U Zemuniku svečano obilježena 27. obljetnica HRZ-a

“Danas je značajan dan za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Osim svečanosti proslave Dana, danas preuzimamo novi remontirani helikopter Mi-171Sh. Iz poštovanja prema doprinosu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u stvaranju hrvatske države, pokrenuti su projekti sustavnog opremanja novim sredstvima i opremom ove zahtjevne grane pobjedničke Hrvatske vojske,” rekao je ministar Krstičević…

U vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku održana je 12. prosinca središnja svečanost u sklopu obilježavanja 27. obljetnice ustrojavanja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Svečanosti su nazočili izaslanik Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH i predsjednika Vlade RH potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora zadarski župan Božidar Longin, zapovjednik HRZ-a brigadni general Mato Mikić, predstavnici ustrojstvenih cjelina MORH-a i OSRH, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Diplomatskog i Vojnodiplomatskog zbora, predstavnici lokalne samouprave, bivši zapovjednici i pripadnici HRZ-a, obitelji poginulih pripadnika HRZ-a i drugi. U sklopu svečanosti službeno je predstavljen remontirani helikopter Mi-171Sh.

Čestitajući pripadnicima HRZ-a obljetnicu ustrojavanja, ministar Krstičević prisjetio se svih hrvatskih zrakoplovaca koji su u danima Domovinskog rata dali nemjerljiv doprinos uspjesima i pobjedama Hrvatske vojske, a osvrnuo se i na teške početke ratnog zrakoplovstva. U obraćanju je naveo i kako se Hrvatska vojska u zadnje dvije godine sustavno obnavlja i jača, što uključuje i nabavu nove opreme, posebno istaknuvši preuzimanje prvog remontiranog helikoptera.

“Danas je značajan dan za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Osim svečanosti proslave Dana, danas preuzimamo novi remontirani helikopter Mi-171Sh. Iz poštovanja prema doprinosu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u stvaranju hrvatske države, pokrenuti su projekti sustavnog opremanja novim sredstvima i opremom ove zahtjevne grane pobjedničke Hrvatske vojske. Država koja nije u stanju štititi svoje nebo ne može biti sigurna ni u svoju budućnost,” rekao je ministar Krstičević. Podsjetivši kako su u sastav HRZ-a već ušli helikopteri Kiowa Warrior, a dolaze i helikopteri Black Hawk, ministar Krstičević zaključio je: “Kao pouzdanoj i vjerodostojnoj članici NATO saveza, prelazak na zapadnu tehnologiju jedini je moguć i ispravan put.”

General Šundov u prigodnom se obraćanju prisjetio kako je HRZ tijekom Domovinskog rata stvaran gotovo ni iz čega, a herojskim djelovanjima iz sportskih i poljoprivrednih aviona, kao i odvažnim preletima zrakoplova na slobodni hrvatski teritorij, naši su piloti dizali moral branitelja i održavali vjeru u pobjedu. Istaknuo je kako je dobro opremljena i obučena vojska jamac sigurnosti i slobode te se stoga moderniziraju i opremaju sve grane Hrvatske vojske.

“Svjedoci smo napora koje naša država ulaže kako bi u složenim gospodarskim prilikama modernizirala i opremila svoju Hrvatsku vojsku. Iskreno vjerujem da će se taj trend održati i da ćemo i u idućim godinama nastaviti modernizirati zrakoplovstvo. Uz proces modernizacije planiran u ostalim granama Oružanih snaga, slobodno možemo reći da stvaramo vojsku za XXI. stoljeće,” zaključio je načelnik Glavnog stožera OSRH.

Župan Longin istaknuo je nemjerljiv doprinos HRZ-a u Domovinskom ratu te njegovu današnju ulogu: “Danas, u mirnodopskim uvjetima, čuvari hrvatskog neba obavljaju mnoge zadaće i važna su karika u sustavu domovinske sigurnosti.”

General Mikić naglasio je kako je HRZ, prošavši nekoliko faza transformacije i preustroja, izrastao u moderno zrakoplovstvo u potpunosti sposobno i spremno ispunjavati svoje Ustavom i zakonom predviđene zadaće i misije.

“Danas sustavno provodimo nadzor i zaštitu zračnog prostora, pružamo potporu provedbi zadaća Obalne straže i obuci ostalih grana Oružanih snaga, sudjelujemo u operacijama potpore miru, provodimo zadaće hitnog zračnog medicinskog prevoženja, traganja i spašavanja, gašenja požara iz zraka te dajemo potporu civilnim institucijama u Republici Hrvatskoj,” rekao je zapovjednik HRZ-a. Istaknuo je kako već 27 godina školujemo vlastiti pilotski kadar, a u pripremi su i novi programi koji će osigurati dovoljan broj mladih pilota za nove višenamjenske borbene avione.

Nakon svečanosti održana je prezentacija o remontu helikoptera Mi-171Sh, a uzvanici su potom obišli taktičko-tehnički zbor HRZ-a. Održan je i atraktivan prigodni letački program u kojem je sudjelovao i remontirani helikopter. Pilot bojnik Dubravko Radić izjavio je nakon leta kako je u postrojbu vraćeno moćno sredstvo te da će se koristiti za zadaće unutar Oružanih snaga, ali i za potporu civilnim institucijama: “Remont je napravljen odlično i nemamo nikakvih zamjerki.” U sklopu obilježavanja obljetnice 10. prosinca položeni su vijenci i zapaljene svijeće na zagrebačkom Mirogoju, a 11. prosinca u crkvi svetog Šime u Zadru služena je misa zadušnica za poginule i umrle hrvatske branitelje koju je predvodio vojni kapelan Ivo Topalović.

 

Martina Butorac

Foto: Tomislav Brandt