ostati u vojsci, nisam se nadala da ću završiti u topništvu. No, zanimljivo mi je, našla sam se u njemu i ne vidim se drugdje. Sama obuka nije bila pretjerano naporna jer tko ima volju lako sve svlada. Za instruktore imam samo riječi hvale.”

Vojnik Branimir Štefanović, topograf
“Moja je zadaća na završnom bojnom gađanju bila usmjeriti sva naoružanja kroz ciljeve koje ćemo gađati. Dakle, sama posada ne vidi ciljeve, ne zna gdje se nalaze te je mi topografi usmjeravamo. Nakon dragovoljnog vojnog osposobljavanja pozvan sam na specijalističku obuku i mogu reći da sam zadovoljan svojom specijalnošću.”

 

Martina Butorac

Foto: Tomislav Brandt