Slavonski sokolovi – peti po ustroju, prvi na bojišnici

”Slavonski sokolovi, čestitam vam ovu jubilarnu obljetnicu, 25 godina na koje s pravom možete biti ponosni, baš kao što smo mi ponosni na vas, na vaš doprinos u ratu i miru. Iako peti po ustroju, bili ste prvi u akciji,” riječi su izaslanika potpredsjednika Vlade i ministra obrane Republike Hrvatske Damira Krstičevića, državnog tajnika Tomislava Ivića povodom 25. obljetnice osnivanja 5. gardijske brigade Sokolovi koja je obilježena u Vinkovcima pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske.
Obljetnica je obilježena prigodnim svečanim programima 5. i 6. listopada, a na središnjoj svečanoj proslavi bio je izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH Kolinde Grabar-Kitarović Ante Deur, izaslanik predsjednika Vlade RH i župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, izaslanik ministra branitelja Stjepan Sučić te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov. U povodu obilježavanja obljetnice organizirana su brojna događanja: sportski susreti i likovna kolonija, sajam braniteljskih zadruga, izložba ratnih fotografija i maketa borbene tehnike i zrakoplovstva te dani otvorenih vrata u vojarni Sokolova.
Središnja svečana proslava započela je misom zadušnicom u župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona za sve poginule i umrle hrvatske branitelje koju je služio monsinjor Tadija Pranjić. Monsinjor Pranjić prisjetio se svih poginulih pripadnika Sokolova i dana kad je ušao u oslobođenu vojarnu u Vinkovcima. ”Nikad neću zaboraviti taj dan i misao koja mi je prošla glavom – konačno imamo svoju vojarnu, hrvatsku vojarnu; konačno imamo slobodu. Naša braća i sestre dali su svoje živote za domovinu i njima u čast moramo nastaviti borbu za nju, za njezino bolje sutra.” Nakon mise održana je svečana akademija “Sokol živi vječno” u Gradskom kazalištu Joze Ivakića gdje su se pripadnici 5. gardijske brigade još jednom prisjetili svih onih koji su dali svoje živote za hrvatsku samostalnost i slobodu.
Predsjednik Udruge veterana 5. gardijske brigade Sokolovi Zoran Marunček podsjetio je kako je brigada osnovana 5. listopada 1992. u Vinkovcima, prema zapovijedi tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška te kako je na ratnom putu prošla mnoga bojišta, od Slavonije sve do Južnog bojišta, te sudjelovala u velikim akcijama – Zima ’94, Ljeto ’95, Bljesak i Oluja. Kroz brigadu je prošlo oko 10 tisuća vojnika, a u ratnim djelovanjima poginula su 83 pripadnika postrojbe.
”Ovakva obljetnica događa se samo jednom u ovom kratkom životu hrvatskog branitelja. Ova je svečanost za sve one koji su dali svoje mlade života za ostvarivanje slobode i očuvanje opstojnosti hrvatskog naroda, njih nekoliko stotina, ali i za sve nas koji smo ostali živi, za našu djecu i obitelji. Ova udruga će i dalje raditi za interese njezinih članova, pomagat ćemo stanovništvu isto onako kako smo to činili i 90-ih godina. Neka vas i dalje motivira onaj naš poznati slavonski inat.”
Izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH Kolinde Grabar-Kitarović Ante Deur iskoristio je priliku i pripadnike 5. gardijske brigade pozvao na sastanak s Predsjednicom RH.
”Sigurno danas nakon 25 godina osnutka imamo puno toga čega se možemo sjećati. Puno je onih koji su dali svoje živote, puno je majki koje su dale svoju djecu…dragi prijatelji, Domovinski je rat najveća cjelina i snaga onome što je bilo stvaranje Hrvatske. Nikad ne smijemo zaboraviti ljude koji su imali viziju stvaranja samostalne i suverene Hrvatska. Kroz duhovnu snagu koju je dr. Franji Tuđmanu prenosio kardinal Franjo Kuharić, kroz viziju ministra obrane Gojka Šuška pa sve do pripadnika naših brigada. Nikad ne smijemo zaboraviti naše poginule i moramo imati snage da generacijama koje dolaze ostavimo znanje o Domovinskom ratu, moraju znati istinu. To je ono što je zadaća svih institucija i udruga proizišlih iz Domovinskog rata,” kazao je Deur. Dodao je kako je ova postrojba dala velik obol u Domovinskom ratu: ”Danas 26 godina od rata i 25 godina od osnutka 5. gardijske brigade moramo se svi skupa istinski zapitati koliko smo svjesni značaja što imamo vlastitu domovinu.”
