Zelena beretka – simbol nade i vjere

Obilježavajući 29. obljetnicu ustrojavanja 2. gardijske brigade Gromovi i 2. mehanizirane bojne Gromovi u Petrinji su se 15. svibnja 2020. okupili sadašnji i nekadašnji pripadnici te postrojbe, predstavnici udruga branitelja i veterana, članovi obitelji poginulih, nestalih i preminulih pripadnika Gromova.

Svečanosti su nazočili državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakop, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, glavni inspektor Ministarstva obrane general-pukovnik Drago Matanović, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-bojnik Siniša Jurković, zapovjednik HKoV-a general-bojnik Boris Šerić i drugi.

Državni tajnik Jakop rekao je kako je zelena beretka sa znakom groma za vrijeme ratnih i teških godina, diljem bojišnica Lijepe Naše bila jedan od simbola nade i vjere. ”Gromovi su, gdje god došli, donosili optimizam i hrabrost boreći se za slobodu svojih domova. Neki od njih na tom su putu položili život na oltar domovine,” rekao je Jakop podsjećajući kako je kroz brigadu od osnutka prošlo 9000 pripadnika, više od 1400 bilo je ranjeno, 205 ih je poginulo, a tri se još uvijek vode kao nestala.

General Matanović, ratni zapovjednik Gromova, čestitao je svojim suborcima i pripadnicima postrojbe 29. obljetnicu osnutka i postojanja slavne 2. gardijske brigade te izrazio najdublje poštovanje članovima obitelji poginulih suboraca na njihovoj žrtvi. ”Ratni put 2. gbr svijetli je put pobjeda u obrani i oslobađanju hrvatske države i na to smo svi ponosni. Danas se sjećamo naših poginulih suboraca. Oni su dali najviše što su imali i svoj zavjet prema domovini ispunili su svojom žrtvom. Omogućili su nam da danas živimo u miru, u slobodi, i nikad ih nećemo zaboraviti,” rekao je general Matanović.

Zapovjednik 2. mehanizirane bojne Gromovi pukovnik Ivan Radić čestitao je svim pripadnicima Gromova njihov dan, a prisjećajući se poginulih branitelja naglasio je: ”Ljudi koji su dali svoje živote dali su nešto najvrednije, njihov san prekinut je da bismo mi uživali slobodu i mir. Na nama koji smo danas Gromovi je da časno i odgovorno slijedimo njihov put.”

Nakon polaganja vijenaca kod spomenika poginulim pripadnicima 2. gbr Gromovi na Senjaku te u spomen-kapelici sv. Ilije Proroka, izaslanstva su obišla spomen-sobu 2. gbr Gromovi u vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” te je služena sveta misa koju je predvodio vojni kapelan o. Danijel Čolo. U svojoj je molitvi podsjetio kako spomen blijedi onda kad se ne prenosi te kako prenošenjem istine i sjećanjem čuvamo uspomenu na zelene, ali i sve druge beretke.

Tekst Lada Puljizević

Foto Mladen Čobanović