Gromovi obilježili 27. obljetnicu ustrojavanja

“Na bojištima diljem Hrvatske Gromovi su dali izniman doprinos i njihov ratni put pun je časti, hrabrosti, odricanja, požrtvovnosti i slave. To je bila jedna od najboljih gardijskih brigada koje je iznjedrila naša pobjednička Hrvatska vojska,” poručio je izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH i zapovjednika Hrvatske kopnene vojske brigadni general Boris Šerić

U sklopu središnje svečanosti u vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” održana je i ceremonija uručenja zelenih beretki Gromova

U vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji 15. svibnja svečano je obilježena 27. obljetnica ustrojavanja 2. gardijske brigade Gromovi te 11. obljetnica ustrojavanja 2. mehanizirane bojne Gromovi GMBR-a.
Svečanost je počela odavanjem počasti poginulim pripadnicima 2. gardijske brigade Gromovi te polaganjem vijenca i paljenjem svijeća u kapelici sv. Ilije gromovnika, nakon čega je uslijedilo misno slavlje koje je predvodio kancelar Sisačke biskupije velečasni Janko Lulić.
Uz obitelj i prijatelje poginulih pripadnika 2. gardijske brigade Gromovi, središnjoj svečanosti nazočio je izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH i zapovjednika Hrvatske kopnene vojske brigadni general Boris Šerić, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Tihomir Kundid, zapovjednik 2. mb Gromovi bojnik Ivan Radić, predstavnici Crkve, Sisačko-moslavačke županije i lokalne vlasti te braniteljskih udruga.
Uzvanici su se tom prigodom prisjetili uloge i značaja heroja Domovinskog rata, ratnog zapovjednika 2. gardijske brigade Gromovi brigadira Predraga Matanovića, koji je poginuo u Oluji 4. kolovoza 1995. vodeći svoju postrojbu u napad na jednom od pravaca djelovanja brigade u naselju Koloniji na ulazu u Petrinju.
Brat ratnog heroja zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Drago Matanović uputio je čestitku pripadnicima 2. mehanizirane bojne Gromovi GMBR-a. Istaknuo je kako mu je velika čast što je mogao sudjelovati kao ratnik i zapovjednik u pobjedničkim bitkama s hrabrim Gromovima.
“Preuzeli ste ime koje znači pobjedu, čast, ponos i nevjerojatnu snagu. Budite dostojni nasljednici pobjedničke Hrvatske vojske, želim vam puno uspjeha u budućem radu,” poručio je Gromovima general Matanović.
Brigadni general Boris Šerić podsjetio je na veliki doprinos Gromova u Domovinskom ratu, prisjećajući se 206 poginulih i četiriju nestalih pripadnika, koji su svoje živote nesebično položili na oltar domovine.
“Na bojištima diljem Hrvatske Gromovi su dali izniman doprinos i njihov ratni put pun je časti, hrabrosti, odricanja, požrtvovnosti i slave. To je bila jedna od najboljih gardijskih brigada koje je iznjedrila naša pobjednička Hrvatska vojska,” rekao je general Šerić i pripadnicima 2. mb Gromovi poručio: “Budite dosljedni u zaštiti i požrtvovnosti prema domovini. Danas činite okosnicu Gardijske mehanizirane brigade, ali Hrvatskoj kopnenoj vojsci dajete nemjerljiv doprinos.”
General Kundid rekao je kako fotografije na zidovima kapelice svjedoče istinu i doprinos koje su Gromovi dali u stvaranju samostalne i slobodne Hrvatske.
“Vama mladim pripadnicima ostavljamo obvezu da ne zaboravite put svojih prethodnika stvaran u vihoru Domovinskog rata. Od vas se zahtijeva razvoj novih sposobnosti, što znači da vaše obučno okružje mora biti prožeto istim takvim sadržajem. Suvremeno naoružanje i tehnika pridonose borbenoj učinkovitosti, ali čovjek je taj koji je bitan i koji donosi prevagu,” poručio je general Kundid te im zahvalio na pomoći koju su pružili civilnom stanovništvu za vrijeme borbe s elementarnim nepogodama.
Bojnik Ivan Radić zahvalio je članovima obitelji i prijateljima poginulih Gromova na odazivu te poručio kako je osnovna zadaća Hrvatske vojske braniti domovinu i pomoći narodu u nevolji.
“Mi smo uvijek prvi gdje zatreba i tamo kamo odemo napravimo ono što se od nas očekuje. Uvježbavamo se u domovini i u drugim zemljama kako bismo bili još bolji. Rezultat vašeg rada, volje i odanosti postrojbi nije izostao i na tome vam čestitam,” zaključio je bojnik Radić.
U sklopu središnje svečanosti u vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” održana je i ceremonija uručenja zelenih beretki Gromova. Uručene su također i poticajne mjere te zahvalnice za rezultate na sportskim natjecanjima.
Svečanost obilježavanja nastavila se u Sisku, gdje je održan mimohod pripadnika Oružanih snaga RH i uzvanika od Željezničkog kolodvora, Ulicom Stjepana i Antuna Radića do Trga bana Josipa Jelačića, gdje je za građane organiziran taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme. Održan je i prigodni program, i to prikaz ceremonijalnih radnji Počasno-zaštitne bojne, demonstracija rada sa psima Pukovnije Vojne policije, kao i borilačkih vještina Zapovjedništva specijalnih snaga, te letački program Hrvatskog ratnog zrakoplovstva – prelet helikoptera OH-58D Kiowa Warrior i nastup akrogrupe “Krila Oluje”.
Jelena Jakšić
snimio Josip Kopi

 


Svečanosti obilježavanja 27. obljetnice ustrojavanja 2. gardijske brigade Gromovi i 11. obljetnice ustrojavanja 2. mehanizirane bojne Gromovi GMBR-a u Sisku nazočio je i potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević. Svečani program počeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na gradskom groblju Viktorovac. Zajednički vijenac položili su izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik načelnika Glavnog stožera OSRH i zapovjednika Hrvatske kopnene vojske brigadni general Boris Šerić i zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade HKoV-a brigadni general Tihomir Kundid. Obišli su također i grobove ratnog zapovjednika 2. gardijske brigade Gromovi brigadira Predraga Matanovića i ratnog načelnika Glavnog stožera OSRH stožernog generala Janka Bobetka. Ministar je tom prigodom čestitao svim pripadnicima 2. gardijske brigade njihovu obljetnicu te istaknuo: “Gardijske brigade štit su i ponos Domovinskog rata. Hrvatska vojska baštini uspomene na gardijske brigade i zahvaljujući njima danas je jamac mira i sigurnosti u Hrvatskoj.”
O važnosti čuvanja uspomene na 2. gardijsku brigadu govorio je i predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi umirovljeni pukovnik Ivan Krupec. Upravo u tu svrhu nedavno je izdana monografija koja će biti podijeljena po školama. “Na taj će način mladi naučiti kako je teško bilo steći ovu slobodu,” rekao je. U crkvi sv. Marije u Sisku služena je misa za poginule, nestale i umrle pripadnike 2. gardijske brigade koju je predvodio velečasni Mladen Vidak, povjerenik za pastoral hrvatskih branitelja Sisačke biskupije. (Iva Gugo)