Izaslanik ministra obrane Republike Hrvatske, državni tajnik Tomislav Ivić podsjetio je kako svaka gardijska brigada ima svoj put i ulogu u Oružanim snagama, ali i sveukupnoj nacionalnoj povijesti. ”Sokolovi, u čijim su redovima hrabri sinovi slavonske ravnice pa i pripadnici legendarne vukovarske 204. brigade, svoj ratni put počeli su na samom početku Domovinskog rata, od istočne do južne bojišnice, od Vukovara pa sve do Dubrovnika. Kako je stasala Hrvatska vojska, od ustrojavanja prvih redarstvenih snaga pa do prvog postrojavanja Oružanih snaga Republike Hrvatske, tako su jedna za drugom ustrojavane i gardijske brigade: Tigrovi, Gromovi, Kune, Pauci, potom i Sokolovi, a za njima Pume i Vukovi. Slavonski sokolovi, čestitam vam ovu jubilarnu obljetnicu, 25 godina na koje s pravom možete biti ponosni, baš kao što smo mi ponosni na vas, na vaš doprinos u ratu i miru. Iako peti po ustroju, bili ste prvi u akciji.” Ivić je dodao: ”Iako mnogo puta do sada rečeno, i danas valja ponoviti i podsjetiti kako bez hrabrih hrvatskih branitelja, spremih na žrtvu za domovinu, i odlučnosti tadašnjeg hrvatskog vodstva, na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, ne bi bilo slobodne i neovisne Hrvatske.”
Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov podsjetio je na značajnu ulogu Sokolova u Domovinskom ratu i zahvalio na svemu što su učinili za svoju domovinu. ”Od srca vam čestitam ovu obljetnicu. Od davne 1991. godine pa sve do kraja Domovinskog rata pripadnici gardijskih brigada nikad nisu odustali i bili su spremni dati sve što treba u borbi protiv velikosrpske agresije. Nema dana kad se ne prisjetim Domovinskog rata, svih poginulih, ranjenih i nestalih prijatelja… sjetimo se žrtve hrvatskih branitelja jer njihova žrtva nikad ne smije biti zaboravljena.”
Izaslanik predsjednika Vlade RH i župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić zahvalio je Ministarstvu obrane na čelu s Damirom Krstičevićem. ”Hvala vam za sve što činite za nas, povratak vojske u Vukovar od velikog je značaja za našu županiju. Domovinski rat i vukovarska žrtva nikad se ne smije zaboraviti, a ima li snažnijeg simbola od onog vukovarske žrtve…“.
Nakon svečane akademije položeni su vijenci na spomen-obilježje svim poginulim pripadnicima Brigade u vojarni ”5. gardijske brigade Slavonski sokolovi“.
Vijence su položili izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić, članice Udruge udovica poginulih hrvatskih branitelja, izaslanik ministra unutarnjih poslova Miro Bradić, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Mate Ostović, izaslanstvo Grada Vinkovaca i Grada Vukovara, predstavnici Udruge veterana 5. gardijske brigade Sokolovi i ostala izaslanstva. U županijskoj vijećnici u Vinkovcima održana je Javna tribina Udruge veterana 5. gardijske brigade Sokolovi te promocija knjige ”Preživio sam Vukovar i Ovčaru“.
5. gardijska brigada Sokolovi ustrojena je 25. listopada 1992. godine u Vinkovcima. Sastavljena je većinom od postrojbi Slavonije, najvećim dijelom od pripadnika 204. vukovarske brigade, 108. brodske brigade, 109. vinkovačke brigade, 3. satnije (novogradiška), 122. đakovačke brigade, 123. požeške brigade, 132. našičke brigade i pripadnika 3. gardijske brigade te drugih gardijskih postrojbi.

Jelena Jakšić, Foto: Josip Kopi