Marke: 5. gardijska brigada Sokolovi

Od prve polovine ovog mjeseca u prometu su još četiri hrvatske marke iz serije Hrvatski domovinski rat. Motivi na markama amblemi su 5. gardijske brigade Sokolovi, 9. gardijske brigade Vukovi, 81. gardijske bojne Kumovi i 84. gardijske bojne Termiti

5. gardijska brigade Sokolovi ustrojena je u listopadu 1992. godine

Marke su izdane u pojedinačnim arčićima od šest maraka, jednim privjeskom koji prikazuje amblem OSRH te dva hrvatska i dva grba jednog od četiriju gradova na rubu arka koji simbolizira sjedište gardijske brigade odnosno bojne. Marke su nominalnih vrijednosti od 8,60 kn i tiskane su u nakladi od 60 tisuća primjeraka po motivu. Autor amblema Sokolova akademski je slikar Dubravko Mataković, dok je autor maraka Dean Roksandić, ujedno dizajner velikog broja hrvatskih maraka s vojnom tematikom (više u broju 480/2015.).

  1. gardijska brigada Hrvatske vojske ustrojena je na temelju Zapovijedi ministra obrane Republike Hrvatske 5. listopada 1992. godine. Njezina ratna prošlost seže još dalje jer je bila sastavljena od dragovoljaca te iskusnih ratnika i branitelja koji su se dotad istaknuli u obrani istočnog dijela Hrvatske na samom početku Domovinskog rata.
U Vinkovcima je sjedište Udruge ratnih veterana 5. gardijske brigade Sokolovi, koja čuva spomen na tu postrojbu

Stručni tekst koji prati marku potpisuje umirovljeni satnik Zoran Marunček: “Odmah nakon formiranja 5. gardijska brigada odlazi početkom 1993. u obranu Zadra i zadarskog zaleđa. Nakon zadarske bojišnice, tijekom 1993. i 1994., Brigada kreće na Južno bojište (Mostar, Uskoplje i livanjsko ratište). U 1995., godini veličanstvenih pobjeda Hrvatske vojske u akcijama Zima ’94., Bljesak, Ljeto ’95. i Oluja, svoj izniman doprinos daju i pripadnici 5. gardijske brigade iskazavši se u akciji Bljesak, a svojim uspješnim djelovanjem pridonose brzom slomu tzv. 18. korpusa paravojske odmetnutih Srba. Tako omogućuju brzo oslobađanje Zapadne Slavonije.”

Tijekom borbi za slobodu i neovisnost Hrvatske poginula su 83 pripadnika 5. gardijske brigade, a ranjeno ih je 300. Odlukom državnog vrha Republike Hrvatske, 5. gardijska brigada prestala je s djelovanjem 28. veljače 2003. godine.

Prema mišljenju autora teksta, ali i prema amblemu 5. gardijske brigade, naziv Sokolovi dobila je prema istoimenim pticama grabljivicama. Te su ptice duge od 14 do 65 cm i izvrsni su letači. Love na nekoliko načina: univerzalni lovci love i obaraju plijen na tlu, leteći lovci u letu ruše plijen koji leti, dok lovci trepetavci u trepetavu stojnom letu otkrivaju plijen na tlu i strmoglavljuju se na njega. Sokol je još u srednjem vijeku korišten u lovu zbog svoje snage, brzine i spretnosti.

Ivo AŠČIĆ