Mladim Paucima uručene crvene beretke – simbol časti i domoljublja

“Nosite ovu beretku časno i dostojanstveno. Budite hrabri, odvažni i ponosno čuvajte nasljeđe koje ste primili. Vi ste budućnost, vi nastavljate graditi Hrvatsku vojsku, koja će služiti svojem narodu i koja će uvijek biti spremna čuvati našu Hrvatsku, s vjerom u riječi koje stoje na grbu postrojbe koji s ponosom nosite na svojim beretkama – U ovom znaku ćeš pobijediti,” rekao je mladim Paucima ministar Damir Krstičević

“Temelj naše vojske ste upravo vi, jer ljudi su naša najveća vrijednost, i zato, Pauci, nosite ovu beretku časno i dostojanstveno. Budite hrabri, odvažni i ponosno čuvajte nasljeđe koje ste primili,” poručio je ministar obrane Damir Krstičević 61 pripadniku 3. mehanizirane bojne Pauci GMBR-a na svečanosti uručenja crvenih beretki upriličenoj 29. studenog u sklopu obilježavanja 25. obljetnice operacije Zima 94. Beretke su im uručene ispred spomen-kapelice Sv. Križa u Dračevcu, koja čuva uspomenu na 199 poginulih pripadnika 4. gardijske brigade, čije nasljeđe baštine upravo ovi mladi pripadnici postrojbe.

Uručili su ih potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, direktor Glavnog stožera OSRH viceadmiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Tihomir Kundid, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul i dopredsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade Miljenko Modrić.

“Kad god se okupimo na ovom posebnom mjestu, svi mi, bivši i sadašnji Pauci, osjećamo čast, ponos i veliko poštovanje. Poštovanje prema svima koji su nesebično i hrabro ugradili svoje živote u hrvatsku slobodu,” rekao je ministar te mladim Paucima poručio: “Vi ste budućnost, vi nastavljate graditi Hrvatsku vojsku, koja će služiti svojem narodu i koja će uvijek biti spremna čuvati našu Hrvatsku, s vjerom u riječi koje stoje na grbu postrojbe koji s ponosom nosite na svojim beretkama – U ovom znaku ćeš pobijediti.”

Upravo će neki od ovih mladih pripadnika postrojbe uskoro u Litvu u sklopu NATO-ove aktivnosti ojačane prednje prisutnosti. “Za to ste spremni i obučeni. Imate priliku pokazati svoje sposobnosti i vjerujem da ćete odnosom prema zadaćama, čuvajući naše vrijednosti i identitet, svladavati sve izazove pred kojima se nađete,” rekao je na kraju ministar Krstičević.

Nakon što su stavili beretke i ponosno se vratili u stroj, nasljednici legendarnih Pauka uglas su izgovorili riječi pripadnosti postrojbi, završivši gromoglasno motom svojih prethodnika – Kad krenemo gorit će nebo i zemlja


Brigadni general Tihomir Kundid, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade

“Činom uručenja beretki postali ste na simboličan način punopravni pripadnici 3. mehanizirane bojne Pauci. Ovo je mjesto pijeteta, snažne simbolike i trajnog sjećanja na poginule pripadnike 4. gardijske brigade. Crvena beretka koja vam je uručena obvezuje, jer tim činom preuzeli ste i obvezu promicanja tradicije 4. gardijske brigade. Sve vojske svijeta referiraju se na svoju povijest, iz nje crpe snagu i motivaciju. Crvena beretka prožeta je bogatom poviješću Domovinskog rata, snažnim domoljubljem i tradicijom i to vas obvezuje, da se kroz svoja postignuća morate odužiti prethodnicima, a nasljednike zadužiti. Ovakvim događajima promičemo vrijednosti hrvatske vojne tradicije. Kroz časnu vojnu profesiju služimo domovini. Besprijekorna razina vaše obučenosti i uvježbanosti imperativ je koji nema alternativu. Časno i ponosno nosite beretku. Ona je odrednica vašeg identiteta i znak pripadnosti Paucima. Neka izvrsnost u onom što radite bude moto koji će vas voditi kroz vojnu karijeru.”

Vesna Pintarić

Foto: Željko Stipanović