Laki jurišni helikopter za Maleziju

(Foto: MD Helicopters)

Zapovjednik malezijskog KoV-a general Ahmad Hasbullah Mohd Nawawi potvrdio je domaćim medijima da će oružane snage ove godine zaprimiti prvi od ugovorenih lakih izvidničko-jurišnih helikoptera MD 530G koje proizvodi američka tvrtka MD Helicopters. Preostalih pet bit će isporučeno iduće godine. U sklopu ugovora s tvrtkom, u SAD će biti upućeni malezijski zrakoplovni tehničari i piloti. Malezija je helikoptere naručila još 2016. u poslu vrijednom 76,4 milijuna dolara, no isporuka koja je trebala završiti još 2018. kasnila je, među ostalim, i zbog toga što je malezijsku tvrtku Halaman Optima, koja je trebala posredovati između prodavača i kupca, preuzela tvrtka Destini Berhad, pa je trebalo vremena kako bi se odredbe ugovora prilagodile novonastaloj situaciji.
Helikopteri MD 530G vjerojatno su manje poznati mlađim pratiteljima zbivanja u vojnozrakoplovnoj industriji. Riječ je o tipu letjelice čiji je prvi predstavnik, civilni MD 500, prvi put poletio još 1963. godine. Međutim, u različitim inačicama i danas ga koriste oružane snage petnaestak zemalja.
Kako piše portal Defense News, helikopteri će biti bazirani u državi Sabahu u Istočnoj Maleziji, koja se proteklih godina suočavala s brojnim problemima poteklim sa susjednih Filipina. Naime, tamošnji su pobunjenici, pirati i krijumčari proširili djelovanja na malezijske teritorijalne vode i turističke resorte, ponekad otimajući turiste zbog otkupnine. Prema navodima proizvođača, inačica MD 530G BII s vanjskim teretom može imati najveću poletnu masu od 1792 kg, a na korisni teret otpada najviše 979 kg. Najveća krstareća brzina je 194,5 km/h, operativni vrhunac leta 4267 m, a dolet 482 km. Uz različite moderne senzore, letjelica može biti opremljena strojnicama kalibra 12,7 i 7,62 mm, laserski vođenim i nevođenim raketama Hydra, kao i vođenim projektilima Hellfire.

Domagoj VLAHOVIĆ