Marke: 9. gardijska brigada Vukovi

Poštanske marke Republike Hrvatske s motivom 9. gardijske brigade Vukovi u prometu su od 11. ožujka ove godine. Prikazuju amblem proslavljene Brigade ustrojene 1. studenog 1992. godine. Postrojba je naziv 6. gardijska motorizirana brigada nosila do lipnja 1993., kad je promijenjen u 9. gardijska motorizirana brigada Vukovi

Iz Like potječu mnoge znamenite osobe, poput Ante Starčevića, koji je rekao: “Ni pod Beč, ni pod Peštu, nego za slobodnu, samostalnu Hrvatsku”

 “Dva mjeseca nakon formiranja postrojbe uslijedila je akcija Maslenica u kojoj je Brigada svojim uspješnim djelovanjem na smjeru Rovanjska – Jesenice – Tulove grede slomila otpor neprijatelja u rekordnom vremenu. Brigada je bila nositelj operacije Medački džep 9. rujna 1993. kada je u svega nekoliko sati oslobođeno 48 četvornih kilometara privremeno okupiranog teritorija Republike Hrvatske. Novo bojno djelovanje za postrojbu uslijedilo je 6. ožujka 1994. kada je neprijatelj napao i zauzeo dominantnu kotu zvanu Repetitor na planinskom masivu Ljubovo. U pomoć pričuvnim brigadama upućena je 9. gardijska brigada odbijajući neprijatelja na početne položaje. U vojno-redarstvenoj operaciji Oluja 9. gardijska brigada uspijeva ovladati planinskim masivom Ljubova, izbiti na komunikaciju Lički Osik – Bunić te nastaviti daljnje napredovanje preko Udbine k državnoj granici,” piše u tekstu koji prati ovu marku Milan Franić, dopredsjednik Udruge ratnih veterana 9. gardijske brigade Vukovi.

Od postrojbi koje su branile Liku 1991. i 1992. ustrojena je 9. gardijska brigada Vukovi

U sastav 9. gardijske brigade ulazi početkom 1995. godine 84. gardijska bojna Termiti kao njezina 2. pješačka bojna. O njoj će biti pisano u jednom od sljedećih brojeva.

Brigada je odlikovana Redom kneza Domagoja s ogrlicom i Poveljom Republike Hrvatske. Kroz postrojbu je prošlo oko 5000 branitelja. U Domovinskom ratu poginulo je 56 pripadnika 9. gardijske brigade, dok ih je 211 ranjeno, odnosno stradalo. Pobjednički ratni put 9. gardijske brigade Vukovi završava 2003., a njezinu tradiciju nastavlja 1. motorizirana bojna Vukovi u sastavu Gardijske motorizirane brigade Hrvatske vojske.

Pripadnici 9. gbr Vukovi osiguravali su nakon vojno-redarstvene operacije Oluja državnu granicu na jugu Hrvatske

Pretpostavlja se da je 9. gardijska brigada nazvana po vuku (Canis lupus), zvijeri iz porodice pasa. Vukovi su snažne i zbijene životinje, mase do 60 kilograma, a mogu biti dugi do metar i pol. Žive i love u obiteljskim čoporima, koje predvodi roditeljski ili alfa-par. Nastanjuju šume i planinska područja, a u Hrvatskoj se najčešće mogu vidjeti na području Like i Dalmatinske zagore. Vuk je u Hrvatskoj zaštićen kao ugrožena vrsta.

Ivo Aščić