Na vježbi Commander’s challenge hrvatska časnica postigla najbolji rezultat

Natporučnica Magdalena Ištuk časnica za održavanje u Zrakoplovno-tehničkoj bojni, uz još dvoje pripadnika HRZ-a, bila je polaznica Međunarodne napredne časničke izobrazbe u američkoj Zrakoplovnoj akademiji u Njemačkoj. U završnoj vježbi Commander’s challenge koja je uključivala i provjeru  tjelesne spremnosti, rješavanje različitih zadaća i problema najbolji rezultat među ženama ostvarila je upravo natporučnica Ištuk ….

Natporučnicu Magdalenu Ištuk vojno je zrakoplovstvo privuklo još u srednjoj školi.  Kaže da bi i danas ponovno odabrala isti put jer je nakon završene Zrakoplovne tehničke škole Rudolfa Perešina u Velikoj Gorici i diplome na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, zrakoplovstvo zapravo i bilo logičan izbor.

Natporučnica Magdalena Ištuk, časnica za održavanje u Zrakoplovno-tehničkoj bojni jedna je od onih koji jamče sjajnu budućnost Hrvatskoj vojsci. U Oružane snage RH natporučnica Ištuk pristupa 2007. godine kroz projekt Kadet i od tada započinje njezina vojna karijera o kojoj ćemo još sigurno puno slušati. U HRZ je došla 2012. godine. Sudjelovanje u organizaciji i provedbi ključnih vojnih vježbi kao što su Štit 2015, Štit 2016 te glavni obučni događaj Hrvatskog ratnog zrakoplovstva 2016. godine, svjedoči o izvrsnosti ove mlade časnice koja je od 15. listopada do 17. studenog 2018., pohađala međunarodnu izobrazbu Inter-European Squadron Officer School (IESOS) održanu u Kapaun Air Station u Njemačkoj, s još dvojicom kolega iz Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, natporučnikom Ivanom Karaulom i natporučnikom Šimom Alićem.

Riječ je o izobrazbi u kojoj je sudjelovalo 33 pripadnika iz 14 različitih zemalja, a prema riječima natporučnice Ištuk, izobrazba je kroz različite timske vježbe i predavanja, usmjerena na razvijanje sposobnosti vođenja, a jedan od njezinih glavnih ciljeva jest jačanje savezništva zemalja članica NATO-a, kao i njihova interoperabilnost kad je u pitanju očuvanje mira te jačanje i razvoj zračnih snaga. ”Najzanimljivije su bile praktične vježbe koje su bile gotovo svakodnevne jer su omogućile da u simuliranoj situaciji vidimo kako pojedina osoba reagira i rješava probleme kad se nađe u ulozi vođe, ali i sljedbenika kroz razne zadatke,” rekla nam je natporučnica Ištuk dodavši kako su teme samih predavanja bile aktualne i zanimljive.

”Ovakva vrsta izobrazbe od velike je koristi jer je riječ o izobrazbi međunarodnog karaktera gdje konstantno dolazi do razmjene iskustava. To nisu bila klasična predavanja u učionici jer je naglasak i na individualnoj pripremi. Naime, prije samih predavanja bili smo obvezni pročitati i proučiti zadanu literaturu kako bismo bili spremni za sudjelovanje u nastavi, bilo za razgovor s instruktorima ili međusobno u obliku rasprave, a razmjena ideja bila je stalna. Svi sudionici bili su iz područja zrakoplovstva. Svako je zrakoplovstvo drugačije uređeno i specifično; od velikih zrakoplovstava kao što je američko do onih manjih kao što je zrakoplovstvo u Estoniji, a svako stečeno iskustvo iz razgovora i rada s kolegama dragocjeno je i korisno te se može primijeniti i u svakodnevnom poslu,” rekla je natporučnica. Istaknula je također da je zanimljiv i sam koncept navedene izobrazbe. Sudionici su bili podijeljeni u tri voda, dva časnička i jedan dočasnički vod, a tijekom određenih predavanja i aktivnosti timovi su bili kombinirani – časnici i dočasnici zajedno, gdje se praktično provjerovalo stečeno znanje: rješavanje problema, donošenje odluka, ponašanje u stresnim situacijama i slično.

Vježba u kombiniranom timu bila je vrlo korisna i omogućuje promatranje situacije iz drugačije perspektive jer kako bismo bili dobri vođe, nužno je da budemo i dobri sljedbenici te da poštujemo ljude s kojima radimo. Svaki se put obnaša drugačija uloga, a završna vježba pod nazivom Commander’s challenge uključivala je i tjelesnu spremnost: trbušnjake i sklekove u jednoj minuti, zatim 10 km trčanja; 5 km trčanja samostalno i 5 km trčanja u kombiniranom timu koje uključuje različite zadatke i rješavanje problema. Natporučnica Ištuk je među ženama ostvarila najbolji rezultat.”Samostalnih pet kilometara trčanja odradila sam u vremenu od 25,15 minuta, dok je prolazna norma za žene bila 40 minuta, a prije toga napravila sam 35 sklekova i 38 trbušnjaka u zadanom vremenu od jedne minute. Time sam ostvarila dobar cjelokupni uspjeh u generaciji: 6. mjesto od ukupno 33 u muškoj i ženskoj konkurenciji,” rekla je Ištuk kojoj je pripala i čast održati završni govor u ime cijele generacije na dan promocije.

Suprug koji je također časnik Oružanih snaga RH, podržava je u svim njezinim planovima koji podrazumijevaju razvoj vojne karijere i ponosan je na svaki njezin uspjeh. ”Razumije me i podržava jer osim što je pripadnik Oružanih snaga RH, bavi se poslovima održavanja kao i ja pa je razumijevanje zaista sveprisutno jer ipak imamo slične izazove na poslu i trudimo se konstantno usavršavati, što ponekad zahtijeva izbivanje od doma, ali to je poziv koji smo oboje odabrali,” rekla je zaključivši kako se veseli novim izazovima i usavršavanjima koja će, kako kaže, osim njoj osobno, od velike važnosti i koristi biti i za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Ističe kako su hrvatski piloti i zrakoplovni tehničari više puta dobili pohvale za svoj rad i profesionalnost te ne sumnja u sjajnu budućnost Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, ali i kako su upravo navedeni pozivi, pozivi budućnosti. 

Jelena Jakšić

Foto: IESOS, osobna arhiva