Kreni, štitim!

Specijalistička obuka vojnika rodova pješaštva i oklopništva trajala je dvanaest tjedana, a provedena je od 6. listopada do 23. prosinca ove godine. Četiri su specijalnosti u rodu pješaštva: streljačka, minobacačka, protuoklopna i mornaričko-desantno pješaštvo, a u rodu oklopništva vojnici su obučeni za oklopno-mehaniziranu specijalnost

Ovih dana na vojnom poligonu “Gašinci“ kao da je pravo ratno stanje. Tišinu remete zvuci različitog naoružanja. U daljini čujemo detonaciju mina 120 milimetara od kojih podrhtava tlo, na jednom kraju poligona rafalni pucnjevi jurišnih pušaka miješaju se s pucnjevima puškostrojnica dok ih s drugog kraja poligona nadglašava dobitna kombinacija spregnute strojnice PKT i topa M55 20 milimetara s BVP-a koji nestaje iza dimne zavjese. Protekla tri mjeseca vojni poligon “Gašinci“ u Gašincima bio je samo jedna od žarišnih točaka “stvaranja“ novih pripadnika Hrvatske vojske. Gromoglasna pjesma polaznika specijalističke vojne obuke u Središtu za obuku pješaštva i okopništva, rafalna i pojedinačna paljba pješačkog naoružanja, zvuci ispaljenja Maljutke i minobacača 120 milimetara dali su nam do znanja da je u tijeku kruna specijalističke vojne obuke za 169 polaznika, odnosno 32 vojnikinje i 137 vojnika.

Specijalistička obuka vojnika rodova pješaštva i oklopništva trajala je dvanaest tjedana, a provedena je od 6. listopada do 23. prosinca ove godine. Četiri su specijalnosti u rodu pješaštva: streljačka, minobacačka, protuoklopna i mornaričko-desantno pješaštvo, a u rodu oklopništva vojnici su obučeni za oklopno-mehaniziranu specijalnost. Obuka je podijeljena u tri programska područja. Tijekom prva dva tjedna obavljen je prihvat vojnika te je provedena obuka osvježenja temeljnih vojnih zadaća, nakon kojih je uslijedila devetotjedna obuka po specijalnostima tijekom koje su polaznici obučeni za rad na sredstvima, instrumentima i oružju. Na taborovanju su provedena bojna gađanja kao kruna ove specijalističke obuke. Ciklus obuke okončan je testom tjelesne spremnosti nakon kojeg su vojnici i vojnikinje raspoređeni u postrojbe Hrvatske kopnene vojske.

Prateći polaznike na taborovanju imali smo prilike vidjeti znanja i vještine koje su stekli tijekom svoje tromjesečne obuke. Zavidni pogodci iz minobacača 120 milimetara, kojem su prethodila gađanja iz minobacača 60 milimetara i 82 milimetra, kretanje pojedinca u napadu i obrani s bojnim gađanjem, pješačka desetina u napadu i obrani s reakcijama na zračni napad, NBK opasnost te prelazak opasnih područja, gađanje protuoklopnim vođenim raketnim sustavom 9M14 Maljutka i kretanje borbenih vozila pješaštva samo su neke od taktika, tehnika i procedura koje pripremaju polaznike specijalističke vojne obuke za odlazak u borbene postrojbe Hrvatske kopnene vojske.

Razgovarali smo s vojnikom Stipom Runjom, polaznikom specijalističke obuke roda pješaštva streljačke specijalnosti. Kaže da je ispunio svoj dječji san. Najzanimljivi dio obuke mu je taborovanje, konkretno gađanja s bojnim streljivom i taktika desetine. Zadovoljan je pristupom instruktora za koje kaže da su strogi, ali pravedni. “Svi smo zadovoljni obukom i nestrpljivo čekamo postavljenja u postrojbe. Nadam se Paucima,“ zaključuje vojnik Runje. Kao i vojnik Runje, i vojnikinja Slavica Bilobrk zadovoljna je obukom te kaže kako obuka u nekom smislu tjera izvan vlastitih granica. Iako zahtjevna, nije naporna jer kad nešto voliš, odradit ćeš sve postavljene zadaće. “Zauvijek će mi u pamćenju ostati gađanje iz RPG 22,“ zaključuje vojnikinja Bilobrk ističući kako se nada crvenoj beretki. Njihov viši instruktor narednik Josip Kokić već osam godina obučava mlade vojnike u rodu pješaštva, odnosno streljačkoj specijalnosti. Za ovaj naraštaj kaže da imaju zavidne rezultate na gađanjima i obuci taktike, a “s obzirom na to da će postati pripadnici mehaniziranih i oklopno-mehaniziranih postrojbi potporu obuci daju nam pripadnici Gardijske mehanizirane brigade, točnije 1. mehanizirane bojne Tigrovi i 2. mehanizirane bojne Gromovi obukom na vozilima AMV Patria i naši kolege instruktori iz 3. satnije Obučne bojne Središta za obuku pješaštva i oklopništva obukom na vozilima BVP M80A. Polaznici obuci pristupaju zainteresirano, svjesni da je ovo častan i vjeran poziv kojem se mora pristupiti s punim srcem i stopostotnom predanošću,“ zaključuje narednik Kokić.

