28 godina Hrvatske vojske uz atraktivan program na Jarunu  

Hrvatska je vojska za 28. obljetnicu na Jarunu građanima pripremila vježbu zračnih, kopnenih i specijalnih snaga. Pripadnici Hrvatske kopnene vojske, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Zapovjedništva specijalnih snaga i pripadnici Središnjice obavještajnog djelovanja pokaznom vježbom “Jarun 19” prikazali su združeno djelovanje u provedbi napada na protivničku točku

Hrvatska vojska  građanima je za 28. obljetnicu 26. svibnja na Športsko-rekreacijskom centru “Jarun” pokazala svoje vještine. Imali su priliku vidjeti ispaljivanje počasnih plotuna, padobranske skokove, vojnoakrobatski program Počasno-zaštitne bojne, vježbu Hrvatske vojske “Jarun 19” te letački program Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, kao i nastup akrobatske grupe “Krila Oluje” i taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme Hrvatske vojske.

Prigodnom programu nazočili su predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država Robert Kohorst, zamjenik predsjedavajućeg Vojnog odbora NATO-a (DCMC – Deputy Chairman of the NATO Military Committee) general-pukovnik Steven M. Shepro i ostali visoki uzvanici. “Ponosan sam na svakog hrvatskog vojnika koji predstavlja našu Hrvatsku u zemlji i svijetu,” rekao je ministar Krstičević čestitavši svim pripadnicima i pripadnicama Hrvatske vojske 28. rođendan. Rekao je kako se Hrvatskoj vojsci vratio sjaj iz Domovinskog rata i poručio: “Osnažili smo vezu Hrvatske vojske s narodom i drago mi je vidjeti mnoštvo ljudi danas na Jarunu!”

Program na Jarunu započeo je ispaljivanjem 28 plotuna iz šest brdskih topova, od kojih svaki plotun simbolizira jednu godinu postojanja Oružanih snaga RH.  Nakon toga uslijedili su padobranski skokovi pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga koji su s visine od 1200 metara iskočili iz helikoptera Mi-8 noseći zastave Republike Hrvatske, Ministarstva obrane, Glavnog stožera Oružanih snaga RH, Hrvatske kopnene vojske i Grada Zagreba. Državnu zastavu na jarbol je podignuo pobjednik natjecanja za najspremnijeg pripadnika Hrvatske vojske “Memorijal bojnik Davor Jović – Prvi za Hrvatsku 2019” skupnik Nikola Knežević.

Minutom šutnje odana je počast poginulim, umrlim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata. Sjećanje na žrtvu branitelja odano je i preletom  dvaju zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MiG-21, nakon čega su pripadnici Počasno-zaštitne bojne prikazali atraktivan vojnoakrobatski program.

Hrvatska je vojska za 28. obljetnicu na Jarunu građanima pripremila vježbu zračnih, kopnenih i specijalnih snaga. Pripadnici Hrvatske kopnene vojske, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Zapovjedništva specijalnih snaga i pripadnici Središnjice obavještajnog djelovanja pokaznom vježbom “Jarun 19” prikazali su združeno djelovanje u provedbi napada na protivničku točku. U vježbi se koristio besposadni zrakoplovni sustav Orbiter 3 koji je nedavno uveden u operativnu uporabu, avion PC-9M i helikopteri OH-58D Kiowa Warrior Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, kontrolor bliske zračne potpore (Joint Terminal Attack Controller – JTAC) i motritelj združenih vatri (Joint Fires Observer -JFO). Zapovjedništvo specijalnih snaga izvelo je specijalno izviđanje i direktnu akciju kroz sva tri medija: kopnom, zrakom i vodom, desantnim gumenim čamcima, roniocima, padobranskim skokovima, borbenim vozilima, helikopterima uz tehniku izvlačenja grozd zračnim putem.

Amfibija i borbeno vozilo Patria demonstrirali su ulazak u vodu i združeno djelovanje uz potporu helikoptera, a pripadnici 2. mehanizirane bojne Gromovi Gardijske mehanizirane brigade, u amfibijskim prijevožnjacima PTS iz sastava Inženjerijske pukovnije HKoV-a proveli su desant. Zaštitu i vatrenu potporu amfibijskim prijevožnjacima pružila su oklopna borbena vozila pješaštva Patria amfibijskog tipa. Akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva “Krila Oluje” potom je izvela program u sastavu od pet zrakoplova te je svojim nastupom i atraktivnim formacijama na nebu iznad Jaruna još jednom oduševila sve prisutne.

Kadeti Hrvatskog vojnog učilišta ”Dr. Franjo Tuđman”, pripadnici borilačke sekcije Hrvatskog vojnog učilišta “HVU Kickboxing and grappling” prezentirali su kombinacije kickboxinga, odnosno K1 discipline. Također, prikazali su i različite borilačke vještine te dio taktičkih zadaća koje kadeti izvršavaju na kampovima i u obuci tijekom godine. Pripadnici Pukovnije Vojne policije prikazali su simulaciju upotrebe službenih pasa za detekciju eksploziva. Pokazali su dio rada i uporabe vodiča i službenih pasa Pukovnije, odnosno elemente vrhunske poslušnosti, taktičko kretanje tima vodiča i službenog psa, naredbe vodiča službenom psu i ostalo. Nakon prigodnog programa, visoki uzvanici u društvu građana obišli su taktičko-tehnički zbor opreme i naoružanja Hrvatske vojske. Brojni posjetitelji, među kojima i velik broj djece, bili su oduševljeni programom i jedinstvenom prilikom da se upoznaju sa sposobnostima i naoružanjem Hrvatske vojske. “Uvijek je lijepo vidjeti našu vojsku među narodom,” rekao je Josip Strinić koji svake godine na Jarun povede i svoje unuke. “Nekad i zaboravimo koliko je jaka i sposobna naša vojska, ovakvi događaji prava su prilika da se uvjerimo kako smo sigurni uz našu Hrvatsku vojsku!” poručila je posjetiteljica Sofija Petrić.

Doris Ravlić

Foto: T. Brandt, J. Kopi, M. Čobanović