Slavonski sokolovi hrabri borci za slobodu Hrvatske

Sukladno tradiciji, obljetnica utemeljenja 5. gardijske brigade Sokolovi obilježena je 5. listopada, ali ove je godine bila posebno svečana jer je proteklo punih 30 godina od utemeljenja te ratne postrojbe

Ratna 5. gardijska brigada Sokolovi osnovana je temeljem zapovijedi ministra obrane RH 5. listopada 1992. godine. U korijenima prvog ustroja brigade bili su pripadnici mnogih slavonskih postrojbi koji su u najtežim danima 1991. godine hrabro branili istočni dio Hrvatske, uključujući i slavnu vukovarsku 204. brigadu HV-a. Na isti način nastavili su i dalje, 5. brigada borila se, pobjeđivala i oslobađala Hrvatsku u zadarskom zaleđu, na Južnom bojištu, u akciji Bljesak… Za svoj doprinos u Domovinskom ratu odlikovana je brojnim priznanjima i pohvalama. Današnja je sljednica postrojbe 1. mehanizirana bojna Sokolovi Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske. 

Sukladno tradiciji, obljetnica Sokolova obilježena je 5. listopada, ali ove je godine bila posebno svečana jer je proteklo punih 30 godina od utemeljenja postrojbe. Svečana akademija održana je u Vinkovcima. Uz bivše i sadašnje pripadnike Sokolova, nazočili su joj i brojni gosti, među kojima je bio i izaslanik predsjednika Vlade i ministar obrane Mario Banožić. 

”Hvala za vašu nesebičnost i žrtvu“

Čestitajući obljetnicu osnivanja 5. gardijske brigade u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i u svoje osobno, ministar Banožić istaknuo je postignuća ratne brigade te iskazao posebno poštovanje i zahvalnost obiteljima poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, invalidima Domovinskog rata i svim hrvatskim braniteljima te kazao: “Sa zahvalnošću se prisjećamo pripadnika brigade koji su život dali za našu slobodu. Pripadnici 5. gardijske brigade od Vukovara do Južnog bojišta, Maslenice, Bljeska, obrane Slavonije, u vrijeme Oluje, pokazali su kako se za slobodu bori slavonski sokol!” Istaknuo je kako su upravo braniteljice i branitelji udarili temelje Ministarstvu obrane. “Danas je Hrvatska vojska uvijek prva u svim tragičnim događajima jer se najbolje zna organizirati, a to su temelji koji su ostali od vas braniteljica i branitelja koji ste uvijek tu za hrvatske građane,” rekao je ministar te dodao kako se teško stečene sposobnosti ne smiju napustiti.

Predsjednik Udruge veterana 5. gbr Sokolovi Zoran Marunček čestitao je 30. obljetnicu 5. gardijske brigade Sokolovi. “Prenosim izraze ponosa i poštovanja za sve što su pripadnici 5. gardijske brigade Sokolovi učinili u Domovinskom ratu. Hvala za vašu nesebičnost i žrtvu, koja nam je daljnji poticaj za organizaciju ovakvih događaja,” rekao je Marunček.

U spomen na poginule pripadnike 5. gardijske brigade Sokolovi položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a misno slavlje u crkvi sv. Euzebija i Poliona predvodio je vojni kapelan GOMBR-a fra Mato Vincetić. Povodom 30. obljetnice 5. gardijske brigade Sokolovi prigodni program izvela je akrobatska grupa “Krila Oluje”, a posjetitelji su mogli vidjeti i vojno-ceremonijalni prikaz Počasno-zaštitne bojne.


Nastavak puta zacrtanog u Domovinskom ratu

Obljetnicu utemeljenja slavnih ratnih Sokolova, koja je prihvaćena i za dan današnje postrojbe, u vojarni “132. brigade HV” u Našicama obilježili su i pripadnici 1. oklopno-mehanizirane bojne Sokolovi. Čestitku im je uputio zapovjednik HKoV-a general-pukovnik Boris Šerić istaknuvši: “Danas s ponosom obilježavamo obljetnicu 1. oklopno-mehanizirane bojne Sokolovi koja je nasljednica slavne 5. gardijske brigade. Iznimna je čast, ali i obveza nastaviti put zacrtan u Domovinskom ratu, stalno učiti i usavršavati se te stjecati nove sposobnosti i znanja kako biste izvršili dodijeljenu vam misiju i dokazati da ste dostojni nositi grb sa znakom sokola na beretki.”

Zapovjednik GOMBR-a brigadir Valentin Skroza najboljim je pripadnicima uručio nagrade i pohvale. “Pripadnici 1. OMB-a Sokolovi svojim primjerom služe na čast Gardijskoj oklopno-mehaniziranoj brigadi i u svojim aktivnostima pokazuju da se mogu nositi sa svim izazovima,” poručio je brigadir Skroza. Nakon svečanog postrojavanja služena je misa.


PRIPREMIO  Domagoj Vlahović, OJI/ FOTO Josip Kopi, OSRH