Središnja svečanost 28. obljetnice Hrvatske vojske

“Hvala vam na vašoj službi hrvatskoj domovini. Služite joj časno i samozatajno svakog dana, kroz obavljanje redovitih zadaća, razvoj sposobnosti i uvježbavanja, kroz sudjelovanje u operacijama i misijama potpore miru i kroz pomoć civilnom stanovništvu. Sve te zadaće stavljamo pred vas s punim povjerenjem, koje u proteklih 28 godina nikad niste iznevjerili,” istaknula je u svojem govoru predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Hrvatske vojske Kolinda Grabar-Kitarović

U okviru programa obilježavanja Dana Hrvatske vojske i Dana HKoV-a, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog održana je svečana akademija kojoj su nazočili predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, ujedno i izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković, brojni ministri u Vladi, saborski zastupnici, bivši i sadašnji pripadnici Hrvatske vojske, hrvatski ratni vojni invalidi, predstavnici obitelji poginulih i nestalih branitelja iz Domovinskog rata, udruge branitelja te brojni visoki gosti i uzvanici.

Tijekom programa uručena je nagrada “Memorijal bojnik Davor Jović – natjecanje Prvi za Hrvatsku” najuspješnijim natjecateljima: vojnikinja Mara Pejić kao najbolja pripadnica Hrvatske vojske dobila je pištolj HS 2000, dok je skupnik Nikola Knežević kao najbolji pripadnik Hrvatske vojske i pobjednik natjecanja, uz pištolj primio i značku “Najspremniji pripadnik OSRH”.

U svojem je obraćanju predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović čestitala Dan Oružanih snaga, Dan Hrvatske kopnene vojske i 28. obljetnicu ustrojavanja Hrvatske vojske. “Hvala vam na vašoj službi hrvatskoj domovini. Služite joj časno i samozatajno svakog dana, kroz obavljanje redovitih zadaća, razvoj sposobnosti i uvježbavanja, kroz sudjelovanje u operacijama i misijama potpore miru i kroz pomoć civilnom stanovništvu. Sve te zadaće stavljamo pred vas s punim povjerenjem, koje u proteklih 28 godina nikad niste iznevjerili,” rekla je Predsjednica i istaknula kako rezultati brojnih istraživanja pokazuju da hrvatski narod od svih institucija ima najveće povjerenje upravo u Hrvatsku vojsku. “Neka vam to služi na čast i kao poticaj za daljnju uzornu službu i još odlučniju težnju izvrsnosti u svakoj povjerenoj zadaći,” naglasila je Predsjednica.

Predsjednik Hrvatskog sabora podsjetio je na 28. svibnja 1991., kad su na stadionu u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu bile postrojene četiri brigade ZNG-a, začetak današnje moderne Hrvatske vojske. “Domovinski rat temelj je današnje države i zauvijek smo zahvalni na žrtvama koje su za domovinu dali branitelji,” zaključio je Gordan Jandroković te naglasio kako se Hrvatska vojska danas profilirala u predanog i pouzdanog NATO-ova partnera spremnog odgovoriti na sve izazove.

Ministar Krstičević na početku je rekao: “Slaveći danas rođendan Hrvatske vojske, ovako dostojanstveno i ponosno, čuvamo uspomene i vrijednosti koje su utkane u temelje naše domovine.” Podsjetio je i na dostignuća Hrvatske vojske tijekom njezina nastajanja i rasta te istaknuo: “Način na koji je stvorena Hrvatska vojska jedinstven je u svijetu.”

Ministar je također podsjetio i na tisućljetni san, koji su braniteljske generacije i ostvarile plaćajući za slobodu visoku cijenu. “Čuvamo uspomene na njih i vrijednosti utkane u temelje naše domovine,” rekao je. U nastavku obraćanja istaknuo je trend daljnjeg ulaganja i unapređivanja moderne Hrvatske vojske – od povratka prije ukinutih materijalnih prava vojnicima, povratka vojske u gradove, među narod kojem i pripada, kontinuitet uvježbavanja i usvajanja novih sposobnosti. “Hrvatskoj vojsci vratili smo sjaj i dostojanstvo iz Domovinskog rata,” zaključio je na kraju ministar Krstičević.

Načelnik Glavnog stožera OSRH podsjetio je na slavni put koji je tijekom 28 godina prolazila Hrvatska vojska odgovarajući na sve izazove tog vremena, ali i na ulogu koju ima u današnje vrijeme. “U domovini, pripadnici Hrvatske vojske u svakom su trenutku spremni pomoći stanovništvu u kriznim situacijama, protiv požara, potresa, poplava, u hitnim medicinskim prevoženjima, traganjima na moru. Po tome smo prepoznatljivi i stanovništvo dobro zna da se na naše pripadnike uvijek može osloniti. Važna smo sastavnica domovinske sigurnosti,” zaključio je general zbora Mirko Šundov. Tijekom programa prikazan je film povodom 28. obljetnice Hrvatske vojske, a u glazbenom dijelu nastupili su Miroslav Škoro, Klapa “Sv. Juraj” HRM-a i Orkestar Hrvatske vojske.

Lada Puljizević

snimio Josip Kopi