Zelena beretka – simbol snage, hrabrosti, ponosa i časti

“Ratni ponos, junaštvo i viteštvo pripadnika 2. gardijske brigade bili su, a i danas su, svijetli primjer kako se i s koliko srca voli i brani Lijepa Naša”

U vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji 17. svibnja obilježena je 28. obljetnica ustrojavanja 2. gardijske brigade Gromovi i 12. obljetnica ustrojavanja njezine sljednice, 2. mehanizirane bojne Gromovi Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske. Svečanoj obljetnici nazočili su zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Drago Matanović, zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske brigadni general Boris Šerić, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Tihomir Kundid, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić te ostali predstavnici Hrvatske vojske, područne i lokalne samouprave te braniteljskih udruga.

Novim pripadnicima 2. mehanizirane bojne Gromovi uručene su zelene beretke, a najuspješnijim pripadnicima pohvale, nagrade i poticajne mjere. U sklopu obljetnice svečano je otvorena i spomen-soba 2. gardijske brigade Gromovi. “Ratni ponos, junaštvo i viteštvo pripadnika 2. gardijske brigade bili su, a i danas su, svijetli primjer kako se i s koliko srca voli i brani Lijepa Naša,” rekao je general Matanović, podsjećajući nove pripadnike na važnost časnog nošenja zelene beretke – simbola snage, hrabrosti, ponosa i časti.

General Šerić s posebnim se pijetetom prisjetio poginulih i nestalih pripadnika Gromova, koji su živote položili na oltar domovine: “Današnje svečano otvaranje spomen-sobe 2. gardijske brigade Gromovi trajna je uspomena na sve njih i na ratni put Brigade, na što posebno moramo biti ponosni.” “Budite ponosni jer ste vi prvi koji ste uvježbali i prikazali novu sposobnost Hrvatske vojske, a to je pomorski desant borbenih oklopnih vozila Patria,” rekao je general Kundid pripadnicima Bojne te istaknuo pritom njihove uspjehe i postignuća. Novim pripadnicima poručio je da časno i ponosno nose zelenu beretku, za koju su njihovi prethodnici tijekom Domovinskog rata položili živote.

Župan Žinić podsjetio je na važnu ulogu koju je 2. gardijska brigada imala u Domovinskom ratu te čestitao novim pripadnicima: “Vi ste budućnost Hrvatske, vi ste budućnost ove gardijske brigade!” Zapovjednik 2. mehanizirane bojne Gromovi bojnik Ivan Radić poručio je novim pripadnicima kako uvijek trebaju brižno čuvati uspomenu na svoje prethodnike, koji su stvarali Hrvatsku vojsku i hrvatsku državu. “Vi ste perjanica Hrvatske vojske, a to ste dokazali uspješnim izvršavanjem zadaća. Vi ste danas kao i Gromovi ’91. godine – najbolje od hrvatskog naroda,” naglasio je. Izaslanstva su ispred kapelice svetog Ilije položila vijence te je služena misa koju je predvodio petrinjski vojni kapelan Antonio Mikulić.

Doris Ravlić

Snimio Mladen Čobanović

 


Svečanost u Krapini

Obljetnica ustrojavanja 2. gardijske brigade Gromovi i 2. mehanizirane bojne Gromovi svečano je obilježena 15. svibnja u Krapini. Uz nekadašnje i sadašnje pripadnike Gromova te stanovnike Krapine i Krapinsko-zagorske županije, obilježavanju su nazočili i Predsjednice RH Ante Deur, izaslanik predsjednika Vlade ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Žarko Tušek, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane državni tajnik MORH-a Zdravko Jakop, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, MORH-a, OSRH, MUP-a, područne i lokalne samouprave, ratni zapovjednici Hrvatske vojske i drugi.

U središtu grada posjetitelji su imali priliku razgledati taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme kojima raspolaže Hrvatska vojska. Službeni program počeo je kod središnjeg križa na Gradskom groblju prisjećanjem na poginule, umrle i nestale Gromove i sve hrvatske branitelje, a izaslanstva su zatim ondje položila vijence i zapalila svijeće.

Na svečanoj akademiji u Pučkom otvorenom učilištu Krapina nazočni su se kroz povjesnicu, dva kratka filma, odlikovanja istaknutim ratnim pripadnicima Gromova te predstavljanje prigodne poštanske marke 2. gardijska brigada Gromovi podsjetili na slavnu povijest postrojbe. (Tekst i foto: Domagoj Vlahović)