Marke – Vojna groblja 

Vojna groblja i spomen-obilježja jedan su od načina izražavanja zahvalnosti žrtvi svakog pojedinog vojnika

Vojna su groblja posebna vrsta groblja. Zbog ratova i pogibije velikog broja vojnika te nemogućnosti pokopa u postojeća, širom svijeta nastaju vojna groblja. Ona su jedan od načina izražavanja zahvalnosti za izgubljene živote

Ljudi su odavno, u interesu čuvanja higijene i zdravlja, počeli pokapati mrtve. Tako su se u starom Egiptu groblja, uređena mjesta za zajednički pokop mrtvih, nalazila u pustinji zapadno od Nila. U starih Grka groblje je bilo izvan gradskih zidina, a u starom Rimu najprije je bilo unutar zidina, a kasnije je premješteno izvan grada, obično uz cestu. Prvi kršćani imali su podzemna grobišta ili katakombe, a zbog epidemije kuge od XIV. do XVIII. st. groblja se grade izvan naselja. Sa stvaranjem velikih gradova u XIX. st. nastaju i gradska groblja, projektirana u skladu s visokim higijenskim, urbanističkim i estetskim zahtjevima te prema pravilima vrtne arhitekture, npr. zagrebački Mirogoj, otvoren 1876. godine. 

Posebna su vrsta groblja vojna groblja. Nastaju zbog ratova i pogibije velikog broja vojnika te nemogućnosti pokopa u postojeća groblja. Tako su, primjerice, na vojnom groblju kod Verduna, Francuska, položeni u zajedničku kosturnicu ostaci najmanje 130 tisuća vojnika poginulih u Prvom svjetskom ratu. 

Vojna groblja jedan su od načina izražavanja zahvalnosti za izgubljene živote. Najčešće su podizana blizu mjesta na kojima su se dogodile velike bitke. Neka s vremenom prerastaju u spomen-groblja koja su zatvorena za sve naknadne ukope. Najpoznatije je vojno groblje na svijetu Arlington na rijeci Potomac kraj Washingtona, glavnog grada SAD-a. Nastalo je potkraj Američkog građanskog rata (1861. – 1865.), na imanju američkog generala Roberta Edwarda Leeja, zapovjednika južnjačke vojske. Od 1921. službeno je vojno groblje, nakon što je na njemu pokopan nepoznati vojnik iz Prvog svjetskog rata. Čuvati grob nepoznatom vojniku najveća je čast u američkim oružanim snagama, a stražari kod tog groba moraju skinuti činove prije službe. Nakon Drugog svjetskog rata, Korejskog, Vijetnamskog i drugih ratova, nepokopani vojnici posljednje počivalište nalaze na Arlingtonu. Ondje se pokapaju i američki velikani, poput ubijenog predsjednika Johna Kennedyja. Dosad je na Arlingtonu pokopano oko 400 tisuća vojnika. To veliko groblje godišnje obiđu četiri milijuna posjetitelja.

Tekst: Ivo Aščić