Na HVU-u održana radionica Suvremene metode poučavanja

Na Hrvatskom je vojnom učilištu “Petar Zrinski” od 13. do 17. srpnja održana radionica Suvremene metode poučavanja. Riječ je o nastavku suradnje Centra za obrambene i strateške studije HVU-a i DEEP tima NATO-a putem Programa za unapređivanje obrambenog obrazovanja (Defense Education Enhancement Program – DEEP). Sudjelovalo je šesnaest predavača s HVU-a i šest profesora sa Sveučilišta u Zagrebu. Predavala je Tanja Geiss (NATO School, Oberammergau, Njemačka), te Elizabeth Owens Lape, koja je zadužena za individualni trening u Združenom zapovjedništvu za obuku vojske SAD-a.
Organizator radionice bio je PfP Consortium koji obuhvaća više od osamsto vojnih učilišta i instituta za sigurnosne studije u preko šezdeset zemalja. PfP Consortium radi na izgradnji institucija u sektoru obrane i promicanju regionalne stabilnosti i sigurnosti putem umrežavanja edukatora i istraživača u području obrane i sigurnosti. Radna grupa za razvoj obrazovanja (Education Development Working Group – EDWG) u njegovu sastavu posvećena je u prvom redu razvoju obrazovanja za potrebe obrane putem Programa za unapređivanje obrambenog obrazovanja.
“Ovaj smo se put fokusirali na aktivno učenje, metode učenja, kao i na evaluaciju te kreiranje kurikula s težištem na planiranju lekcija. Cilj radionice je promicanje novih metoda poučavanja kombinacijom predavanja, aktivnih seminara, rada u grupama i radionica za male grupe,” rekla je predavačica Tanja Geiss.
Elizabeth Owens Lape istaknula je kako se način poučavanja promijenio: “Tradicionalni je način da predavač stoji ispred ploče, piše po njoj, studenti sjede i zapisuju bilješke. Tu nema interakcije između predavača i studenta. Predavači danas zbog sve bolje interakcije postaju moderatori koji potiču pitanja i rasprave te uključuju druge aktivnosti poput rada u manjim grupama unutar učionice ili izvan nje, igara, svega što će pomoći studentima da se uključe.”
Tanja Geiss rekla je kako danas studenti traže više, interakcija je iznimno bitna te očekuju od predavača da daju informacije i izvan učionica. Predavanja, dakle, ne završavaju u učionici. Predavači, smatra, za potporu studentima mogu koristiti Facebook odnosno Twitter, biti dostupni za pitanja i pomoć putem e-pošte, blogova i portala.
Elizabeth Owens Lape zadovoljna je reakcijama polaznika radionice. Svi su istaknuli kako su naučili nešto novo i drugačije što bi mogli uključiti u pripreme predavanja te će razmotriti koji će dio kurikula promijenti na temelju dobivenih informacija. Možda će promijeniti plan lekcija te uključiti više interaktivnih metoda. Uvidjeli su također važnost rasprava i rada u manjim grupama, premda je to ponekad teško ostvarivo.
Tanja Geiss istaknula je na kraju radionice da je Hrvatsko vojno učilište u dobrim rukama i da treba nastaviti tim putem. Elizabeth Owens Lape zaključila je kako se u njegovim učionicama osjeća energija te je potrebno nastaviti izgradnju programa koji je tu razvijen kako bi bio još bolji za buduće studente.

OJI, foto: Centar za obrambene i strateške studije HVU-a