Misa za poginule, stradale i nestale u Domovinskom ratu

Na misnom slavlju u crkvi Sveta Mati Slobode vojni ordinarij mons. Jure Bogdan naglasio je važnost dijaloga u međuljudskim odnosima

Povodom 28. obljetnice ustrojavanja Oružanih snaga Republike Hrvatske, Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan predvodio je 26. svibnja misu za poginule, stradale i nestale u Domovinskom ratu u crkvi Sveta Mati Slobode u Zagrebu. Na misnom slavlju bili su izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Republike Hrvatske Zrinko Petener, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Željko Reiner, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, pripadnici Hrvatske vojske i policije, predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata te obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja.

Mons. Bogdan u svojoj je propovijedi naglasio važnost dijaloga u međuljudskim odnosima. ”Kakav god da se rat, sukob ili svađa dogodi, ako se želi pronaći rješenje i postići mir, potrebno je sjesti, mirno i trijezno promišljati te razgovarati. Nema alternative dijalogu u našem svakodnevnom životu. To je naša sudbina. To je put kršćana, put Crkve, put društva i put naroda,” poručio je vojni ordinarij. Poslije mise, visoki uzvanici položili su vijenac ispred spomen-obilježja Pieta Croatica.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Željko Reiner tom se prigodom prisjetio doprinosa hrvatskih branitelja uspjesima u Domovinskom ratu te istaknuo demografsku obnovu Hrvatske kao obvezu današnjih generacija prema hrvatskim braniteljima. ”Naša je obveza prema svima koji su položili svoje živote za Hrvatsku pobrinuti se da naša domovina opstane,” rekao je Reiner. Ministar obrane Damir Krstičević zahvalio je svim poginulim hrvatskim braniteljima na prinesenoj žrtvi u borbi za mir i slobodu. ”Hrvatska vojska izrasla je u respektabilnu, modernu vojsku. Mi smo danas jamac mira i sigurnosti, a temelj nam je Domovinski rat i pobjedonosne operacije u njemu,” naglasio je ministar Krstičević.

General zbora Mirko Šundov istaknuo je važnost čuvanja uspomene na borce Domovinskog rata te zahvalio svim sadašnjim pripadnicima Hrvatske vojske koji u domovini i inozemstvu daju svoj obol njezinu napretku, zaključivši: ”Hrvatska vojska jest i uvijek će biti odgovorna za obranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Hrvatske, očuvanje međunarodnog mira i stabilnosti te pomaganje hrvatskom narodu u borbi protiv požara, poplava i slično.“ 

Iva GUGO

Foto: Mladen Čobanović


Položeni vijenci za sve poginule hrvatske branitelje

Povodom 28. obljetnice Hrvatske vojske, državni vrh na čelu s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem i predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem 26. svibnja položio je vijence i odao počast prvom hrvatskom predsjedniku RH dr. Franji Tuđmanu, ratnom ministru obranu Gojku Šušku i svim poginulim hrvatskim braniteljima na gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu. Uz predsjednika Vlade, nazočili su i izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Zrinko Petener, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, supruga legendarnog hrvatskog pilota, junaka Domovinskog rata Rudolfa Perešina Ljerka Perešin te drugi visoki državni i vojni dužnosnici.

Zajednički vijenac državni je vrh položio kod spomenika “Glas hrvatske žrtve – Zid boli”, zatim kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata, na grobnici prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju. Nakon polaganja vijenaca ministar Krstičević čestitao je obljetnicu Hrvatskoj vojsci i istaknuo: “Svečano obilježavanje 28. obljetnice Hrvatske vojske počeli smo odavanjem pijeteta i počasti prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, ratnom ministru Gojku Šušku i svim hrvatskim braniteljima koji su dali golem doprinos razvoju Hrvatske vojske i slobodi Hrvatske. Hrvatska vojska stvorena je u Domovinskom ratu, a danas nastavljamo tradiciju hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i Hrvatska vojska jamac je mira i stabilnosti u našoj Hrvatskoj.” General zbora Mirko Šundov čestitao je 28. obljetnicu Hrvatske vojske i Hrvatske kopnene vojske i istaknuo kako je ponosan biti na čelu ovakve vojske, koja baštini tradiciju iz Domovinskog rata, a danas služi svojim građanima.

Izaslanstva Ministarstva obrane i Hrvatske vojske položila su vijence i zapalila svijeće na grobovima preminulih ministara obrane i načelnika Glavnog stožera OSRH. Položeni su vijenci na grobu preminulog ministra obrane Branka Vukelića na groblju u Vukmaniću, kod Središnjeg križa na gradskom groblju “Jamadol” u Karlovcu, zatim na gradskom groblju “Boninovo” u Dubrovniku Šimi Đodanu i na gradskom groblju “Viktorovac” u Sisku stožernom generalu Janku Bobetku. Vijenci su položeni i u spomen na poginule pripadnike Hrvatske vojske i žrtve Domovinskog rata kod Središnjeg križa na gradskom groblju “Lovrinac” u Splitu i  kod Središnjeg križa na gradskom groblju “Miroševac” u Zagrebu. (OJI, foto: Tomislav Brandt)