Letačka obuka nove skupine pilota na Kiowama

U Eskadrili helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku 6. je veljače započela letačka obuka nove skupine hrvatskih pilota na helikopterima OH-58D Kiowa Warrior. Cijelu obuku prvi put samostalno provode nastavnici letenja Eskadrile helikoptera koje su obučili američki instruktori letenja kroz ciklus obuke koji je završio u prosincu prošle godine. Provodi se na helikopterima OH-58D Kiowa Warrior kojim je opremljena Eskadrila helikoptera iz projekta opremanja Oružanih snaga RH izvidničko-borbenim helikopterima kroz potporu Vlade i oružanih snaga SAD-a.

Letačka obuka uključuje preobuku na tip helikoptera i borbenu obuku do Full Combat Ready statusa pilota, a odvijat će se i na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” Slunj, gdje će se provoditi dnevna i noćna gađanja i raketiranja iz helikoptera. Istodobno je započela i obuka nove skupine zrakoplovnih tehničara i inženjera na istom helikopteru, a provodi se u Središtu za obuku HRZ-a i PZO-a “Rudolf Perešin”, i to po specijalnostima: zrakoplovni motor (ZIM), IRE instrumenti, radiijska oprema i elektrooprema (IRE)  i zrakoplovno naoružanje (ZN).

Zapovjednik Eskadrile helikoptera pukovnik Krešimir Ražov izrazio je zadovoljstvo što Eskadrila nakon inicijalne operativne sposobnosti na ovom tipu helikoptera već započinje novi ciklus obuke s preostalim sastavom pilota i tehničara. “Imamo izvrsne certificirane obučavatelje svih faza obuke na helikopterima OH-58D Kiowa Warrior, a polaznici obuke visokomotivirani su piloti i tehničari s BELL-ova i ne sumnjam kako će i ova skupina u potpunosti ovladati novim vještinama na helikopterima koji doista pružaju novu vrijednost, ne samo za Eskadrilu nego i sustav Oružanih snaga RH,” istaknuo je pukovnik Ražov.

Helikopteri OH-58D Kiowa Warrior primarno se koriste za izviđanje i napad. U borbenim uvjetima koriste se za protuoklopno djelovanje, blisku i vrlo blisku zračnu potporu, pratnju i zaštitu konvoja (escort), korekciju i navođenje topničke precizne paljbe te zapovijedanje i nadzor iz zraka digitalnim modemima i štićenim kanalima. U civilne svrhe mogu se koristiti u akcijama traganja, nadzoru granice, pomoći u slučaju prirodnih katastrofa te izviđanju i snimanju različitih incidentnih situacija.

OJI