S hrvatskim vojnicima u Afganistanu

”Svojim angažmanom, mentoriranjem i savjetovanjem već 15 godina učinili ste afganistansku vojsku boljom i ponosan sam na vas kao ministar obrane,” kazao je ministar Damir Krstičević

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević s izaslanstvom Oružanih snaga Republike Hrvatske predvođenim zamjenikom načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnikom Dragom Matanovićem boravio je u službenom posjetu Islamskoj Republici Afganistan. Ministar Krstičević u Kabulu se  sastao s afganistanskim ministrom obrane generalom Tariqom Shahom Bahramijem s kojim je razgovarao o aktualnoj sigurnosno-političkoj situaciji u Afganistanu i o doprinosu Hrvatske u mentoriranju Afganistanskih snaga sigurnosti.

Afganistanski ministar obrane zahvalio je ministru Krstičeviću na doprinosu Hrvatske u mentoriranju Afganistanskih snaga sigurnosti. “Hvala Hrvatskoj i svim NATO-ovim članicama koje služe u Afganistanu i daju potporu Afganistanskim snagama sigurnosti u izgradnji mira, ” rekao je afganistanski ministar.

Nakon sastanka s afganistanskim ministrom, u središtu NATO-ove misije Odlučna potpora u Kabulu, izaslanstvo Hrvatske vojske primio je zamjenik zapovjednika misije general Salvatore Camporeale koji je pohvalio profesionalnost hrvatskih vojnika u Afganistanu te istaknuo: “Hrvatski vojnici sjajno rade svoj posao, veoma su cijenjeni i za NATO je vrlo važan doprinos Hrvatske ovoj misiji. Ministar Krstičević posjetio je pripadnike 9. hrvatskog kontingenta na čelu sa zapovjednikom kontingenta brigadirom Draženom Resslerom, raspoređene u području Kabula i uručio im medalje za sudjelovanje u misiji, za profesionalnost i časno služenje u međunarodnom okruženju. Istaknuo je kako mu je bila čast dodijeliti pripadnicima medalje. “Bila mi je čast dodijeliti vam NATO-ove medalje i čuti pohvale i zahvalnost od saveznika za sudjelovanje Hrvatske vojske ovdje u Afganistanu. Svojim angažmanom, mentoriranjem i savjetovanjem već 15 godina učinili ste afganistansku vojsku boljom i ponosan sam na vas kao ministar obrane,” rekao je te naglasio kako sudjelovanje u mirovnim misijama i operacijama pomažu Hrvatskoj u jačanju operabilnosti. “Hrvatska vojska ima jako dobro znanje i iskustvo koje prenosimo našim partnerima i prijateljima u više od 50 zemalja. Također, to je izvrsna prilika da mi učimo od drugih i kroz sustav naučenih lekcija jačamo sposobnosti Hrvatske vojske te da Hrvatska vojska svakog dana bude što bolja i ono što je naša temeljna zadaća, a to je jamac mira i sigurnosti u Hrvatskoj,” poručio je ministar Krstičević iz Kabula.

Mentorstvo hrvatskih pilota i tehničara u Kabulu

Izaslanstvo je  3. prosinca posjetilo  i pripadnike 10. hrvatskog zrakoplovnog savjetničkog tima za obučavanje afganistanskih zrakoplovnih snaga u Kabulu. Deseti Hrvatski zrakoplovni savjetnički tim (RW Mi17 AAT Rotary Air Advisory Team) iz sastava 9. hrvatskog kontingenta čini deset pripadnika Hrvatske vojske, i to dva pilota i dva tehničara letača te dva zrakoplovna tehničara iz sastava Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, kao i četiri pripadnika Oružanih snaga koji obavljaju zadaće Guardian Angela. U zrakoplovnoj bazi u Kabulu pripadnici Hrvatskog zrakoplovnog savjetničkog tima provode obuku i mentoriraju afganistanske pilote helikoptera, zrakoplovne tehničare i tehničare letače na helikopteru Mi17, a dužnost Guardian Angel odnosi se na prihvat, praćenje, zaštitu i u slučaju potrebe izvlačenje savjetničkih timova tijekom provedbi zadaća savjetovanja, obuke i asistiranja Afganistanskim snagama sigurnosti.

Nakon obilaska i razgovora s hrvatskim pilotima i tehničarima u Kabulu, ministar Krstičević izrazio je zadovoljstvo susretom i istaknuo: “Drago mi je što hrvatski piloti i tehničari afganistanskim kolegama prenose svoja vrijedna znanja i iskustva iz Domovinskog rata koja će im pomoći u razvoju sposobnosti. To je još jedna potvrda naše kvalitete i profesionalnosti, a težimo da Hrvatska postane centar izvrsnosti za obuku stranih pilota.”

