Slavonski sokolovi

Tijekom borbi za slobodu i neovisnost Hrvatske poginula su 83 pripadnika 5. gbr, a ranjeno ih je više od tristo

U vinkovačkoj vojarni “5. gardijske brigade Slavonski sokolovi” nalazi se spomenik poginulim pripadnicima 5. gbr u Domovinskom ratu. Vojarna nosi ime postrojbe koja je u njoj ustrojena 5. listopada 1992. na temeljima legendarne 204. “A” brigade iz Vukovara kojoj su pridružene postrojbe većinom s područja Slavonije – 108. brodska brigada, 109. vinkovačka brigada, 3. satnija (novogradiška), 122. đakovačka brigada, 123. požeška brigada, 132. našička brigada, pripadnici 3. gardijske brigade te drugih gardijskih postrojbi.

Začetnik ideje o izradi spomenika je umirovljeni brigadir Stjepan Sučić, tadašnji zapovjednik Brigade, dok je autor idejnog rješenja i projektant umirovljeni pukovnik Antun Dugan zvani Samuraj, koji je istaknuo: “Spomenik je u potpunosti izrađen sredstvima i radom pripadnika 5. gardijske brigade. U vojsci ima ljudi različitih struka te je svatko pridonio onako kako je najbolje mogao i znao.” Primjer toga uklesani je križ s motivom pletera kao simbola povijesne žrtve. “Pronašao sam pripadnika koji je znao kako računalno izraditi stilizirani križ s motivom pletera koji se nalazi na vojničkim oznakama. Potom sam mu puhao za vratom dok ga nije napravio,” prisjeća se.

Svaki detalj spomenika krije priču, osobni doprinos materijalizaciji sjećanja na one koje su izgubili, a žele ih oteti zaboravu. Osnovni je motiv romb ili ukošeni kvadrat koji nalazimo u oznaci 5. gardijske brigade. Spomenutu je oznaku 1993. izradio Dubravko Mataković. Osnovni motiv pronalazimo ispred mramornog bloka spomenika kao mjesto za paljenje svijeća te kao dio mesinganog odljeva sokola koji širi krila u slobodnom letu. Sokol u odljevu oslobođen je iz okvira romboidnog štita oznake koju nosi u pandžama. Za odljev su korištene čahure koje su sakupili na terenima, čime su u spomenik simbolično ugradili svaku svoju akciju.

Sokol u književnosti označava junaka, simbol je snage, hrabrosti i razboritosti. Stoga je refren pjesme Oj, Hrvatska mati – “Zovi samo zovi / svi će sokolovi za te život dati” – savršen epitaf pripadnicima slavonske postrojbe koja je djelovala pod tim znakom. Spomenik poginulim pripadnicima 5. gardijske brigade u Domovinskom ratu otkriven je 2002., na desetu obljetnicu njezina ustrojavanja.


Odlukom državnog vrha RH, a s ciljem daljnjeg ustroja i modernizacije Hrvatske vojske, 5. gardijska brigada prestala je djelovati 28. veljače 2003. Njezinu tradiciju slijedi 1. oklopno-mehanizirana bojna Sokolovi, ustrojena 2007. godine.


Tekst  Martina Stanković  

foto  Mladen Čobanović