Rekordan broj natjecatelja

Na 22. Prvenstvu OSRH u streljaštvu ZzP je osvojio peti naslov najbolje ekipe zaredom, a bilo je i vrlo zapaženih pojedinačnih rezultata. Natjecanje se omasovljava i konkurencija je sve oštrija…

Za razliku od nekoliko prethodnih izdanja, nije to bilo natjecanje na kojem su se rušili rekordi u preciznim hicima. No, na 22. Prvenstvu OSRH u streljaštvu završenom 1. lipnja postavljen je rekord koji iznimno veseli: nikad dosad na paljbenu crtu nije stupilo više natjecatelja, bilo ih je 115. Svoje su predstavnike na Automatiziranom strelištu “Vrapčanski potok” u Zagrebu ustrojstvene cjeline OSRH rasporedile: 14 ekipa – puška VHS; 14 ekipa – pištolj HS 2000 (muški) i 11 ekipa – pištolj HS 2000 (žene). “Prvenstvo prošle godine nije održano pa su se ljudi zaželjeli natjecanja, no ove godine ima i mnogo novih, mladih lica. Konkurencija se od prvenstva do prvenstva zanavlja i to jako veseli,” napominje satnik Željko Posavec. Na dvodnevnim streljačkim susretima bio je u trostrukoj ulozi: voditelj natjecanja, voditelj strelišta, ali i vrlo uspješan natjecatelj. Osvojio je još medalja i pridodao ih svojoj zbirci dosad najuspješnijeg strijelca iz pištolja u OSRH: tri zlata i jedno srebro. U tom nizu najdraže su mu vjerojatno medalje koje je osvojio kao član ekipa Zapovjedništva za potporu, u čijem je sastavu Strelište. Dobrim brojevima sigurno pridonosi da su se kao oružja na prvenstvu udomaćili VHS kod muškaraca, umjesto nekadašnje papovke, i pištolj HS umjesto sportskog pištolja. Dakle, od prije pet godina gađa se iz oružja koje praktički koriste svi pripadnici OSRH pa se tako širi broj potencijalnih kvalitetnih strijelaca koji dolaze u obzir za konkurenciju. Ta se širina vidi i na oznakama činova i postrojbi koje nose osvajači medalja, jer one su zaista raznolike.
Ipak, neke se stvari zadnjih godina nikako ne mijenjaju: i dalje se gađa prema pravilima Svjetske streljačke sportske federacije (International Shooting Sport Federation – ISSF) i Međunarodnog vijeća za vojni sport (Conseil International du Sport Militaire – CISM). Stalna postaje i dominacija ZzP-a koji je osvojio peti naslov najbolje ekipe zaredom, daleko za sobom ostavivši HVU te HRZ i PZO na drugom i trećem mjestu. S druge strane, Dragica Peti (Središnjica za upravljanje osobljem), koja je nekoliko godina bila najbolja s pištoljem u ženskoj konkurenciji, naslov je prepustila stalnoj konkurentici Marijani Špirelji (ZzP). No, tijesna razlika od samo tri kruga govori nam da i u idućim godinama možemo očekivati zanimljiv dvoboj, makar je lako moguće da bi u prvi plan mogle doći i kadetkinje koje danas čine izvrsnu ekipu HVU-a, najbolju ekipno u gađanju prema pravilima CISM-a. U muškom je pištolju satnik Posavec, koji je i uspješan civilni natjecatelj, ponovno nastupio nakon nekoliko prvenstava i vratio pehar u svoju kolekciju. Što se tiče vehaesice, velika borba vodila se između nadnarednika Josipa Burića iz ZzP-a i iskusnog prvaka satnika Perice Rosandića iz Gardijske mehanizirane brigade, no i tu je logističar odnio pobjedu i tako učvrstio ukupan trijumf svoje postrojbe. Općenito gledano, ukupna konkurencija u puški možda je pružila i najneizvjesnije nadmetanje jer su prva četvorica na kraju stisnuta u samo sedam krugova. Sličnu bi ocjenu mogao dobiti i muški pištolj jer se, iza uvjerljivog Posavca, poredak od 2. do 5. mjesta odlučivao unutar četiriju krugova, a ekipno je ZzP nadmašio HVU za minimalna dva kruga.
Prvenstvo je, kao i obično, završilo podjelom medalja i pehara, a zatvorio ga je zapovjednik ZzP-a general-bojnik Mladen Fuzul. Organizacija je bila, kao i inače, kvalitetna: iskusni djelatnici Vrapčanskog potoka uz pomoć Hrvatskog streljačkog saveza i Streljačke udruge Grada Zagreba dobro koriste kapacitete jednog od najboljih, a vjerojatno najljepšeg otvorenog strelišta u Europi. No, ni nakon završenog Prvenstva OSRH pucnjava pod stijenama Medvednice nije utihnula niti jedan dan jer aktivnosti korisnika iz Oružanih snaga RH, a i izvan njih, mnogo je, od obučnih i vježbovnih do natjecateljskih.


UKUPNO EKIPNI
NAJBOLJI POJEDINAC U GAĐANJU IZ PIŠTOLJA
NAJBOLJI POJEDINAC U GAĐANJU IZ PUŠKE
NAJBOLJA POJEDINKA U GAĐANJU IZ PIŠTOLJA


Domagoj VLAHOVIĆ, Foto Tomislav BRANDT, OJI ZzP