Voditelj 10. hrvatskog zrakoplovnog savjetničkog tima pukovnik Tomislav Pušnik upoznao je ministra Krstičevića i generala Matanovića s radom Hrvatskog zrakoplovnog savjetničkog tima. “S afganistanskim kolegama provodimo teorijsku obuku na zemlji i praktičnu obuku u zraku. Drago mi je što svoja iskustva iz Hrvatske možemo prenijeti Afganistancima. Mentoriramo ih kako se u što kraćem vremenu pripremiti za provedbu zadaće i kako je što kvalitetnije provesti,” pojasnio je pukovnik Pušnik koji se susreo i sa zapovjednikom helikopterske eskadrile Afganistanskog ratnog zrakoplovstva. On je pohvalio rad hrvatskih pilota i zahvalio kolegama iz Hrvatske na profesionalnosti, kao i na prenošenju vrijednih iskustava.

 Dodjela NATO-ovih medalja pripadnicima 9. HRVCON-a

U nastavku posjeta izaslanstvo je  posjetilo i pripadnike 9. hrvatskog kontingenta u kampu Marmal u Mazar-e-Sharifu na sjeveru Afganistana. Ministra Krstičevića u Mazar-e-Sharifu dočekao je  zapovjednik NATO-ovih snaga na sjeveru TAAC N (Train Advise Assist Command North) njemački general Gerhard Ernst-Peter Klaffus, koji je izrazio zadovoljstvo susretom s hrvatskim izaslanstvom i zahvalio na angažmanu Hrvatske vojske u Afganistanu. “Zapovjedništvo TAAC North čine 22 nacije, među kojima i Hrvatska. Zahvalan sam na vašem doprinosu, hrvatski su vojnici vrlo profesionalni i angažirani u mentoriranju i savjetovanju Afganistanskih snaga sigurnosti,” istaknuo je  general Klaffus. Hrvatski kontingent u kampu Marmal na sjeveru Afganistana nalazi se pod zapovijedanjem Njemačke kao vodeće nacije.

Nakon sastanka sa zapovjednikom NATO-ovih snaga na sjeveru, ministar Krstičević i general Matanović u pratnji zapovjednika 9. HRVCON-a brigadira Dražena Resslera posjetili su pripadnike 9. hrvatskog kontingenta u kampu Marmal i uručili im NATO-ove medalje za sudjelovanje u misiji Odlučna potpora, za profesionalnost i časno služenje u međunarodnom okruženju.

Ministar Krstičević prenio je hrvatskim vojnicima pozdrave Predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga i predsjednika hrvatske Vlade i izrazio ponos i zadovoljstvo susretom u Afganistanu. “Nakon provedena tri dana s našim vojnicima u Afganistanu zaista mogu potvrditi da Hrvatska ima vrhunske profesionalne vojnike i jako sam ponosan na vaš rad. Ove smo godine obilježili 15 godina sudjelovanja Hrvatske vojske u Afganistanu, gdje pokazujemo sposobnosti, ali i plemenitost i humanost hrvatskih vojnika. Drago mi je što su naši pripadnici zadovoljni i što imaju dobre uvjete života i rada i u Hrvatskoj i u misijama i operacijama. Rad u međunarodnom okruženju i suradnja s drugim vojskama unapređuje naše sposobnosti i interoperabilnost,” istaknuo je Krstičević.

General Matanović vojnicima je poručio kako kvalitetnim izvršavanjem zadaća pokazuju profesionalnost u Hrvatskoj, ali i tisuće kilometara daleko od svojeg doma. “Želim zahvaliti svim pripadnicima i njihovim obiteljima za sva odricanja koja daju za Hrvatsku vojsku i našu domovinu,” naglasio je general Matanović.

Brigadir Dražen Ressler u ime pripadnika kontingenta zahvalio je ministru i zamjeniku načelnika na posjetu i poručio kako će  hrvatski vojnici i dalje profesionalno obavljati svoje zadaće, časno predstavljati Republiku Hrvatsku i pomagati i mentorirati Afganistanske snage sigurnosti. Nakon dodjele NATO-ovih medalja, hrvatsko je izaslanstvo položilo vijenac i odalo počast poginulim vojnicima u Afganistanu. Svečano je otvorena i blagoslovljena kapelica sv. Antuna, a nakon toga služena je i sveta misa.

U području misije Odlučna potpora trenutačno se nalazi 9. HRVCON RS koji broji 106 pripadnika, od toga pet žena, raspoređenih na dvjema lokacijama, 24 pripadnika u Kabulu i 69 u Mazar-e-Sharifu. Najbrojnija sastavnica je Satnija za zaštitu savjetničkih timova (Force Protection Train Advice and Assist Company) s 30 pripadnika koju čine pripadnici mehanizirane bojne Pauci iz sastava Gardijske mehanizirane brigade (GMBR). Zadaće su im zaštita i sigurnost savjetničkih timova koji provode aktivnosti s pripadnicima Afganistanskih snaga sigurnosti.

Tekst i foto Irena Firšt