Posjet hrvatskim vojnicima u Libanonu

Ministar Krstičević uputio je pohvale pripadnicima Hrvatske vojske u operaciji UNIFIL za uspješno izvršene zadaće

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković 28. i 29. studenog 2018. posjetili su pripadnike hrvatskog kontingenta UN-ove operacije potpore miru UNIFIL u Libanonu.

Ondje se trenutačno nalazi drugi hrvatski kontingent – 2. HRVCON UNIFIL s pedeset i jednim pripadnikom Hrvatske vojske u sastavu brigade ”Garibaldi” Oružanih snaga Italije. Hrvatsko izaslanstvo sastalo se sa zapovjednikom operacije potpore miru UN-a UNIFIL u Libanonu generalom Stefanom Del Colom i zapovjednikom UN-ove baze Shama (Sektora Zapad) generalom Diodatom Abagnarom. Talijanski general Stefan Del Colo pohvalio je angažman i sudjelovanje Hrvatske vojske u  UN-ovoj operaciji potpore miru te izrazio zadovoljstvo doprinosom Hrvatske očuvanju mira i globalne sigurnosti.

Ministar Krstičević uputio je pohvale pripadnicima Hrvatske vojske u operaciji UNIFIL za uspješno izvršene zadaće i istaknuo: “Od zapovjednika misije UNIFIL čuo sam brojne pohvale, ponosan sam na hrvatske vojnike. Sudjelovanjem u UNIFIL-u jačamo interoperabilnost Hrvatske vojske i unapređujemo postojeće sposobnosti naše inženjerije, koja se mnogo puta tijekom prošle i ove godine dokazala u aktivnostima pomoći civilnim institucijama. Drago mi je što sam imao priliku uvjeriti se u odlične uvjete života i rada hrvatskih vojnika u Libanonu, koji izvrsno surađuju s talijanskim vojnicima,” zaključio je Krstičević.

General Mirko Šundov također je pohvalio pripadnike hrvatskog kontingenta za njihov angažman u ovoj operaciji, a  zapovjednik HKoV-a, general Siniša Jurković istaknuo je kako hrvatski vojnici u Libanonu svoje zadaće obavljaju profesionalno, časno, vojnički i pošteno. Zapovjednik 2. hrvatskog kontingenta bojnik Siniša Šlibar podsjetio je kako naši inženjerci rade na uređenju UN-ovih kampova, makadamskih cesta, a  angažirani su i u osiguranju baza. Hrvatski kontingent u svojem sastavu ima i tim za protueksplozijsko djelovanje, koji su u 24-satnoj spremnosti i mogu djelovati u području Sektora Zapad, ako bude potrebno.

 


Područje operacije hrvatskog kontingenta u UNIFIL-u nalazi se u Južnom Libanonu, između rijeke Litani na sjeveru i crte razdvajanja između Libanona i Izraela, tzv. Plave linije (BL), na jugu i jugoistoku Libanona. Na čelu Sektora Zapad, pod kojim je i hrvatski kontingent,  od 18. listopada 2018. nalazi se brigadni general Diodato Abagnara iz Oružanih snaga Italije. Temeljna zadaća hrvatske Inženjerijske satnije jest da u sklopu Bojne za borbenu potporu osigura svu potrebnu podršku snagama UNIFIL-a provedbom mjera zaštite snaga i potpore pokretljivosti u području operacije te osiguravanjem nesmetane taktičke i strateške komunikacije.

Tekst i foto Irena Firšt