Marke: 84. gardijska bojna Termiti

Četvrta u nizu ovogodišnjih maraka iz serije Hrvatski domovinski rat posvećena je 84. gardijskoj bojni Termiti. Prikazuje amblem lakojurišne, brdsko-planinske gardijske postrojbe iz Zadra, koja se tijekom Domovinskog rata istaknula brojnim pothvatima, posebno u operacijama Ljeto 95 i Oluja te akcijama koje su im prethodile

84. gardijska bojna Termiti odlikovana je za iskazano junaštvo u Domovinskom ratu Redom Nikole Šubića Zrinskog

Bojna Termiti ustrojena je u travnju 1994. kao elitna postrojba koju su činili iskusni branitelji. U njezin sastav ušli su ponajprije pojedini bivši pripadnici 204. vukovarske brigade HV-a, 112. brigade HV-a i 7. domobranske pukovnije HV-a iz Zadra, pojedini pripadnici specijalnih snaga HV-a i MUP-a te dio pripadnika 4. gardijske brigade i voda iz Bojne “Rafael vitez Boban” HOS-a.

Sjedište Udruge ratnih veterana 84. gardijske bojne Termiti nalazi se u Zadru

I ovu marku prati trojezični tekst, koji potpisuje umirovljeni stožerni narednik Joso Vukić, dopredsjednik Udruge ratnih veterana 84. gardijske bojne Termiti Zadar: “U tijeku borbi na prostoru Završja za planinu Šator ‘Termiti’ su dobili zadaću da u lipnju 1995. s dijelom svojih postrojba ojačaju taj prostor. Na zahtjevnom terenu ovladavaju prostorom i u jednoj diverzantskoj akciji s dijelom 3. satnije, usred bijela dana, uništavaju jako uporište četničke specijalne vojne policije stvarajući paniku u neprijateljskim redovima. Postrojba drži crtu obrane na Velebitu, a 24. i 25. srpnja 1995. premješta se u Livno te sudjeluje u akciji Ljeto ’95. čiji je cilj bio zaustaviti neprijateljsku ofenzivu na Bihać, zauzeti Bosansko Grahovo i Glamoč te stvoriti preduvjete za oslobađanje Knina i ostalog okupiranog područja u sjevernoj Dalmaciji i Lici. ‘Termiti’ su imali složen smjer djelovanja i u Oluji. Sa snagama specijalne policije zauzimaju dominantne kote Tulove grede i Ošćenica na kojima su već prvog dana akcije srpske snage pretrpjele teške gubitke u ljudstvu. Nakon ovladavanja neprijateljskim položajima na Velebitu, 7. kolovoza premještaju se na područje Gračaca. Nakon toga postrojba djeluje prema Srbu te uz suradnju 4. i 7. gardijske brigade ovladava kanjonom rijeke Une.”

Bojna Termiti tijekom Oluje uspješno je djelovala na zahtjevnom velebitskom terenu

Prema pretpostavci autora teksta, postrojba je nazvana po kukcima termitima. Na čelu svake zajednice jesu tzv. kralj i kraljica, a ostali su članovi radnici i vojnici. Najpoznatije su vrste ratoborni termit iz Afrike; mračni termit, koji živi i u južnoj Dalmaciji; žutovrati termit, raširen po Sredozemlju.

Ivo Aščić