Vrh koplja Hrvatske vojske…

“Uigrani, obučeni, precizni, prilagodljivi svim uvjetima i svakom zahtjevu, vi ste profesionalci i elita u punom smislu riječi,” poručio je pripadnicima ZSS-a zamjenik načelnika GS OSRH general-pukovnik Drago Matanović

Svečano obilježavanje 28. obljetnice ustrojavanja specijalnih postrojbi Hrvatske vojske i Dana Zapovjedništva specijalnih snaga (ZSS) održano je 22. svibnja u vojarni “Stožerni brigadir Ante Šaškor” u Delnicama. Uz pripadnike ZSS-a te bivše pripadnike specijalnih postrojbi HV-a, obilježavanju su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, zapovjednik NATO-ova Zapovjedništva za specijalne operacije (NSHQ) američki viceadmiral Colin J. Kilrain, izaslanik Predsjednice RH Zrinko Petener, zamjenik načelnika GS OSRH general-pukovnik Drago Matanović, čelnici i zapovjednici ustrojstvenih cjelina MORH-a i HV-a, ratni zapovjednici postrojbi HV-a, predstavnici specijalnih snaga Poljske i Slovenije, Vojnodiplomatskog zbora, udruga proizišlih iz Domovinskog rata, MUP-a, lokalne samouprave i drugi.

Obilježavanje je počelo misnim slavljem u crkvi svetog Ivana Krstitelja u Delnicama, a potom je u vojarni “Stožerni brigadir Ante Šaškor” održana ceremonija imenovanja dvorana po poginulim pripadnicima specijalnih postrojbi. “Bojnik Ferdinand-Ferdo Sučić” novo je ime dvorane za sastanke u zgradi Zapovjedništva, sala za sastanke u Taktičko-operativnom središtu nazvana je “Bojnik Joško Kapetanović”, a Vojnički klub “Poručnik Ivica Opačak-Pajo”. Na ceremoniji su sudjelovali i članovi obitelji trojice poginulih specijalaca. Potom su izaslanstva posjetila spomen-sobu u vojarni i položila vijence te zapalila svijeće kod spomen-križa u čast poginulim i umrlim pripadnicima specijalnih postrojbi.

Tijekom središnje svečanosti na strojilištu vojarne nazočnima se obratio ministar Krstičević te izrazio zadovoljstvo što se imenovanjem dvorana čuva uspomena na junake Domovinskog rata. Pripadnicima ZSS-a poručio je: “Od vas tražim da nastavite kao i dosad neumorno raditi i vježbati. Svoju vrijednost dokazali ste puno puta, i u ratu, i u operacijama i misijama potpore miru. Ali to je vojnički život. Svaki je dan novi dan ratnika i svakog se dana ratnik dokaže. Vi ste specijalci, ratnici, elita vojske pobjednika. Vrh ste koplja Hrvatske vojske. Nastavite voditi primjerom.”

Viceadmiral Kilrain zahvalio je Hrvatskoj, hrvatskim vojnicima i specijalcima na potpori NATO-u. “Impresioniran sam kvalitetom vaših vojnika, dočasnika i časnika. Pred NATO-om su brojni izazovi i niti jedna članica na njih ne može odgovoriti sama. Hrvatska je mala zemlja, no njezin je doprinos NATO-u velik,” rekao je te dodao da izražava punu potporu razvoju Međunarodnog središta za obuku helikopterskih posada i timova za provedbu zadaća specijalnih zračnih operacija (MSAP) u Zadru u NATO-ov Centar izvrsnosti. “Puno je posla, no računamo na Hrvatsku i znam da ćemo u budućnosti učiniti velike stvari,” zaključio je.

Zrinko Petener rekao je da je Hrvatska kao dio NATO-a sigurna zemlja, no okružje i krizna žarišta u svijetu daju posebnu ulogu specijalnim snagama, stoga se one trebaju stalno razvijati i prilagođavati. Zahvalio je pripadnicima ZSS-a na težnji k izvrsnosti u zadaćama koje izvršavaju u Hrvatskoj i inozemstvu.

General Matanović poručio je pripadnicima ZSS-a: “Uigrani, obučeni, precizni, prilagodljivi svim uvjetima i svakom zahtjevu, vi ste profesionalci i elita u punom smislu riječi. Tijekom proteklih 28 godina profilirali ste se u vrhunski obučenu i opremljenu specijalnu postrojbu na ponos Hrvatske vojske.” Zapovjednik ZSS-a brigadni general Perica Turalija podsjetio je na dane Domovinskog rata, kad su specijalne snage pokazivale hrabrost i sposobnost na brojnim bojištima i operacijama. Danas njihovu tradiciju i domoljublje baštini ZSS, provodi operacije na kopnu, moru i u zraku, zadržava postojeće sposobnosti, razvija nove i poželjan je međunarodni partner. Tijekom središnje svečanosti najistaknutijim su pripadnicima ZSS-a uručena promaknuća, nagrade i pohvale. Program je završen prikazom borilačkih vještina i pokaznom vježbom pripadnika ZSS-a.

Domagoj Vlahović, snimio Tomislav Brandt