Marke – Ženeva

Ženeva (fr. Genève, njem. Genf, tal. Ginevra) zbog povijesne uloge u zadnjih stotinjak godina, danas je jedan od najpoznatijih gradova svijeta. Iako nije velika po broju stanovnika (oko dvjesto tisuća), sjedište je mnogih multinacionalnih kompanija i međunarodnih organizacija: Ujedinjeni narodi za Europu, Međunarodna organizacija rada, Svjetska meteorološka organizacija, Svjetska trgovinska organizacija, Svjetska zdravstvena organizacija, Crveni križ, Međunarodna telekomunikacijska unija, Europsko vijeće za nuklearna istraživanja / Europski laboratorij za fiziku čestica, Europska unija za radiodifuziju i televiziju, UNHCR i dr. Neke od njih, poput Crvenog križa, izravno su povezane sa Ženevom. Kad je 1859. na bojištu kod Solferina 40 tisuća ranjenika ostalo bez vode, hrane i liječničke pomoći, očevidac te bitke Švicarac Henry Dunant potaknuo je u Ženevi osnivanje međunarodne filantropske organizacije za pomoć ranjenima i bolesnima u ratu, a pod nazivom i znakom Crvenog križa.

Papa Franjo posjetio je Ženevu 2018. u povodu 70. obljetnice osnivanja Svjetskog saveza crkava, koji u njoj ima sjedište

U Ženevi su održane mnoge važne međunarodne konferencije, politički i znanstveni skupovi, npr. Ženevske konvencije (skupni naziv za niz međunarodnih ugovora sklopljenih radi zaštite osoba koje ne sudjeluju ili više ne sudjeluju u ratnim operacijama). Zbog svega navedenog, Ženeva je u samom svjetskom vrhu po broju izdanih maraka koje su izravno ili neizravno s njom povezane: 92. konferencija Međunarodne organizacije rada u Ženevi 2004. (Brazil); Svečano otvorenje nove zgrade Međunarodne zdravstvene organizacije 1966. (Bugarska); 24. kongres Svjetske poštanske unije 2004. (Kenija); Europsko nogometno prvenstvo Austrija – Švicarska, Ženeva 2008. (Austrija) i dr. Ženeva je drugi grad po veličini u Švicarskoj. Na francuskom je govornom području, u jugozapadnom dijelu zemlje, na Ženevskom jezeru. Tijekom povijesti imala je različite gospodare, a 1815. stupila je u Švicarsku Konfederaciju kao 22. kanton (federalna jedinica koja ima svoj ustav, zakonodavstvo, parlament i upravu).

 

TEKST  Ivo Aščić