Kuna 18 – usklađeno međurodovsko i intergransko djelovanje

U vježbi Kuna 18, održanoj 12. lipnja na vojnom poligonu ”Eugen Kvaternik“, prvi je put prikazano integrirano, sinkronizirano i združeno djelovanje izvidničko-borbenih helikoptera OH-58 D Kiowa Warrior te borbeno djelovanje Panzer haubica 2000

U realnim uvjetima bojišta pripadnici Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske uz potporu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Gardijske mehanizirane brigade i Topničko-raketne pukovnije na vojnom poligonu ”Eugen Kvaternik“ 12. lipnja proveli su vježbu s bojnim gađanjem Kuna 18 u kojoj je prikazana integracija novih sposobnosti Hrvatske vojske. To se prije svega odnosi na integrirano, sinkronizirano i združeno djelovanje izvidničko-borbenih helikoptera OH-58 D Kiowa Warrior u potpori kopnenim snagama te borbeno djelovanje Panzer haubice 2000 u pružanju topničke potpore manevarskim snagama u zadaći provedbe napada.
Cilj vježbe jest podizanje razine operativnih sposobnosti Zapovjedništva i postrojbi HKoV-a u provedbi operacija punog spektra te zajedničko djelovanje manevarskih postrojbi i postrojbi borbene potpore. Osim toga, ova je vježba prikazala uvježbanost i osposobljenost postrojbi u brzoj i učinkovitoj pripremi i provedbi borbenih djelovanja kroz usklađeno međurodovsko i intergransko djelovanje. Zapovjednik GOMBR-a brigadni general Denis Tretinjak, časnik odgovoran za provedbu vježbe Kuna 18, pojasnio je kako je točno zamišljen njezin scenarij: “Scenarij je bio zamišljen tako da je neprijatelj izvršio agresiju na jedan dio Republike Hrvatske, a naše su snage izvršile pokret do uspostave dodira. U prosudbi da je neprijatelj slabiji proveden je napad kako bi se neutralizirao.” Napadna operacija provedena je uz borbenu potporu s ciljem ostvarivanja nadzora nad područjem operacije te kako bi se osigurala prometnica Slunj – Korenica. Kopnene snage pritom su imale blisku zračnu potporu helikoptera Kiowa Warrior nakon čega je došlo do preuzimanja napada.

Ova je vježba istodobno bila i priprema postrojbi HKoV-a za sudjelovanje na združenoj vježbi Velebit 18, koja će se provesti tijekom listopada, a sa suradnicima ju je pratio i načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov.
“Cilj nam je bio prikazati nove sposobnosti Hrvatske vojske, a to se prije svega odnosi na integraciju sposobnosti helikoptera Kiowa Warrior, Panzer haubica 2000 te određenih aktivnosti poput obavještajnog djelovanja na bojnom polju. Iznimno sam zadovoljan kako su naši ljudi, kao naša najveća vrijednost, vrlo brzo uspjeli svladati i osposobiti se za upotrebu novih helikoptera i haubica. Tu su i svi drugi potporni elementi koji su sudjelovali u ovoj interrodovskoj vježbi. Vidjeli smo vrlo precizna gađanja tenkista, značajnu ulogu imalo je topništvo, odnosno haubice, ali i inženjerija i svi drugi elementi borbene potpore,” istaknuo je zadovoljno general Šundov te pritom čestitao svim sudionicima i zapovjednicima na uspješnoj pripremi, organizaciji i provedbi vježbe.
Načelnik Glavnog stožera OSRH podsjetio je i na to kako pripadnici Hrvatske vojske uspješno provode sve svoje zadaće – od pomoći civilnom stanovništvu i sudjelovanja u međunarodnim misijama i operacijama, čime naši vojnici pridonose stabilnosti i miru u svijetu, pa sve do one najvažnije, a to je obrana suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske.

Sve klasične vojne sposobnosti, najavio je general Šundov, bit će prikazane u velikom združenom djelovanju svih grana i zapovjedništava u vježbi Velebit 18.
Sudionicima vježbe čestitao je i zamjenik zapovjednika HKoV-a brigadni general Boris Šerić istaknuvši kako su prikazali osposobljenost, uvježbanost, usklađenost svih postrojbi i borbenih funkcija. “Značaj ove vježbe jest da su prvi put prikazane nove sposobnosti HKoV-a i HRZ-a uz potporu postrojbi Zapovjedništva za potporu. Uz nove sposobnosti, prikazana je iznimna obučenost, operativna spremnost svih postrojbi i sa sigurnošću mogu reći da su uvježbane u svim prikazanim zadaćama. Vidjeli smo i intergransko združeno djelovanje kopnenih i zračnih snaga što je najveće bogatstvo ove vježbe,” rekao je general Šerić te dodao: ”Sudeći prema onome što ste danas pokazali, nema sumnje da će vježba Velebit biti još sadržajnija, izazovnija i bolja.”
General Šerić najavio je i nastavak procesa modernizacije i opremanje novim sustavima kako bi se povećala ukupna borbena moć postrojbi HKoV-a. ”Danas je Hrvatska kopnena vojska opremljena suvremenom opremom i naoružanjem. Dostigli smo zavidnu razinu obučenosti i operativne spremnosti čineći tako udarnu okosnicu Hrvatske vojske, jamstvo suvereniteta Republike Hrvatske i pouzdanog partnera u provedbi aktivnosti misija i operacija,” istaknuo je. Zapovjednik GOMBR-a, brigadni general Denis Tretinjak istaknuo je kako su svi pripadnici naporno radili kako bi bile prikazane sve sposobnosti HKoV-a i to na svim platformama.

Bojnik Dražen Musić, zapovjednik samohodne haubičke bojne: ”U vježbi Kuna 18 imali smo cilj topničke pripreme i potpore napada. Ujedno smo prikazali sposobnosti Panzer haubica i njihove mogućnosti u manevru pokretom i paljbom.”

U vježbi Kuna 18 prikazana je integracija vatri manevarskih i potpornih elemenata, upravljanje vatrom i manevrom, kao i provedba usklađenog djelovanja s ciljem sprečavanja rasporeda protivničkih snaga. Radi se o ključnom obučnom događaju koji je proveden u svrhu podizanja statusa interoperabilnosti postrojbi HKoV-a u provedbi borbenih aktivnosti na razini bojne.
Uz navedene postrojbe u vježbi Kuna 18 sudjelovali su i bojna NBKO, Bojna veza, Inženjerijska pukovnija, Pukovnija PZO-a, Zapovjedništvo za potporu i Središte za borbenu obuku.


Na vježbi Kuna 18 sudjelovalo je 587 pripadnika Hrvatske vojske te 14 tenkova M-84, 14 borbenih vozila pješaštva BVP M-80A, četiri BOV-a Patria, osam Panzer haubica 2000, četiri haubice D-30, dva izvidničko-borbena helikoptera Kiowa Warrior te dva vozila za protuzračnu obranu Strijela 10CRO.
okvir
Bojnik Dražen Musić, zapovjednik samohodne haubičke bojne: ”U vježbi Kuna 18 imali smo cilj topničke pripreme i potpore napada. Ujedno smo prikazali sposobnosti Panzer haubica i njihove mogućnosti u manevru pokretom i paljbom.”

Martina Butorac
Snimio Tomislav Brandt