Marke – Azori

Portugalci su krajem srpnja izdali četiri marke u povodu 440. obljetnice Bitke kod Salga, na azorskom otoku Terceiri

Premda svi veći otoci imaju zračne luke, glavna je na otoku São Miguel, na kojem živi polovina od ukupnog broja stanovnika

Marke su izdane i 1981. kad je obilježeno 400 godina od portugalske pobjede nad Španjolcima. Bilo je to vrijeme kad je Španjolska bila svjetska velesila, među ostalim, bila je zaposjela i kopneni dio Portugala. Čini se kako je ova bitka na Azorima imala utjecaj na slabljenje španjolske “nepobjedive armade”, te njezine prevlasti na otvorenim morima i Sredozemlju tijekom sljedećih stoljeća. Iz tog razdoblja datira glasovito pismo Ciprião de Figueireda, guvernera za Azorske otoke, španjolskom kralju Filipu II., u kojem, među ostalim piše: “Bolje umrijeti slobodan nego rob u miru,” što je danas moto Azora.

Azori (port. Açores) su portugalska autonomna regija u sjevernom dijelu Atlantskog oceana, od Portugala udaljena čak 1360 km. Sastoje se od devet gorovitih naseljenih otoka vulkanskog podrijetla. Na oko 2300 km² živi oko 250 tisuća stanovnika, a najveći su otoci  São Miguel i Terceira, na kojima živi gotovo 80 posto stanovnika. S obzirom na to da se Azori nalaze na dodiru triju tektonskih ploča (Sjevernoamerička, Euroazijska i Afrička), na njima je prisutna vulkanska (mnogobrojni vulkani, vulkanska jezera, termalni izvori) i seizmička (potresi) aktivnost. Na otoku Pico nalazi se najviša točka Portugala, 2351 m. Dobili su ime prema sokolovima, koje su portugalski otkrivači našli u velikom broju na tim otocima. Smatrajući (pogrešno) da su to orlovi bradaši (açores), nazvali su otoke Ilhas Açores.

Na Azorima su stanovnici Portugalci s primjesom maurskih i flamanskih elemenata, crnci, engleski, škotski i irski doseljenici. Iako se pretpostavlja da su Azore posjećivali Kartažani u starom vijeku, Arapi i Normani u srednjem vijeku, a u prvoj polovini XIV. stoljeća i đenoveški pomorci, tek 1427. portugalski pomorci ponovno su ih otkrili. Tijekom cijelog novog vijeka bili su važna postaja za prekooceanske brodove. U oba svjetska rata služili su kao pomorska i zračna baza saveznika. Imali su važnu geostratešku ulogu u II. svjetskom ratu jer su zrakoplovne luke na Azorima omogućavale savezničkim zrakoplovima nadzor nad cijelim područjem sjevernog Atlantika te suzbijanje aktivnosti njemačke mornarice.

Ivo Aščić