Završno bojno gađanje – kruna specijalističke obuke tenkista

Polaznici specijalističke vojne obuke u Pješačkoj pukovniji Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” proveli su na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” završno bojno gađanje iz tenkovskog oružja

Ukupno deset polaznika završilo je specijalističku vojnu obuku roda oklopništva u Pješačkoj pukovniji Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan”, a na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” kod Slunja 24. srpnja održan je završni test njihovih sposobnosti – bojno gađanje iz tenkovskog oružja.

Među polaznicima drugog ovogodišnjeg naraštaja specijalističke obuke šest se osposobljavalo za dužnost vozača tenka, a četiri za mjesto ciljača na tenku. Sama obuka trajala je 12 tjedana, a podijeljena je u tri faze.

“Prvo razdoblje obuke traje dva tjedna i u tom vremenu vojnici osvježavaju opća vojna znanja stečena na dragovoljnom vojnom osposobljavanju. Nakon toga pristupa se specijalističkom dijelu obuke, koji traje devet tjedana i ima dvije faze. U prvoj fazi polaznici uče rukovati tenkom, a druga faza obuhvaća taborovanje na vojnom poligonu ‘Eugen Kvaternik’ tijekom kojeg se vježbaju taktike, tehnike i procedure oklopništva, a potom slijedi završni dio obuke, odnosno bojno gađanje. Nakon bojnog gađanja razdužuje se oprema, slijede dijagnostičke provjere, završna svečanost i na kraju raspoređivanje u postrojbe,” objasnio je satnik Zdenko Valjetić, zapovjednik 3. obučne satnije Obučne bojne Pješačke pukovnije.

Vaše vrijeme tek dolazi

Završno gađanje provedeno je u nekoliko faza – rad u očekujućem području, kretanje do prvog paljbenog položaja, gađanje ciljeva s prvog paljbenog položaja, izvlačenje na pričuvni paljbeni položaj, gađanje ciljeva s drugog paljbenog položaja i na kraju povratak u očekujuće područje kretanja gdje se obavlja reorganizacija i konsolidacija. Prema riječima satnika Valjetića, završno bojno gađanje provedeno je prema planu, odnosno sve su posade pogodile zadane ciljeve.

Završno bojno gađanje na vojnom poligonu u Slunju pratio je i zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” brigadir Željko Ljubas, koji je svim polaznicima i instruktorima čestitao na uspješno provedenoj obuci.

“Želim vam uspješnu vojnu karijeru,” poručio im je brigadir Ljubas.

Vojnicima se obratio i zapovjednik Obučne bojne pukovnik Mato Beljan te im čestitao na uspješno izvršenoj zadaći.

“Ovo je gađanje kruna vaše specijalističke vojne obuke. No, ovo je samo korak u nizu, ovdje ste stekli osnove za svoju specijalnost. Vaše vrijeme tek dolazi kad budete raspoređeni u postrojbe. Tek ste na početku karijere, ulažite u sebe, imate mogućnosti razvijati se. Zapamtite: jaki ste onoliko koliko znate,” rekao je pukovnik Beljan.


Skupnik Matija Fapali, zapovjednik i instruktor na tenku M-84

“Svih je deset polaznika obuke bilo motivirano i zadaće su izvršavali na vrijeme. Sve posade pogodile su zadane ciljeve. Kao zapovjednik tenka iznimno sam zadovoljan što su vojnici vrlo dobro obučeni.”

Vojnik Ivan Jost, ciljač na tenku

“Sva su tri zadana cilja pogođena i gađanje je dobro prošlo. Obuka je zahtjevna, no zahvaljujući instruktorima s vremenom je sve postajalo lakše.”

Vojnik Mijo Debak, vozač tenka M-84

“Budući da smo tijekom obuke sve svladali, gađanje je proteklo prema planu. Obuka je u početku bila naporna, no onom tko voli tenk nije teško. Otkad sam ušao u vojsku želio sam biti vozač tenka i to mi se sad ostvarilo.”

 

Martina Butorac

Foto: Tomislav Brandt