Najava početka nove protupožarne sezone

Uoči početka protupožarne sezone 2017., u splitskim Divuljama provedena je vježba protupožarnih snaga na kojoj su sudjelovali protupožarni zrakoplovi HRZ-a i PZO-a Canadair CL-415 i Air Tractor AT-802 te transportni helikopter. Prikazane su sposobnosti desantiranja pripadnika državnih vatrogasnih intervencijskih postrojbi, kao i ispuštanje vodenih bombi, helikoptersko izvlačenje ozlijeđenog desantiranog vatrogasca…

U vojarni “Knez Trpimir” u Divuljama provedena je 2. lipnja, uoči početka protupožarne sezone 2017., vježba zračnih protupožarnih snaga te prikazan taktičko-tehnički zbor Divulje 2017.
Divulje su tom prilikom posjetili izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske brigadir Damir Terzić, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić, glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković i drugi.
U pokaznoj vježbi zračnih protupožarnih snaga sudjelovali su protupožarni zrakoplovi HRZ-a i PZO-a Canadair CL-415 i Air Tractor AT-802 te transportni helikopter. Prikazano je desantiranje pripadnika državnih vatrogasnih intervencijskih postrojbi, ispuštanje vodenih bombi i izvlačenje ozlijeđenog desantiranog vatrogasca uz pomoć helikoptera.

Povodom početka ovogodišnje protupožarne sezone, u prostorima Državne intervencijske vatrogasne postrojbe u suradnji s DUZS-om održana je i stručna radionica pod nazivom Gašenje požara na otvorenom prostoru PP zrakoplovima, koju su otvorili glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i zapovjednik Zapovjednog operativnog središta brigadni general Krešo Tuškan. Na stručnoj radionici sudjelovao je i zapovjednik Protupožarne eskadrile pukovnik Davor Turković koji je održao prezentaciju Taktička uporaba zračnih snaga u gašenju velikih požara na otvorenom prostoru. Svrha radionice bila je upoznavanje vatrogasnih zapovjednika s odredbama novog Sporazuma o suradnji u gašenju velikih požara na otvorenom prostoru protupožarnim zrakoplovima Oružanih snaga Republike Hrvatske.
Radionici su nazočili predstavnici Sektora za vatrogastvo i Vatrogasnog operativnog središta DUZS-a, županijski vatrogasni zapovjednici te zapovjednici javnih i dobrovoljnih vatrogasnih postrojbi osposobljeni za komunikaciju s pilotima zrakoplova, predstavnici GS OSRH te piloti zrakoplova i helikoptera.


U okviru programa predstavljanja ovogodišnje protupožarne sezone prikazan je dio kopnenih, pomorskih i zračnih protupožarnih snaga, opreme i tehnike koji će se, temeljem Vladina Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za RH u 2017. godini, koristiti u gašenju požara otvorenog prostora na području Republike Hrvatske.


OJI, Foto: DUZS