Oklop i protuoklop

Napuštamo sektor gdje se provodi taktika pješaštva. Dok iza nas odjekuju zvuci pojedinačne i rafalne paljbe, prometnica nas vodi do drugog dijela poligona. U sektoru s lijeve strane prometnice čujemo brujanje motora i djelovanje oružja BVP- a, a u sektoru s desne strane prometnice vidimo protuoklopne desetine kako zauzimaju položaje, spremne “uništiti“ BVP. Povike “meta na dvanaest“ ometaju zvuci rafalne paljbe dok operateri ciljaju i prate vozilo. Ispred nas se odvija “borba“ oklopno-mehanizirane specijalnosti i protuoklopne specijalnosti. Posade protuoklopnih vođenih raketnih sustava 9K111 Fagot i 9K115 Metis “tjeraju“ BVP na povlačenje, koji nakon ispuštanja dimne zavjese zaklon traži u obližnjoj šumici. No, ne zadugo. Odlučan uništiti protuoklopne položaje, ponovno izlazi i djeluje na protuoklopne desetine. Čujemo povik operatera POVRS-a “meta pogođena“ te vidimo da je BVP stao. No, na nesreću protuoklopnih desetina, iako onesposobljen, BVP-u nisu onesposobljeni sustavi naoružanja te nastavlja s djelovanjem po cilju. Nakon uništavanja jednog protuoklopnog položaja, posade sklapaju preostala naoružanja i počinje izvlačenje na sigurne položaje. 

Nadnarednik Zlatko Kovačić, vođa je 2. obučnog tima 2. satnije Obučne bojne Središta za obuku pješaštva i oklopništva protuoklopne specijalnosti. Dugogodišnji instruktor opisuje nam ciklus obuke protuoklopa. Nakon obuke osvježenja temeljnih vojnih zadaća i svladavanja teorijskog znanja iz specijalnosti protuoklop, polaznici paralelno prolaze obuku na trenažerima i obuku taktike. Za pristupanje gađanju potreban je određen broj gađanja na trenažeru. “Osim samog pogotka, instruktori ocjenjuju i vođenje rakete, odnosno davanje zapovijedi raketi tijekom njezina leta,“ kaže nam nadnarednik Kovačić. Također nam objašnjava zajedničku obuku specijalnosti protuoklop i oklopno-mehanizirane specijalnosti. “Sektore obuke dijeli jedna prometnica i kad god smo u mogućnosti, odnosno kad nam se ciklusi obuke poklapaju, nastojimo uskladiti vrijeme provedbe obuke kako bi ona i protuoklopnoj i oklopno-mehaniziranoj specijalnosti bila što realističnija. Specijalistička obuka oklopno-mehanizirane specijalnosti omogućuje polaznicima specijalističke obuke protuoklopne specijalnosti realnu situaciju, odnosno praćenje stvarnih maskiranih ciljeva u pokretu kojima je cilj uništiti njihove položaje,“ kaže nadnarednik Kovačić te dodaje kako pripadnici satnija obučne bojne imaju jako dobru suradnju, a sve s ciljem provedbe što kvalitetnije obuke.

Vojnik Marin Nesek ciljač je operater, a obuku je završio na BVP-u M-80A. Opisuje nam tijek obuke na trenažeru kojem je prethodila obuka razvijanja osjećaja za brojenje i vrijeme, kao i prihvaćanje te kontroliranje rakete 9M14 Maljutka. “Nakon svladavanja nepokretnih ciljeva uslijedili su pokretni ciljevi s jednostavnijim gibanjima i složenijim manevrima. Vrhunac je obuke gađanje Maljutkom na udaljenosti od 1800 metara. Naravno da sam bio uzbuđen i imao tremu, no onog trenutka kad se raketa aktivirala nervoza je nestala i usredotočio sam se samo na brojenje sekundi leta rakete. Neopisiv je osjećaj ugledati pogodak rakete koju sam navodiš,“ zaključuje vojnik Nesek.


vojnik Stipe Runje

vojnik Stipe Runje

Svi smo zadovoljni obukom i nestrpljivo čekamo postavljenja u postrojbe


vojnikinja Slavica Bilobrk

 

Iako je obuka zahtjevna, nije naporna jer kad nešto voliš, odradit ćeš sve postavljene zadaće


narednik Josip Kokić

 

Polaznici obuci pristupaju zainteresirano, svjesni da je ovo častan i vjeran poziv kojem se mora pristupiti s punim srcem i stopostotnom predanošću


nadnarednik Zlatko Kovačić

 

Specijalistička obuka oklopno-mehanizirane specijalnosti omogućuje polaznicima specijalističke obuke protuoklopne specijalnosti realnu situaciju, odnosno praćenje stvarnih maskiranih ciljeva u pokretu kojima je cilj uništiti njihove položaje


Vojnik Marin Nesek

 

Naravno da sam bio uzbuđen i imao tremu, no onog trenutka kad se raketa aktivirala nervoza je nestala


 

 

 Tekst: Jelena Dedaković

Foto i video: Josip Cindrić, Jelena Dedaković, Dino Varošanec