Hrvatska vojska – siguran i pouzdan partner u NATO savezu

“Kroz svoj angažman i profesionalnost u provedbi zadaća promovirali ste vrijednosti i sposobnosti hrvatskog vojnika, ” rekao je zapovjednik GMBR-a brigadni general Tihomir Kundid pripadnicima trećeg hrvatskog kontingenta koji su se vratili iz NATO-ove aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFP) u Republici Poljskoj

U vojarni “Benkovac” u Benkovcu 20. svibnja 2019. svečano je dočekan 3. hrvatski kontingent iz NATO-ove aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFP) u Republici Poljskoj. Svečanom dočeku nazočili su zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković i zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Tihomir Kundid te predstavnici lokalne vlasti. U prigodnom obraćanju zapovjednik HKoV-a general Jurković rekao je kako je ovom zadaćom ispunjen cilj, a to je da Hrvatska vojska i Republika Hrvatska i dalje imaju status sigurnog i pouzdanog partnera u izvršenju ovakve zadaće. “Svojom prisutnošću u Republici Poljskoj u sastavu Borbene grupe pokazali ste tko je hrvatski vojnik. Budite ponosni na sebe jer ja sam ponosan na vas,” poručio je general Jurković.

Uputivši čestitku pripadnicima kontingenta na besprijekorno provedenoj zadaći, zapovjednik GMBR-a general Kundid istaknuo je: “Kroz svoj angažman i profesionalnost u provedbi zadaća promovirali ste vrijednosti i sposobnosti hrvatskog vojnika. Vjerujem da ste na najbolji mogući način iskoristili vrijeme provedeno u Republici Poljskoj, ulažući u osposobljavanje i uvježbavanje. Iznimno uspješno i profesionalno izvršili ste ovu zadaću.”

Osvrnuvši se na vrijeme provedeno u Republici Poljskoj, zapovjednik 3. HRVCON-a satnik Željko Trček istaknuo je kako je sav trud i napor uložen u pripremu u razdoblju provedenom u području aktivnosti dobilo svoj puni smisao i pridonijelo tome da je kontingent sve zadaće izvršio na najvišoj mogućoj razini. “Na taj način prezentirali smo ne samo spremnost hrvatskog vojnika i Hrvatske vojske, već i spremnost Republike Hrvatske da svojim angažmanom u NATO savezu i međunarodnim asocijacijama pridonosi očuvanju mira i stabilnosti diljem svijeta,” rekao je zapovjednik 3. HRVCON-a.

“Tijekom proteklih sedam mjeseci 80 hrvatskih vojnika, pripadnika 3. HRVCON-a, na sjeveroistoku Republike Poljske provodilo je obuku sa saveznicima, pripadnicima američkih, rumunjskih, britanskih i poljskih oružanih snaga. Zajedničkim uvježbavanjem pospješuje se suradnja, jača povezanost te izgrađuje interoperabilnost, a sve u svrhu jačanja NATO saveza na njegovim istočnim granicama,” zaključila je časnica za odnose s javnošću u Zapovjedništvu Borbene grupe NATO-ove aktivnosti ojačane prednje prisutnosti bojnica Mirna Bačetić Šijanski. Tijekom svečanosti uručene su pohvale i nagrade pripadnicima kontingenta.

Martina Butorac

Snimio Tomislav Brandt